HAN maakt nieuwe verbindingen via zwaartepunten SEE, Health en Smart Region
De HAN koos in haar Instellingsplan 2016-2020 voor zwaartepunten rondom Smart Region, Health en Sustainable Energy & Environment (SEE). ‘Deze omvatten niet alles wat de HAN doet, en dat hoeft ook niet’, zegt Tijs Breukink, interim-lid College van Bestuur. ‘Ze geven simpelweg aan waar onze focus en massa in het onderzoek liggen om daarmee ook ons onderwijs door te ontwikkelen en vraagstukken in de beroepspraktijk aan te pakken. Hiermee onderscheiden we ons als hogeschool ! ’.
De zoektocht naar meer verbindingen tussen sectoren en/of professionals vindt op vele niveaus plaats binnen de HAN. Zo’n 40 instituutsdirecteuren kwamen op 21 maart bij elkaar om de stand van zaken op te nemen, en om zich te laten inspireren door best practices. Samen met de programmamanagers René Bakker, Christien Lokman, Miranda Laurant en Lisbeth Verharen werd verkend wat samenwerking tussen sectoren en/of disciplines nu vraagt van elkaar. De eerste verkenningen smaken alvast naar veel meer. Kees Boele, voorzitter van het College van Bestuur: ‘Dat concepten uit het HAN Instellingsplan nu zo tot leven komen in de praktijk is werkelijk schitterend’.
Meerdere disciplines werken samen
Verschillende projectleiders toonden aan hoe zij het afgelopen jaar de verbinding wisten te maken. Binnen het Gelders Praktijkleerhuis worden bijvoorbeeld talenten uit verschillende bedrijven samengebracht om samen tot groei en innovatie te komen. Het project Tiny Bots leverde ook mooie ervaringen op. Student Verpleegkunde Gitte Janssen: ‘Wat ik leerde in dit project is echt multidisciplinair samenwerken, en daarin vanuit verschillende perspectieven kijken naar technologie’.
Onverwachte verbindingen tussen sectoren
Projectleider en associate lector Anne-Marieke van Loon: ‘Ik vertelde vandaag meer over iXpeditie Maatwerk waarin we met studenten een game ontwikkelden voor het basisonderwijs. Maar van verschillende instituutsdirecteuren hoorde ik dat dit concept ook heel goed is door te trekken naar andere branches. Dat had ik mij zelf nog niet zo gerealiseerd. Heel waardevol dus om elkaar zo te ontmoeten’. Beleidsmedewerker Paul Sistermans beaamt dit: ‘Het is mooi om te zien hoe vanuit het zwaartepunt nieuwe verbindingen worden gelegd. Bij HAN Sport en Bewegen weten ze bijvoorbeeld dat veel sportorganisaties met weinig geld toch een gebouw moeten neerzetten. Duurzaam bouwen lijkt voor hen vaak niet haalbaar, maar met gebruik van onze kennis kan er wellicht toch meer dan gedacht’.
Vraag om flexibeler onderwijs
Wietske Kuijer, projectleider Vitaal Lent: ’Ik heb gemerkt dat studenten eerder kiezen voor een hoorcollege waarover ze getoetst worden, dan voor het bijwonen van een voor hen net zo relevante projectbijeenkomst, in én met betrokkenen uit de praktijk. Wat mij betreft mag de HAN deze manier van leren bij studenten én docenten meer waarderen, ondersteunen en aanjagen’. Toin Peters, projectleider Clean Mobility hoopt ook op flexibeler onderwijs. ‘Het zou toch fantastisch zijn als we bijvoorbeeld 1 vaste dag per week reserveren voor onderzoek en onderzoeksprojecten. Dat zou de ontmoeting van studenten van verschillende opleidingen en faculteiten zo veel eenvoudiger maken. Het zou betekenen dat we álle studenten van de HAN via projecten kunnen verbinden met elkaar én met het werkveld.’
Inspiratie voor onderwijs

Instituutsdirecteur Arjan Keunen: ‘Ik heb meer zicht gekregen op wat de zwaartepunten voor ons instituut kunnen betekenen. En, net zo belangrijk, op wat ons instituut de zwaartepunten te bieden heeft! Met name de carrousel langs een paar prachtige HAN initiatieven was inspirerend. Ik kreeg steeds meer gevoel bij hoe op het oog losstaande initiatieven samen bijdragen tot kennisontwikkeling op een gedeeld thema’. Wel werd duidelijk dat gezamenlijk optrekken vraagt om meer en heldere communicatie. Coördinator Nanske Wilholt: ’Communicatie over de zwaartepunten, binnen en buiten de HAN, heeft onze aandacht. Storytelling en communicatiestrategieën gaan ons helpen. Daarover binnenkort meer.’
Starten vanuit onderzoek
De invulling van zwaartepunten vindt altijd plaats in teams met opleiders, onderzoekers en (toekomstige) professionals. Programmamanagers zorgen voor verbinding. Dat deze synergie start vanuit onderzoek is logisch, vindt René Bakker, lector en programmamanager Smart Region: ‘Opleidingen gaan uit van de kennis die er al is, van bestaande situaties. Wat nodig is om onze regionale economie het beste te ondersteunen, weten we vaak niet. Die kennis moet je ontwikkelen! Daar gaat ons praktijkgerichte onderzoek over, en van daaruit voeden we zowel ons onderwijs als het werkveld’.
Blijf op de hoogte via nieuwsbrief

Wilt u het laatste nieuws rondom zwaartepunt SEE, Health en/of Smart Region blijven volgen? Abonneer u op onze nieuwsbrief en wees gerust: afmelden is ook eenvoudig. Meld u nu aan
Meer over de zwaartepunten van de HAN
De HAN focust haar onderzoek en onderwijs op de zwaartepunten Health, Smart Region en Sustainable Energy & Environment (SEE). Zo creëren we meer impact en werken we samen met u aan innovatie.
Lees verder ...Bron: HAN, Monique Goris