Intreerede HAN-lector Masi Mohammadi: 'Enabling Environment'
'Dubbele vergrijzing maakt multidisciplinaire duurzame oplossingen noodzakelijk.' Duidelijke woorden van dr. ir. Masi Mohammadi. Zij is op 27 november 2014 geïnstalleerd als HAN-lector Architecture in Health en hield haar intreerede rondom het thema: 'Enabling Environment'. Het gaat daarbij om de gebouwde omgeving als hulpmiddel voor sociale en maatschappelijke uitdagingen. Aan de intreerede ging een congres vooraf waarin inspirerende sprekers de 3 focusdomeinen van het lectoraat – woonomgeving als stimulans, woonomgeving als hulpmiddel en woonomgeving als medicijn – belichtten.

Foto: Dr.ir. Masi Mohammadi tijdens haar installatie plechtigheid © HAN
Intreerede Enabling Environment
Van de intreerede is onder de titel 'Enabling Environment: gebouwde omgeving als hulpmiddel voor sociale en maatschappelijke uitdagingen' een digitaal boekje gepubliceerd, die u kunt doorbladeren.
Woonzorgomgeving
In het ochtendprogramma gaven gerenommeerde sprekers in een plenaire sessie inspirerende lezingen over de toekomst van het bouwen voor onze samenleving die volop in verandering is. Denk aan de vernieuwing van de wijze waarop de woonzorgomgeving is georganiseerd op basis van de actieve inbreng van alle stakeholders. De sprekers waren:
- Drs. Peter van Heeswijk, algemeen directeur DAR (Leefomgeving als enabler voor sociale structuur)
- Ir. Joost Valk, directeur Vital Places (Mensgericht ontwerpen)
- Prof.dr.ir. Maarten Steinbuch, Scientific Director TU/e High Tech Systems Center (Een robot in huis?)
- Prof.ir. Jouke Post, Hoogleraar emeritus Architectural Design and Engineering, TU/e als gastspreker tijdens de installatie plechtigheid van dr.ir. Masi Mohammadi
- Drs. Jan Bart Wilschut, directeur Door De Wind Advies BV (dagvoorzitter)
Verder kwam aan bod:
- Demonstratie van Living Lab: The Fourth Dimension
- Opening inspiratie- en onderzoekswoning Fit The Future door Josan Meijers, Gedeputeerde Wonen, Ruimte en Water, Provincie Gelderland
Van veel deelnemers - er waren meer dan 250 aanwezigen - hebben de medewerkers van het lectoraat mooie reacties mogen ontvangen.
Dames in Domotica
Opvallend was een workshop van Generatiethuis, een sociale onderneming van Mieke Koot en Josephine Dries. Deze multidisciplinaire groep van professionals, in de wandelgangen de 'Dames in Domotica' genoemd, zullen de komende tijd nog meer van zich laten horen om het gebruikersperspectief écht in het licht te zetten en thuistechnologie met meer kleur, humor en creativiteit te benaderen.
Daarnaast kon één van de volgende workshops worden gevolgd:
- Assisting Homes, door Jorrit Ebben (Siza)
- De kracht van Samen Doen, door Joke Abbring en Paul Zuiker (Center of Expertise Krachtige Kernen)
- Duurzaam Leven: hoe kom je tot de gewenste gedragsverandering, door Tinus Hammink & Jan Oosting (Center of Expertise SEECE)
- Fit the Future, door Martin Koppenhol (VBI), Ron van Wijk (GFSC Consultancy), Gerard Nijboer (Huis & Milieu B.V.)
- Het Nieuwe Wonen, door Jonathan van Deutekom (Zorgalliantie) en Joke Abbring (Center of Expertise Krachtige Kernen)
- Innovatiereis Zelfstandig Wonen, door Wanda Kruijt (stichting KIEN)
- Nieuw ondernemerschap door Rob Westerdijk en Kees de Jong (HAN Centrum voor Valorisatie en Ondernemerschap)
- Zorgvastgoed met de mens als uitgangspunt, door Peter Karsman (NVTG)
Intreerede gemist?
Onderzoeksvragen Lectoraat Architecture in Health
Het Lectoraat Architecture in Health ziet het als haar taak om in en met de praktijk te zoeken naar antwoorden op de volgende vragen:
- Waar liggen de mogelijkheden voor een duurzame en gezonde leefomgeving waarin de oudere comfortabel en zo lang mogelijk zelfstandig kan wonen?
- Welke innovatieve woonconcepten geven een antwoord op de snel veranderende eisen uit de samenleving en de wensen van de (toekomstige) bewoner?
- Welke consequenties hebben deze veranderingen voor het beroepsprofiel en de opleiding van toekomstige deskundigen?
Deze onderzoeksvragen dragen ook bij aan verrijking en verdieping van het onderwijs van de HAN in relatie tot de praktijk. Het lectoraat zet zich bijvoorbeeld in voor de creatie van een zo realistisch mogelijke werkomgeving voor studenten. Zo maken zij in de opleiding kennis met het multidisciplinair samenwerken met deskundigen uit andere sectoren, zoals de zorg. Hierdoor kunnen zij zich beter voorbereiden op de uitdagingen die hen binnen de
bouwsector te wachten staan.
Tijdens de intreerede schetste Masi Mohammadi een toekomstperspectief, waarin plaats is voor een multidisciplinaire opleiding Gezondheidstechniek aan de HAN. Maar haar eerste zorg is om met studenten en het werkveld de wereld van het mensgericht bouwen te verkennen in een dynamische samenleving. Op weg naar een Enabling Environment die bijdraagt aan het welbevinden van de bewoners. Voor nu en in de toekomst.
Bron: HAN Techniek
Lees ook:
- Iraanse lector innoveert ouderenzorg (ScienceGuide, 27-11-2014)
- Opening Fit the Future (DuurzaamGebouwd, 11-12-2014)
- Living Lab: The Fourth Dimension (HAN, 04-08-2014)
Meer video's
Verslag congres Enabling Environment en intreerede dr.ir. Masi Mohammadi (27 november 2014)
Op donderdag 27 november 2014 organiseerde het lectoraat Architecture in Health in samenwerking met HAN CvVO het congress Enabling Environment waarin inspirerende sprekers de drie focusdomeinen van het lectoraat AiH - woonomgeving als stimulans, woomomgeving als hulpmiddel en woonomgeving als medicijn - belichtten. Het middagprogramma stond geheel in het teken van de installatie van lector dr.ir. Masi Mohammadi. Zie de film voor het verslag van de dag!Demowoning Living Lab: The Fourth Dimension
Het project Living Lab gaat over een demonstratie- en experimenteerruimte in de wijk Presikhaaf te Arnhem waarin het lectoraat Architecture in Health en SEECE samen met partners uit de praktijk willen laten zien hoe een leefbare en duurzame woonomgeving eruit zou kunnen zien. Deze doelstelling krijgt gestalte in de transformatie van een kantoorpand tot tijdelijke woning, een ‘thuis’, voor buitenlandse kunstenaars die ‘sociaal-artistiek werk’ verrichten voor het vergroten van de sociale cohesie in deze 'volksbuurt’. De bedoeling is dat het Architecture in Health-living lab mogelijkheden creëert voor samenwerking tussen studenten van de HAN-instituten Built Environment, Engineering en ICA.Intermezzo
Het intermezzo, tijdens de installatie van lector dr.ir. Masi Mohammadi van het lectoraat Architecture in Health, werd verzorgd door Beeldend Dans Theater TELDER.