Promotiebeurs Eefje Roelofsen voor onderzoek neuromotorische flexibiliteit
Eefje Roelofsen (Msc, fysiotherapeut, bewegingswetenschapper en HAN-docent Fysiotherapie) heeft een HAN promotiebeurs ontvangen voor haar onderzoek 'Neuromotorische flexibiliteit bij musculoskeletale aandoeningen van de onderste extremiteiten'.
Het onderzoek is gericht op het herkennen en veranderen van ongewenst motorisch gedrag bij chronische knieaandoeningen tijdens de interactie van patiënt en fysiotherapeut.
Chronische knieaandoeningen
Eefje Roelofsen is onderzoeker bij het Lectoraat Musculoskeletale Revalidatie (sinds 1 februari 2019 onder de nieuwe naam Lectoraat Werkzame Factoren in Fysiotherapie en Paramedisch Handelen). Haar onderzoek sluit inhoudelijk aan bij de opdracht van dit lectoraat.
Het onderzoek is gericht op het herkennen en veranderen van ongewenst motorisch gedrag bij chronische knieaandoeningen tijdens de interactie van patiënt en fysiotherapeut. De inzichten die het onderzoek kan opleveren worden gebruikt voor verbeteringen in het curriculum van de voltijdopleiding Fysiotherapie en de master Musculoskeletale Revalidatie.
Beweeggedrag slim veranderen
Chronische knieaandoeningen veroorzaken veranderingen in het motorisch gedrag, ook wel beweeggedrag, van de patiënt. Het veranderen van motorisch gedrag is een slimme manier om te compenseren voor een opgetreden stoornis, bijvoorbeeld pijn of een gevoel van instabiliteit. Op deze manier blijft het activiteitenniveau zo goed mogelijk behouden ondanks de stoornis of beperking.
Revalidatieproces
Studies naar de reconstructie van de voorste kruisband of een prothese van de knie hebben laten zien dat patiënten na de ingreep nog aanpassingen in motorisch gedrag vertonen. Medisch gezien is er bij deze patiënten geen reden meer om het gewricht niet weer volledig te belasten. Het onnodig aanhouden van aanpassingen in motorisch gedrag kan het revalidatieproces vertragen en tot bijkomende klachten leiden.
Bad Habits na knieoperaties
Wanneer de aanpassingen in beweeggedrag toch blijven voortbestaan spreken we over 'Bad Habits' na knieoperaties. Deze kenmerken zich door:
- Een verhoogde visuele controle: kijken naar de voeten en het oppervlak waarop men loopt)
- Een verminderde loopsnelheid
- Het toepassen van een stijfheid-strategie: dit is letterlijk met een stijf been lopen om te voorkomen dat men onverwacht door de knie zakt
Angst voor bewegen speelt een grote rol bij het ontstaan van 'Bad Habits'. De normaliter automatische wijze van aansturing van bewegen wordt te veel gecontroleerd door cognitieve processen vanuit het brein. Patiënten gaan letterlijk 'nadenken' over de manier waarop zij bewegen.
De uitdaging van de fysiotherapeut in de begeleiding van het revalidatieproces is om 'Bad Habits' bij patiënten te kunnen herkennen en hen te begeleiden naar een efficiënter en gezonder beweegpatroon. Hiervoor is meer inzicht nodig in het beweeggedrag van de onderste ledematen voor- en na een voorste kruisband operatie en prothese van de knie.
Haptic tracking
'Haptic tracking' (geleid actief bewegen) is het volgen van bewegingen die worden aangeven door een leider door licht contact tussen volger en leider. Onderzoek laat zien dat gezonde jonge mensen door 'haptic tracking' complexe bewegingen met de handen en voeten kunnen maken die zij zonder deze 'hulp' onmogelijk kunnen uitvoeren.
De hypothese van het onderzoek is dat door 'haptic tracking' de cognitieve sturing van complexe bewegingen op centraal niveau - het nadenken over het bewegen - tijdelijk wordt uitgeschakeld.
Een directe koppeling tussen binnenkomende informatie van de beweging van de leider en de actie/ beweging van de volger zou ervoor zorgen dat de cognitieve sturing wordt omzeild. Dit maakt 'haptic tracking' een uitgelezen instrument om 'Bad Habits' bij patiënten te herkennen en hen te begeleiden in het aanleren van nieuwe, meer efficiënte beweegpatronen.
Begeleiders promotietraject
Eefje Roelofsen wordt bij haar promotietraject begeleid door prof. dr. Ruud Meulenbroek, Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour, Director of Master of Cognitive Neuroscience Programme, Radboud University, en prof. dr. Ria Nijhuis-van der Sanden Radboudumc, Nijmegen).
De co-promotoren zijn dr. Robert van Cingel van Sport Medisch Centrum Papendal (tot voor kort HAN-lector Musculoskeletale Revalidatie) en dr. Jurjen Bosga van het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour, docent Fysiotherapie en onderzoeker HAN Lectoraat Musculoskeletale Revalidatie.
Contact?
Neem voor meer informatie contact op met Eefje Roelofsen via e-mail: Eefje.Roelofsen@han.nl
Bron: HAN
Personen binnen dit promotietraject
- Promovendus: Eefje Roelofsen, Msc. Eefje is Fysiotherapeut en bewegingswetenschapper en HAN-docent Fysiotherapie in Nijmegen
- Promotor: Prof. dr. Ruud Meulenbroek (Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour, Director of Master of Cognitive Neuroscience Programme, Radboud University Nijmegen)
- 2e promotor: Prof. dr. Ria Nijhuis-van der Sanden (Radboudumc, Nijmegen)
- Co-promotor: Dr. Robert van Cingel (Sport Medisch Centrum Papendal, Nijmegen)
- Co-promotor: Dr. Jurjen Bosga (Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour, HAN-docent Fysiotherapie, onderzoeker Lectoraat Musculoskeletale Revalidatie bij de HAN in Nijmegen en praktijkhouder fysiotherapeutische zorg in Doorn