Belangrijke rol in de energietransitie voor waterstof
Duurzaam energiesysteem en klimaatverandering
Namens de HAN en de de Nederlandse Waterstof en Brandstofcellen Associatie (NWBA) als medeorganisator is het symposium geopend door Mascha Smit, lector Duurzame Energie bij de HAN en bestuurslid van de NWBA. Zij werd gevolgd door Jan Piet van der Meer, directeur van de NWBA. Hij sprak over zijn fascinatie met waterstof. Deze fascinatie komt mede voort uit de mogelijkheid om met waterstof bij te dragen aan een duurzaam energiesysteem en om klimaatverandering tegen te gaan.
Gebruik van waterstof in het vervoer
Alexander Hablé, programmamanager bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, sprak vervolgens over de stand van zaken rondom het gebruik van waterstof in het vervoer: de huidige aantallen aantallen brandstofcel-elektrische voertuigen op de weg, waaronder personenauto’s, bussen en vuilniswagens, en bestaande en geplande waterstoftankstations. Ook besprak hij de rol van de overheid als launching customer en de samenwerking die binnen het Nationaal Waterstof Platform wordt opgezet.Distributie en opslag van elektriciteit
Aart-Jan de Graaf, lector Meet- en Regeltechniek bij de HAN, wist de toehoorders te inspireren over de toekomstige ontwikkelingen rondom de distributie en opslag van elektriciteit en de impact van ontwikkelingen als windparken op zee en gasloos verwarmen op ons elektriciteitsnet. Enerzijds leidt dit tot een noodzaak van verzwaring van het net, anderzijds tot een noodzaak van het bufferen van energie en grootschalige seizoensopslag die niet met conventionele technologie kan worden opgelost.
Waterstof als brandstof voor transport

Alice Elliott, senior research engineer bij Shell, vertelde vervolgens over ontwikkelingen rondom waterstof als brandstof voor transport. De emissies voor waterstof zijn sterk afhankelijk van de productiemethode, en voor waterstof geproduceerd met duurzame energie en uit biogas zijn deze (vrijwel) nul. Zelfs wanneer het conventioneel uit aardgas wordt geproduceerd, blijken de totale emissies (well-to-wheel) lager dan die voor batterij-elektrisch vervoer, opgeladen met conventionele Nederlandse elektriciteit uit een mix van fossiele brandstof.
Belang van gastechnologie
Tenslotte sprak Jörg Gigler, directeur van de TKI Gas (Topsector Energie) over het belang van gastechnologie, waaronder biogas en waterstof, in onze toekomstige energievoorziening en de noodzaak van het inzetten van Power-to-Gas- of Power-to-Hydrogentechnologie. Middels gerichte subsidieprogramma’s wil de overheid de ontwikkeling en de implementatie van relevante technologieën bevorderen. Zo komt er binnenkort een nieuw subsidieprogramma speciaal gericht op waterstof.Bevorderen waterstoftechnologie in Nederland

Terwijl het gaandeweg het symposium duidelijk werd dat de technologie rondom waterstof vergevorderd zo niet klaar is, benadrukten alle sprekers het belang van samenwerking tussen de verschillende betrokken partijen. Denk aan overheden, bedrijven en kennisinstellingen. Zij kunnen waterstoftechnologie in Nederland ook daadwerkelijk van de grond krijgen.
De noodzaak daartoe werd duidelijk uit de verschillende presentaties die samen een helder beeld gaven van hoe waterstof op meerdere vlakken kan bijdragen binnen een duurzaam energiesysteem en daarmee een essentieel onderdeel vormt van onze energietransitie.
Bron: HAN
HAN-lector Mascha Smit maakt zich hard voor energietransitie
Met het uitspreken van de intreerede 'De rol van waterstof binnen de duurzame energietransitie' aanvaardde dr. Mascha Smit haar ambt als lector Duurzame Energie aan de HAN. Haar lectoraat wil oplossingen leveren waarmee duurzame energie als vanzelfsprekend geïmplementeerd kan worden, met eenvoudige, betrouwbare en betaalbare technologie.
Lees verder ...