Digitale coach bevordert zelfstandigheid mensen met autisme
Mensen met autisme kunnen in de toekomst zelfstandiger wonen, werken en studeren met behulp van 'digitale coaches' op hun mobieltje, iPad of iPod. Bij het testen van deze apps en andere nieuwe technologische hulpmiddelen, is ook het HAN-lectoraat Levensloopbegeleiding bij Autisme betrokken.
Maatwerk begeleiding
Iemand met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) beleeft de wereld anders. Hij heeft vaak moeite met informatieverwerking, met doorbreking van zijn routine, met onverwachte situaties. 'Ook communiceren met anderen en plannen van taken vormen struikelblokken. Maar geen mens met autisme is hetzelfde. Begeleiding, soms levenslang, betekent maatwerk', vertelt Jan-Pieter Teunisse. Hij is onder meer HAN-lector Levensloopbegeleiding bij Autisme. Zijn lectoraat richt zich op normaalbegaafde mensen met ASS en hun directe omgeving.
Meer regie over je leven
Person Centered Planning speelt een prominente rol bij deze levensloopbegeleiding: wat heeft iemand nodig om zijn eigen leven te leiden en hoe kun je daarbij mensen om hem heen inschakelen? Teunisse: 'Ouders, een werkgever, iemand van school; zij kunnen ondersteunen bij het trainen in het omgaan met veranderingen. Zoals bij transities, grote veranderingen in het leven: als iemand gaat studeren, werken of zelfstandig gaat wonen. ICT-oplossingen kunnen de overgang naar nieuwe situaties vergemakkelijken. Ze kunnen iemand helpen om meer de regie te voeren over zijn leven.'
OV-coach
Het Dr. Leo Kannerhuis, expertisecentrum voor autisme in Oosterbeek, is koploper in de combinatie van reguliere hulpverlening en e-health (Autismezorg 2.0). Het centrum heeft een aantal applicaties, apps, ontwikkeld voor de iPod, de iPad en smartphones.
Trein gemist? Dan helpt de OV-coach om de volgende trein te zoeken. Volgens een eerste onderzoek bewegen jongeren met ASS zich dankzij deze OV-app gemakkelijker en minder gespannen in het openbaar vervoer. Zo zijn er ook een school-, werk- en agendacoach.
Zelfredzaamheid
'Die digitale coaches kunnen aangevuld worden met een portal, een netwerkvoorziening op de pc. Je kunt ook iemand via Skype contact laten leggen met een hulpverlener als hij er zelf niet meer uitkomt. Door de zelfredzaamheid te vergroten, vermindert de druk op de hulpverleners. Hoewel een grote groep behoefte blijft houden aan persoonlijke begeleiding', aldus Teunisse.
Leeromgeving
De digitale coaches en andere ICT-toepassingen worden getest in het 'Living Lab' in Oosterbeek. Het is een samenwerkingsproject van een aantal regionale organisaties waaronder de HAN. Doel is om mensen met autisme via gebruik van digitale middelen steeds minder zorgafhankelijk te maken en richt zich op wonen, opleiding, werk en dagbesteding.
Het lab experimenteert ook met domotica, slimme technische snuf jes in huis. Teunisse: 'In het lab onderzoeken we op welke manier we de grote overgangen op het gebied van wonen, opleiding en werk kunnen verbeteren. Ondersteunen de applicaties hierbij voldoende? Welke ICT-toepassingen hebben de gebruikers nog meer nodig?'
Studeer Wijzer app
Het lectoraat van Teunisse is ook betrokken bij de pilot van de Studeer Wijzer. HAN-studenten doen onderzoek en verzorgen de evaluatie. Deze app helpt mbo- en hbo-studenten met ASS om via hun mobieltje bijvoorbeeld studieactiviteiten te plannen of zelfstandig te werken aan een werkstuk. Voor docenten is er een module met uitleg over autisme en de invloed daarvan op de manier van leren. Jan-Pieter Teunisse: 'De Studeer Wijzer vergroot de autonomie van de studenten en kan de schooluitval terugdringen.'
Bron: HANblad nr.19