Kenniscentrum in debat met studenten, docenten én werkveld over vernieuwend onderwijs
Bij de faculteit Educatie werd 19 oktober de wetenschapsfilm ‘Most likely to succeed’ vertoond door Kenniscentrum Kwaliteit van Leren. In een volle zaal raakten studenten, lerarenopleiders, onderzoekers en mensen uit het onderwijs met elkaar in gesprek over vernieuwend onderwijs en onze kijk op leren.
Een film over het onderwijs van de toekomst
We zien allemaal dat de technologische vooruitgang enorme impact gaat hebben op de arbeidsmarkt. Kinderen van nu werken straks in banen die nog niet zijn uitgevonden. Wat betekent dat voor ons onderwijs? Waar leiden we onze kinderen voor op? Documentairemaker Greg Whitely verkent de ontwikkelingen en zoomt in op de Amerikaanse school High Tech High. Niet langer ligt daar de focus op examens, maar op lifeskills en talentontwikkeling. De film brengt sterk in beeld hoe lesgeven in innovatie, creativiteit, samenwerking en het vinden van je eigen stem eruit kan zien; welke kansen, maar ook weerstanden en obstakels het oplevert. ‘Education, real education is messy. A complex human system about people. It’s more like gardening than engineering.’
Studenten, lerarenopleiders, onderzoekers en onderwijsveld in gesprek
Anne-Marieke van Loon (associate lector Leren met ict), Jan Willem Helmink (basisschoolleider De Verwondering), Stephan Haukes (Montessori College Nijmegen) en Jantien de Jong (lerarenopleider) zwengelden na de film het debat aan met stellingen,
Stelling: Onderwijs moet niets, alleen boeien
Geboeid raken is uiteraard onderdeel van leren, maar moet onderwijs niet meer zijn dan dat? Een school moet toch ook bijdragen aan de ontwikkeling van leerlingen? Stephan Haukes: 'Toen we binnen onze school overstapten op projectmatig onderwijs en leerlingen per vak hun niveau lieten bepalen, leefde er de aanname dat sommige van onze leerlingen dan vast zouden achterblijven. Maar niks bleek minder waar. Alle kinderen willen leren! En kinderen leren door te doen, zo komen ze tot kennis en ervaring'.
Stelling: School doodt creativiteit
Wat is creativiteit kun je je dan afvragen? Dat gaat niet zozeer om handvaardigheid, hoewel ook belangrijk, maar veel meer over kritisch en out-of-the-box leren denken. In die zin belemmeren scholen zeker de creativiteit, stelt Jan Willem Helmink. 'Ons schoolsysteem is nog zo opgedeeld en afgebakend in vakken en jaren. Kinderen denken niet zo. Op onze school geven we kinderen echt de ruimte om zelf te ontdekken. We vertrouwen op de intrinsieke motivatie van het kind'. Een student in de zaal merkt op dat leraren en lerarenopleiders veel meer gebruik zouden mogen maken van de student of leerling. Die brengen zo veel verschillende invalshoeken met zich mee waar nog te vaak te weinig gebruik van wordt gemaakt...
Conclusie
Een Pabo-docent: 'We hebben net een nieuw curriculum opgesteld, maar eigenlijk wil ik meteen door. Ik zou alles wel van tafel willen schuiven om echt helemaal opnieuw te beginnen'. Dat vertrouwen de sleutel is, wordt breed gedeeld in de zaal. Het gaat om vertrouwen van de lerarenopleider in de toekomstige leraar, om vertrouwen van de leraar in de leerling. 'We moeten met elkaar durven vallen om te kunnen groeien'. Stephan Haukes bevestigt: 'In het onderwijs van de toekomst gaat het om samenwerken en een teamplayer zijn. We merken al dat nieuwe leraren daar steeds beter voor opgeleid worden'. Faculteitsdirecteur Menno Pistorius: 'Ik hoop dat de vonken van vernieuwing gedeeld en overgenomen worden'.
Popcorn en hotdogs

Het was een echte bioscoopbeleving. Een zoete popcornlucht vulde het gebouw en was voor velen lastig te weerstaan. De rood uitgedoste piccolo's maakten het sfeertje compleet. Een rode loper leidde je naar de collegezaal en na het debat werd het publiek uitgenodigd langer door te praten rondom de hotdogkraam. Anne-Marieke van Loon gaf het publiek daarvoor nog een laatste stelling mee: 'De school is over een aantal jaren overbodig, informatie is er altijd en overal'. Erwin, 1e-jaars Pabostudent reageerde na afloop: 'Ik ben nieuwsgierig naar 21st century skills en de trailer was wat dat betreft veelbelovend. Zowel de film als het debat vond ik heel boeiend.' Missie geslaagd wat betreft Kenniscentrum Kwaliteit van Leren.
Kenniscentrum Kwaliteit van Leren
Wat speelt er rondom de thema's kwaliteiten van leraren, beroepsonderwijs & leven lang leren, en leren met ict? Ontdek wat schuil gaat achter het brede begrip kwaliteit van leren.
Lees verder ...