Op weg naar een slimme regio
Inmiddels is het team van Smart Region (een van de zwaartepunten van de HAN) op volle kracht en staan alle seinen op groen. Hoe ziet programmamanager Smart Region én lector Smart Business, Maarten van Gils de toekomst van de regio? Wat gaat zijn team doen om de regio inderdaad smart te maken?
Iedere organisatie, publiek of privaat, zal zich in de komende jaren moeten gaan verhouden tot het Internet of Things, kunstmatige intelligentie, 3D-printen en al die andere technologie. Doe je dat niet, dan ga je V&D, Intertoys en Nokia achterna.
Samenwerkingspartners
Maarten bekijkt het liever zonnig: "Het is een enorm gave tijd. Iedereen kan profiteren van nieuwe technologie! Maar wat veel organisaties nog niet in de gaten hebben, is dat je je niet blind moet staren op de technologie zelf, maar op zoek moet naar samenwerkingspartners en dat je als organisatie flexibel moet worden. Vanuit Smart Region gaan we organisaties uit deze regio daarbij helpen. En ik voel daarbij wel enige haast, want de 4e (digitale)revolutie is in volle gang."
Vliegwiel

Je hoeft geen visionair te zijn om te zien dat de hedendaagse maatschappelijke en economische uitdagingen, aangejaagd door de digitale revolutie, vragen om multidisciplinaire, geïntegreerde oplossingen. Maarten: "Alleen oplossingen die economische, sociale én ecologische waarde realiseren, zijn echt toekomstbestendig."
Die toekomstbestendige oplossingen zijn volgens Maarten meest kansrijk en het best geborgd in een regionaal ‘innovatie-ecosysteem’: "In dat ecosysteem verbinden wij als Smart Region-team de onderzoekscapaciteit van de HAN aan de praktijk van bedrijven en organisaties. En laten we alle kennis die we opdoen terugvloeien in ons onderwijs. Zo fungeren wij als vliegwiel in een steeds slimmer wordende regio." Het team focust zich de komende tijd op 3 thema’s:
- Smart Education
- Smart Innovation
- Smart Partnerships
Smart Education
Wat betekent de digitale revolutie voor een onderwijsinstelling als de HAN? Het is bijvoorbeeld niet meer van deze tijd om studenten altijd fysiek naar 1 bepaalde plek te laten komen om iets te leren. Vooral professionals die zich willen laten bij- of omscholen, leren graag zo efficiënt mogelijk. MOOC’s (Massive Online Open Course) zijn een mooi voorbeeld van hoe kennisoverdracht efficiënter kan. Maar er is veel meer mogelijk.
Maarten: "We zijn bijvoorbeeld bezig met de ontwikkeling van het digitale skills paspoort: we zetten digitale technologie in om vast te leggen wat mensen voor opleiding hebben gehad en welke skills en competenties ze hebben. Dit doen we nu samen met bedrijven en organisaties in de bouw. Juist middelbaar- en laagopgeleide professionals kunnen zo beter laten zien wat ze in huis hebben."
Smart Innovation
Hoe maken we de grote technologieën behapbaar voor de ondernemer? Maarten: "Ik zie bijvoorbeeld dat digital twinning enorm veel kansen biedt. Dit betekent dat we een digitale kopie kunnen maken van een fysieke installatie, wat vooral voor kleinere mkb-bedrijven interessant is. Alles wat een machine kan, kunnen we digitaal nabootsen. Met een digital twin, kun je dus fouten en storingen in het productieproces voorkomen. De twin onderschept die fout vóórdat die in de echte installatie optreedt. Maar je kunt zo ook onderhoud voorspellen en goedkoop experimenteren."
Smart Partnerschips
Innoveren kun je nooit alleen. Het draait dus voor een groot deel om het vinden van de juiste samenwerkingspartners. Maar hoe vind je die? En hoe werk je als partijen succesvol samen en hoe zet je slimme technologie daarvoor optimaal in? Maarten ziet het als zijn persoonlijke missie om in de regio zoveel mogelijk slimme samenwerking te stimuleren: "We gaan - zoals ik al eerder aangaf - zakelijke ‘ecosystemen’ bouwen, en zo de regio toekomstbestendig maken. Daarvoor is het nodig dat organisaties om zich heen kijken en aankloppen bij nieuwe partners. En dat ze zich vervolgens durven te verbinden. Idealiter doen ze dat ook met studenten en net afgestudeerden van de HAN, zodat we jong talent in de regio houden."
What's in it for me? let's scan!

Maarten realiseert zich dat organisaties niet zomaar aan zijn deur kloppen. "Als organisaties vragen hebben over technologie, gaat dat altijd over hun eigen prestaties. Als we hen daar op een laagdrempelige manier inzicht in kunnen bieden, biedt dat direct grote toegevoegde waarde. Daarom gaan we met onze lectoren en studenten meerdere scans ontwikkelen. Daarmee kan een organisatie, of een gemeente, of een hele regio, eerst zelf reflecteren en vervolgens gericht partners inschakelen om een verbeterplan op te stellen."
Blijf op de hoogte!
Abonneer je op onze nieuwsbrief. We houden je als (toekomstig) professional en kennispartner graag op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen.
Lees verder ...Bron: HAN, Miranda Florussen