HAN-lector Johan Pion: 'Investeer duurzaam in sporttalent'
Dr. Johan Pion is de nieuwe HAN-lector Herkennen en Ontwikkelen van Sporttalent. Hij is op 30 maart in aanwezigheid van een groot aantal belangstellenden uit het werkveld en delegaties uit België en Singapore feestelijk geïnstalleerd. In zijn intreerede 'Duurzaam investeren in sporttalent, de weg naar het podium via de school en de sportclub' zette hij door aansprekende voorbeelden uit de praktijk zijn visie uiteen.
Lector Johan Pion pleit voor het eerder en juister in kaart brengen van het beweegniveau van kinderen en voor het beter leren bewegen op jonge(re) leeftijd door goede begeleiding en maatwerkprogramma’s.
Juiste sportkeuze voor kinderen

Pion: 'Het is van wezenlijk belang dat kinderen op jonge leeftijd goed worden begeleid bij sport- en beweegactiviteiten om zo zelf ook te ontdekken waar ze goed in zijn en enthousiast van worden.'
'Het herkennen van voorkeur voor bewegen bij zowel de talenten als bij de kinderen met minder aanleg resulteert in een advies over de sportkeuze. Het te verwachten positieve resultaat is dat alle kinderen eerder een sport kiezen die ze graag doen en/of goed kunnen en die ze langer blijven beoefenen.'
Van herkenning beweegtalent tot talentontwikkeling
Zowel vakleerkrachten Sport en Bewegingsonderwijs als trainers bij diverse sportclubs hebben behoefte aan instrumenten om het talent van kinderen te kunnen herkennen. Dr. Pion lichtte in zijn rede toe op welke wijze het inzicht van de vakleerkrachten kan bijdragen aan het uitdagende proces van:
- Talent detecteren
- Talent oriënteren
- Talent identificeren
- Talent ontwikkelen
Praktische meetinstrumenten voor sporttalent
Het Lectoraat Herkennen en Ontwikkelen van Sporttalent draagt door kennis- en competentieontwikkeling over het beter herkennen en vervolgens beter ontwikkelen van talenten bij aan het werkveld.
Trainers, coaches, (vak)leerkrachten, managers of ouders die direct betrokken zijn bij jeugdsporters krijgen praktische handvatten om getalenteerde sporters te herkennen en verder te ontwikkelen. Het gaat daarbij om meetinstrumenten, les- en trainingsprogramma’s en om de bijbehorende didactische principes.
HAN talent-tool ‘I-like-app’

De HAN ondersteunt de benodigde samenwerking tussen school en sportclub onder meer door de ontwikkeling van diverse 'HAN-talenttools'. Als voorbeeld presenteerde lector Pion aan het einde van zijn rede de speciaal ontwikkelde 'I-like app'.
Kinderen gaan hiermee op ontdekkingsreis in de ruimte van sport en bewegen en geven hun voorkeuren weer. De vakleerkrachten Sport en Bewegingsonderwijs en sportdocenten in (Gelderse) gemeenten kunnen dit instrument gebruiken om kinderen aan het bewegen te krijgen in de sport die het best aansluit bij wat ze graag doen en goed kunnen. Zij kunnen kinderen met deze speciale HAN talenttool nu dus nog beter gaan begeleiden in een daadwerkelijke keuze voor een sportclub.
Sportkompas verbindt school en sportclub
De 'I-like app'-module is gebaseerd op het promotieonderzoek Vlaams Sportkompas van Johan Pion aan de Universiteit Gent. De ontwikkeling van de app is praktisch ondersteund door HAN Sport en Bewegen.
De via de app-module verkregen informatie over de individuele sportvoorkeuren van het sportkompas zijn te koppelen aan de op school doorgevoerde metingen van de detectiefase waarin de vakdocenten het beweegniveau evalueren. Hierdoor is de app ook een instrument voor verbinding van:
- Vakdocenten in basisscholen
- Buurtsportcoaches in de gemeenten
- Trainers in de sportclub
Praktijkgericht en interdisciplinair talentonderzoek
'Een belangrijke opdracht voor het lectoraat is om de ontwikkelde instrumenten voor talentherkenning en de programma's voor talentontwikkeling voor kinderen op de basisschool verder te valideren', stelt Pion.
'Bovendien is hier tevens een rol weggelegd voor interdisciplinair onderzoek waarbij "big data" en de "data science" een voorname rol gaan spelen in het toekomstig praktijkgericht onderzoek van het lectoraat.'
Expertiseteam Talentherkenning en -ontwikkeling
Lector Johan Pion geeft leiding aan het onderzoek van het HAN Sport en Bewegen expertiseteam Talent Identification & Talent Development.
Het expertiseteam zorgde voorafgaand aan de rede voor een "warming up" in de vorm van een kort overzicht van de activiteiten in onderwijs, onderzoek en werkveld en een rondleiding bij HAN SENECA. De deelnemers aan een parallel sessie konden - ook actief - ervaren hoe het beweegniveau te herkennen is en hoe excellente bewegers nog beter te leren bewegen.

In een interviewsessie kwamen tenslotte aansprekende voorbeelden naar voren over:
- Talentidentificatie in tennis, volleybal en voetbal
- Samenwerking van HAN Sport en Bewegen met Topsport Gelderland, de provinciale uitvoeringspartner 'Talentondersteuning'
Studenten van de opleidingen HAN Sport en Bewegen kunnen direct hun voordeel doen met de kennis en inzichten uit het onderzoek van het expertiseteam en het lectoraat.
Daarnaast vindt verdere transfer plaats naar diverse opleidingen en modules. Bijvoorbeeld binnen HAN-studies in andere sectoren, sportbonden, en via post initieel onderwijs ook in de richting van het werkveld en bedrijfsleven.