Verslag seminar Krimp, kwaliteit kleine scholen en vitaliteit kleine kernen
De Onderwijsraad kwam onlangs met het advies 'Grenzen aan kleine scholen'. Eén van de aanbevelingen daarin is om per school een minimum aantal leerlingen van 100 te hebben. Het advies van de Onderwijsraad bracht veel te weeg en daarom organiseerde het Kenniscentrum Publieke Zaak in samenwerking met de Pabo van de HAN op 24 april 2013 een seminar over dit onderwerp.
De voorzitter van de instituutsdirectie HAN Pabo, Karin van Weegen, leidde de conferentie in met een kort statement over de vraagstelling, het belang van het onderwerp en ze illustreerde hoezeer de standpunten erover uiteenlopen. Hoofdvraag tijdens het seminar was:
- Is het verstandig om scholen in kleine kernen in stand te houden omwille van de vitaliteit van deze kernen? En, zo ja, wie betaalt daarvoor de prijs?
Verschillende perspectieven
De inleidende presentaties belichtten het onderwerp vanuit verschillende perspectieven. Ib Waterreus van de Onderwijsraad startte met een toelichting op het advies. Hij benadrukte dat de kwaliteit van kleine scholen vaak slechter is, ze zijn duurder en dat het niet alleen om plattelandsscholen maar ook stedelijke scholen gaat. Ook gaf hij aan dat het advies uit meerdere aanbevelingen bestaat.
Korrie Melis van het Kenniscentrum Publieke Zaak beschouwde het onderwerp vanuit een historisch perspectief met voorbeelden uit de jaren 1970. Haar conclusie is dat een dorp niet minder leefbaar wordt door de sluiting van een school.
Als laatste gaf Gerard Langeraert van Scholengroep LeerTij in Zeeuws-Vlaanderen een praktisch voorbeeld van hoe zijn scholengroep omgaat met krimp en kleine scholen. Hij noemde regionaal denken en samenwerking met het lokale bestuur als belangrijke uitgangspunten voor zijn aanpak.
Paneldiscussie
Na de presentatie was er een paneldiscussie met 3 wethouders uit de regio:
- Josephine Steffens (Bronckhorst)
- Jan Bart Wilschut (Doetinchem)
- Pim Spaan (Groesbeek)
Elk van hen gaf kort weer hoe in hun gemeente wordt omgegaan met kleine scholen. In de Achterhoek hebben ze bijvoorbeeld te maken met de toekomstige sluiting van 50 scholen. De bestuurders zien het als een taak om samen met de gemeenschap met goede bruikbare oplossingen te komen. Maar zoals Jan Bart Wilschut opmerkte: 'hoe ontdoe je de discussie van emotie?'
Simone Walvisch van de PO-Raad sloot de paneldiscussie af met een videoboodschap, waarin zij aangaf dat de PO-Raad het initiatief graag in de eigen sector wil houden en vooral een regionale aanpak ambieert. Hierover zijn zij in gesprek met de staatssecretaris.
Kleine scholen en kwaliteit
Tijdens de afsluitende sessie met de zaal bleek dat vooral het verband dat de Onderwijsraad legt tussen kleine scholen en mindere kwaliteit voor discussie zorgt. De aanwezige bestuurders en directeuren uit het PO-veld in Gelderland kunnen zich niet allemaal vinden in dit verband. Kwaliteit is in hun optiek meer dan alleen leerlingenaantallen en Citoscores. De discussie bleef niet zonder emotie en de gemoederen liepen bij sommigen hoog op. Gelukkig was er na het seminar een verfrissend drankje.
Harde klap
Het seminar maakte duidelijk dat er verschillende belangen zijn. Het advies van de Onderwijsraad, en vooral de opheffingsnorm van honderd leerlingen, is voor lokale bestuurders en directeuren van het PO als een harde klap terecht gekomen.
Reageer
Wilt u reageren op dit seminar of op dit nieuwsbericht? Stuur dan een
e-mailbericht naar: Frans.devijlder@han.nl of Korrie.melis@han.nl