NRO-subsidie voor onderzoekswerkplaats 'Gepersonaliseerd leren met ICT'
Een consortium van 9 schoolbesturen van CLC Arnhem en CLC Nijmegen, HAN Pabo, het Lectoraat Leren met ICT en de Open Universiteit ontvingen een subsidie van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) en de PO-raad. Het consortium ontvangt de subsidie van € 600.000,- voor een werkplaats met een looptijd van 3 jaar.

De NRO-subsidie is een kroon op de samenwerking van de partners in (Community Learning Centers) CLC Arnhem en CLC Nijmegen. De partners in het consortium werken aan onderzoek op het gebied van gepersonaliseerd leren met ICT.
Werkplaats onderwijsonderzoek
In de werkplaats onderwijsonderzoek zijn de partners gelijkwaardig. Ieder brengt zijn eigen expertise in. Gezamenlijk gaan de partners aan de slag met vraagstukken met betrekking tot gepersonaliseerd leren met ict. Zo ontstaat er een nauwe verbinding tussen onderwijs, opleiding en onderzoek, en dragen de resultaten bij aan het verbeteren van de onderwijskwaliteit.
De samenwerking bestaat al langer in het iXperium/Centre of Expertise leren met ict. Het iXperium/CoE is in 2011 gestart met 3 besturen primair onderwijs van CLC-Arnhem (70 scholen), HAN Pabo en HAN-lectoraat Leren met ICT en in 2014-2015 uitgebreid met 6 besturen van CLC-Nijmegen (110 scholen) en met vo, mbo en de 2de-graads lerarenopleidingen.
Doelen van het onderzoek

Het onderzoek richt zich op verschillende vormen van gepersonaliseerd leren, de effecten hiervan op de cognitieve leerprestaties, zelfregulerende vaardigheden en de motivatie van leerlingen, de consequenties voor de schoolorganisatie, en de (ict)competenties van leraren en leerlingen.
Ook is er onderzoek naar de bijdrage van de werkplaats aan duurzame kennisontwikkeling en praktijkontwikkeling en worden de werkzame bestanddelen van de werkplaats in kaart gebracht. Kennisdisseminatie staat centraal in de werkplaats. Alle resultaten komen op de site van het iXperium.
Onderzoeksaanpak via 3 sporen
De onderzoeksaanpak die de onderzoekswerkplaats hanteert, kent 3 sporen:
- Integrale aanpak gepersonaliseerd leren met ict: ontwerpgericht onderzoek in 9 basisscholen;
- Overkoepelend onderzoek naar cross-case analyses en effecten van gepersonaliseerd leren;
- Bouwen aan een werkplaats onderwijsonderzoek als kennisknooppunt.
Vanuit de HAN zijn naast Marijke Kral (lector Leren met ict) en Anne-Marieke van Loon (associate lector Leren met ict) verschillende onderzoekers vanuit het iXperium/CoE betrokken en participeren docenten en studenten van de HAN Pabo in de designteams.
Bronnen: iXperium, NRO, PO-raad
Fotografie: Justine van den Berg/HAN