Verbetertraject werkplekleren op stoom
In het najaar van 2014 is project HAN Werkplekleren gestart met als doel een professionele leergemeenschap te vormen rondom werkplekleren. Een klein jaar later is het tijd om de maat op te nemen. Welke doelen zijn behaald, is het project geslaagd? Wat zijn de uitkomsten tot dusver?
Wat is werkplekleren?
Werkplekleren is in alle opleidingen van de HAN een belangrijk onderdeel van het leerplan. In de voltijd opleidingen in de vorm van stages en leerwerkplaatsen, in de deeltijdopleidingen als de werkomgeving die de deelnemer meebrengt in het leerproces. In de ontwikkeling van de nieuwe deeltijd is werkplekleren door de HAN als 1 van de 3 bepalende onderdelen van 'de blend' aangewezen, naast het online aanbod en het contactonderwijs.
Werkplekleren is een belangrijk instrument voor het ontwikkelen van de professionele identiteit van de deelnemers en een belangrijke plaats om vakkennis en vakvaardigheden te oefenen in reėle beroepscontexten. Motiverend voor studenten en informatief voor de docenten van de HAN. Comakership met het werkveld vormt een belangrijke bron voor continue verbetering en actualisatie van het opleidingenaanbod.
Focus HAN Werkplekleren
Door het vormen van een professionele leergemeenschap delen opleidingen dwars door de HAN hun kennis en ervaring rondom leren in de beroepspraktijk met elkaar. Experimenten en verbeterinventies worden gezamenlijk opgezet om het leren in de beroepspraktijk te optimaliseren. Dit met als doel om een verschuiving te laten plaatsvinden in de manier van interveniėren: van ‘uitvoerend’ naar ‘onderzoekend’. Interessant is namelijk waarom een interventie wel of niet werkt, en welke mechanismen daarbij in werking treden.
Deelnemende HAN opleidingen
- Opleidingskunde (DT-VT)
- Sociale studies (DT)
- Docent lichamelijke oefening (ALO-DT)
- Werktuigbouwkunde (DT)
- Logopedie (VT)
- Master neurorevalidatie (DT)
- Voeding en diėtetiek (VT)
- Instituut voor Leraar en school (lerarenopleidingen DT)
- Accountancy (DT)
- Management van Zorg en Dienstverlening (DT)
Start van het project
Vertegenwoordigers van 10 HAN-opleidingen zijn samen met het Lectoraat Beroepspedagogiek en de afdeling Onderwijs en Onderzoek van de HAN in gesprek gegaan. Gezamenlijk werden in 7 bijeenkomsten doelen geformuleerd en de stand van zaken verkend rondom werkplekleren binnen de eigen opleidingen en daarbuiten, aan de hand van good practices (waar ben je trots op) en verbeterpunten (waar maak je je zorgen over). De Honigfabriek, Thermion, Papendal, Liander en de Politieacademie boden gastvrij een kijkje in hun keuken en hun onderwijs- en opleidingsconcept.
Opbrengst tot dusver
Binnen de leergemeenschap zijn verbetervoorstellen ontwikkeld voor de betrokken opleidingen op basis van de CIMO-systematiek (context-interventie-mechanismen-output). Deze voorstellen zijn tijdens de werkbijeenkomsten stevig doorgesproken en binnen de opleidingen op haalbaarheid en urgentie getoetst. Acht van de 10 opleidingen waren bij de start van het studiejaar 2015-2016 zo ver dat zij de interventies en bijbehorende experimenten gaan uitvoeren.
Verdere resultaten
- Kennisbank met recente onderzoeksliteratuur over werkplekleren: inclusief uitwerkingsnotities rond specifieke thema’s
- Ontwerp voor een werkplekscan: (deeltijd-)opleidingen kunnen de kwaliteit van de werkplek voor hun studenten beter inschatten
- Presentaties bij de Vereniging Hogescholen (werkconferentie Deeltijd 2014 en jaarcongres 2015). Verschillende hogescholen hebben belangstelling voor het project getoond
- Presentatie op de onderwijsresearchdagen (juni 2015)
- Presentatie bij de de Europese associatie voor praktijkgericht onderwijsonderzoek (EAPRIL)
Vervolgplannen
Het project is gefinancierd tot eind 2015. Om de experimenten succesvol af te ronden en het leerproces door te zetten, wordt de samenwerking voortgezet tot het einde van het studiejaar 2015/2016. Dat wil zeggen dat lopende en nieuwe van experimenten voorlopig via werkbijeenkomsten worden begeleid. Het project begint op stoom te komen!
Initiatiefnemers
- HAN Service Unit Onderwijs en onderzoek
- Lectoraat Beroepspedagogiek (Loek Nieuwenhuis en Annemieke Peeters)