Promotieonderzoek Nathan Hutting: 'Niet te lang computeren, neem voldoende pauzes'
Een iPadpols, een WhatsAppduim, een smartphone-hand; de tijd van de "eenvoudige" muisarm lijkt voorbij. Maar ondanks alle inspanningen heeft 25 tot 35% van de gebruikers nog steeds last van spier- en gewrichtsklachten. Alleen als zij hun gedrag weten te veranderen, hoeft de aandoening niet chronisch te worden. Dat stelt fysiotherapeut en manueel therapeut Nathan Hutting in zijn promotieonderzoek. Hutting is werkzaam als onderzoeker binnen het Lectoraat Arbeid & Gezondheid.

In zijn onderzoek (pdf) heeft Hutting een zelfmanagementinterventie ontwikkeld voor mensen met arbeidsgerelateerde klachten van nek, schouder en arm en getest op effectiviteit in een RCT. De interventie bestond uit 6 groepssessies en een e-health module.
Het doel van de interventie was om mensen met deze klachten tools in handen te geven die hen in staat stelden hun herstel positief te beïnvloeden en zo optimaal mogelijk te blijven functioneren op hun werkplek.
KANS: Klachten aan Arm, Nek en/of Schouder
Dr. Nathan Hutting onderzocht dus een nieuwe behandeling van rsi (repetitive strain injury). 'De spier- en gewrichtsklachten die ontstaan door steeds maar weer dezelfde beweging te maken, worden tegenwoordig KANS genoemd; Klachten aan Arm, Nek en/of Schouder. Dat is eigenlijk de enige reden waarom rsi minder of niet meer lijkt voor te komen', vertelt Hutting in een interview met Anita Zijlstra (redactrice van De Telegraaf; interview is in deze krant geplaatst op 10 december 2015).
Topje van de ijsberg
Niets is minder waar. Het gaat nog steeds om bijna 185.000 verzuimgevallen per jaar; doorberekend een kostenpost van € 800 miljoen. En dat is nog maar het topje van de ijsberg, vreest Hutting. 'De meeste mensen blijven doorlopen met bijvoorbeeld tintelingen in de pols, een verdoofd gevoel in de vingers en spierspanning in de schouders. Ze denken dat die vanzelf wel overgaan. En als ze dan na een dag achter het beeldscherm op kantoor, 's avonds ook nog eens uren gaan computeren en appen lopen ze nog meer risico op verzuim.'
Gedragsverandering
Slechts bij 1/3 deel van degenen die met KANS bij de fysiotherapeut of arts terechtkomen, zijn de klachten specifiek, dus meestal gericht behandelbaar. 'Voor de meerderheid bestaan er dus geen pasklare oplossingen, omdat er meerdere factoren een rol spelen. Met oefeningen kun je weliswaar veel bereiken, maar niet zonder een gedragsverandering.'
Adviezen:
- Computer niet te lang (geldt ook voor smartphone en tabletgebruik)
- Neem voldoende pauzes
- Denk aan goede werkhouding, ook thuis met laptop op schoot
Steeds meer doen in minder tijd
Hutting is geen voorstander van flexplekken op de werkvloer, omdat die moeilijk individueel afstelbaar zijn. 'Werkgevers moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen. Bovendien blijkt ook stress een rol te spelen bij het ontwikkelen van KANS. We moeten immers steeds meer doen in minder tijd. En daar horen ter ondersteuning goede werkplekken bij.'
e-healthprogramma GRIP op KANS
In zijn e-healthprogramma GRIP op KANS wordt aangeleerd om te gaan met pijn en beperkingen, stress en vermoeidheid, maar wordt ook gewezen op verantwoord gedrag en het op tijd inschakelen van hulp. 'KANS kan niet meer alleen op het bordje van zorgverleners of de werkgever worden gelegd. Werknemers moeten zélf de regie nemen!'
Hoewel het zelfmanagementprogramma niet effectief was voor de meeste uitkomstmaten op klachtenniveau, kan vanuit de procesevaluatie geconcludeerd worden dat de interventie voldeed aan de behoeften van de deelnemers en bijdroeg aan de verbetering ten aanzien van de ervaren functioneringsproblemen van de deelnemers tijdens het werk. Het gebruik van de e-health module was wisselend onder de deelnemers.
Promotor was prof. dr. M.W.G. Ria Nijhuis. Copromotoren waren dr. Josephine Engels, dr. Yvonne Heerkens en dr. Bart Staal.
Bronnen: De Telegraaf, IQ Healthcare, blogposting Nathan Hutting
Meer weten? Neem contact op met dr. Nathan Hutting
Dr. Nathan Hutting is fysiotherapeut en manueel therapeut en werkzaam binnen het Lectoraat Arbeid & Gezondheid en het Bijzonder Lectoraat Arbeidsdeskundigheid. Hij is in 2015 binnen het lectoraat gepromoveerd op een onderzoek naar effecten van een zelfmanagement-programma bedoeld voor werknemers met klachten van de arm, schouder en/of nek (KANS).
Meer over dr. Nathan Hutting