Face the unexpected: Aart-Jan de Graaf komt met een onverwachte oplossing voor broeikaseffect
Op maandag 10 december trapte de 1e editie van Face the unexpected af met een film en debat over de klimaatcrisis. Met dit event maakt de HAN haar praktijkgericht onderzoek meer voelbaar op de campus voor studenten, docenten, onderzoekers en andere medewerkers. Zo gaf HAN-lector Aart-Jan de Graaf na afloop van de film 'Ozone Hole: How We Saved the Planet' over de klimaatcrisis een andere kijk op het broeikaseffect.
Het zijn 4 studenten, een enkele docent en vooral onderzoekers en ondersteuners die de film bezoeken. Het mag de pret niet drukken. Lector Aart-Jan de Graaf reflecteert enthousiast op de film Ozone Hole: How We Saved the Planet en welke lessen we hier uit kunnen trekken.
Het kan wel: onverwachte doorbraak in klimaatcrisis
De film vertelt over de klimaatcrisis in de jaren 80. Giftige cfk's vernietigden in een veel sneller tempo dan verwacht de ozonlaag. Het was president Ronald Reagan die een doorbraak wist te forceren met de hulp van Margeret Thatcher. Beiden beslist geen milieu-activisten. Maar Reagan had huidkanker en kende de gevolgen van straling. En Thatcher was van huis uit chemicus onderzoeker en nam de feiten die er lagen serieus op.
Tussen hoop en beven
'De film laat zo mooi zien hoe complex het is om onderzoek door te laten werken naar de praktijk, hoe ontzettend veel er voor nodig is om veranderingen te bewerkstelligen. Een schier eindeloze reeks van kleine en grote stapjes. Je kunt het bijna zien als een reeks van toevalligheden. Denk bijvoorbeeld aan de huidkanker op de neus van Reagan. Had hij die niet, was het dan anders afgelopen?', vraagt de HAN-lector zich af. Een griezelige gedachte want de film maakt ook duidelijk, bijna tussen neus en lippen door, hoe warm we het dan onder onze voeten hadden gekregen.
Hoe zit het met het broeikaseffect?
Momenteel staan we voor de uitdaging om CO2 uitstoot te verminderen. Een minstens zo groot probleem als de terugdringing van cfk's in de jaren 80. Zitten we nu op het goede pad? Aart-Jan de Graaf: 'Je ziet nog zo veel onbegrip over de energietransitie. Ook bij politici. Dat baart me serieus zorgen. Heel Nederland gaat nu aan de zonnepanelen, maar daar ligt de oplossing niet. Of niet alleen. Daarmee proberen we het klimaat en onze leefomgeving opnieuw naar onze hand te zetten. Het is de vraag of daarvoor nog genoeg ruimte is. En of dat is wat we moeten willen.'
Meebewegen met beschikbare energie
'Wat mij betreft zoeken we de oplossing meer in manieren om ons ritme weer meer gelijk te laten lopen met de seizoenen. Het is eigenlijk raar dat we bijvoorbeeld in februari het meest productief zijn. Dat is de periode in het jaar die ons ook het meest kost in termen van energie. Terwijl we in de zomer dan massaal pauze houden. Dat moet anders kunnen, en dat vraagt om meer dan alleen energietransitie', geeft De Graaf aan. Een vrolijke reactie uit de zaal: 'Dus we moeten aan de winterslaap met z'n allen? Ik doe mee!'
De filmvertoning krijgt mogelijk een interessante spin-off. Een medewerker van de HAN die er niet bij kon zijn, kwam na afloop informeren hoe het was gegaan. 'Zouden we de film ook kunnen vertonen in de Eventweek van Engineering?' Jazeker kan dat! En zo houden we het gesprek rondom onderzoek rondom klimaat levend, ook en vooral bij studenten. Want ieder stapje telt.
Wordt vervolgd...
Ook een film en debat bezoeken?
Onderzoek saai? Echt niet! In de week van Face the unexpected werd het onderzoek voelbaar op de campus. In nieuwsgierig makende domes op de campus bekeken 275 studenten en medewerkers een VR-film over onze innovatieve regio. Meestgehoorde reactie: 'VET!'
Lees verder ...Bron: HAN, Monique Goris