HAN-studenten worden innovatieve 'change-agents' in de zorg
Dankzij een 3-jarige provinciale subsidie van in totaal € 200.000,- voor het project GeZonTh! (Geïntegreerde Zorgondernemers Thermion) maakt de HAN University of Applied Sciences een grote stap voorwaarts in het creëren van synergie tussen onderwijs, onderzoek en het werkveld. HAN-studenten kunnen daardoor zelfs tot innovatieve 'change-agents' in de zorg worden opgeleid.

De stap voorwaarts wordt gezamenlijk gezet door het HAN Instituut voor Paramedische Studies (IPS), meerdere lectoraten van de HAN, de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc én de professionals van eerstelijnsgezondheidscentrum Thermion.
Gelderse Human Capital
Provinciale subsidie is verstrekt vanuit de Gelderse Human Capital Agenda. Gelders gedeputeerde Jan Jacob van Dijk: 'Studenten gaan samen met de professionals op zoek naar nieuwe vormen van samenwerking, maar ook naar nieuwe manieren van opleiden. Zo verbeteren we de aansluiting tussen onderwijs en beroepspraktijk. Dit project draagt zo bij aan de gewenste veranderingen in de zorg.'
Academische leerwerkplaats Thermion
Ivo Hendriks is projectleider en programmamanager van het Centre of Expertise Sneller Herstel en aanvrager van deze subsidie. Hij verwacht dat met de geldelijke ondersteuning de ambities van de academische leerwerkplaats Thermion verder kunnen worden uitgebouwd. ‘Meestal worden veranderingen geïnitieerd door het werkveld. In deze leerwerkplaats wordt dit versterkt door groepen studenten de rol van innovator of change-agent te laten pakken. Zij worden daarin ondersteund met onderwijs, praktijkopdrachten en onderzoek.'

Integratie onderwijs, onderzoek en praktijk
De academische leerwerkplaatsen zijn innovatieve plekken in het werkveld waar onderwijs, onder-zoek en praktijk worden geïntegreerd. Dit op initiatief van het HAN Instituut Paramedische Studies en het Centre of Expertise Sneller Herstel van de HAN.
De integratie van onderwijs, onderzoek en praktijk krijgt enerzijds een gezicht door grote aantallen stagiaires van meerdere opleidingen een deels gezamenlijk programma aan te bieden.
Anderzijds door een krachtige omgeving voor onderzoek en innovatie te creëren. Daarvoor worden praktijkgerichte onderzoeksprogramma’s opgezet waarin studenten, docent-onderzoekers, lectoren en promovendi nauw samenwerken met de professionals uit het werkveld.
Meer innovatie in zorg en onderwijs
Begin 2013 is de eerste leerwerkplaats geopend in het ZZG Herstelhotel. Na een eerste pilot is begin 2014 ook de academische leerwerkplaats in Thermion gestart. Dit betekent de komst van ongeveer 25 studenten per half jaar van verschillende opleidingen en de realisatie van nieuwe leerwerkplekken.
Tevens de aanwezigheid van HAN-docenten en -onderzoekers en medewerkers van de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc. Zo creëren zij samen met de professionals een leer- en onderzoeksomgeving die de kansen op innovatie in zorg en onderwijs vergroot.
