Opnieuw een HAN lector uitgenodigd op de Avond van Wetenschap & Maatschappij
HAN lector Annet de Lange van lectoraat Human Resource Management is uitgenodigd voor het diner tijdens de Avond van Wetenschap & Maatschappij. Wat een eer!
Op maandag 7 oktober schuiven 275 prominenten uit de wetenschap, cultuur, bedrijfsleven, politiek, media en sport aan in de Haagse Ridderzaal. Lector Annet de Lange is een van hen. Tijdens deze feestelijke avond wordt gediscussieerd over actuele maatschappelijke onderwerpen.
Wat vind je ervan dat je uitgenodigd bent?
Ik vind het voor mezelf een enorme eer, maar ik zie deze uitnodiging ook als erkenning voor de HAN. Een bedankje voor het zichtbaar maken van ons werk: praktijkgericht onderzoek op het gebied van duurzame inzetbaarheid.” Tijdens het diner presenteren topwetenschappers prikkelende stellingen vanuit hun specifieke vakgebied. Annet doet dat samen met haar introducé Sarah Detaille, associate lector Regionale Arbeidsmarkt en Onderwijs.
Wat is jullie stelling?
“Zelfmanagement is de sleutel voor succesvol ouder worden op het werk, maar vergt continu onderhoud. Het is een heel actueel onderwerp; mensen blijven over het algemeen langer gezond, werken langer, de pensioenleeftijd loopt langzaam op. Maar succesvol ouder worden op het werk is niet voor iedereen weggelegd.”
Leg eens uit...
“Er is een grote kloof tussen hoger opgeleide werkenden enerzijds en lager opgeleiden, mensen in fysiek en mentaal zware beroepen en andere kwetsbare groepen anderzijds. Kwetsbare groepen met een lagere sociaal economische status (SES) hebben een significant lagere gezondheidsverwachting dan groepen met een hogere SES. De eerste groep is veelal niet in staat om gezond tot op hoge leeftijd door te werken. Ik vind dat schrijnende resultaten in een welvarend land als Nederland.”

Zijn kwetsbaardere groepen minder goed in staat ‘zichzelf te managen’?
“Precies. Zelfregie en zelfmanagement zijn prachtig, maar lang niet voor iedereen haalbaar. Hoe kunnen we voorkomen dat duurzame inzetbaarheid iets bijft van hoger opgeleiden? Daar willen we het gesprek over aangaan.”
Weet je al met wie dat gesprek zal zijn?
“Ik weet nog niet bij wie we aan tafel zitten, dat horen we pas vlak van tevoren. Het zal in elk geval een gemêleerd gezelschap zijn van politici, ondernemers, BN’ers.
Op wie hoop je?
“Op Hugo de Jonge! Maar ik hoop vooral dat we een interessante discussie krijgen over hoe overheid, onderwijs en bedrijven (de zgn. ‘triple helix’) kunnen samenwerken om vooruitgang te boeken op het terrein van duurzame inzetbaarheid. En ik wil benadrukken: zorg voor een doelgroepenbeleid op maat en preventie voor iedereen!”
Want dat besef ontbreekt nogal eens bij de betrokken partijen?
“Dat is wel onze ervaring. Bij de HAN durven we te benoemen dat er grote verschillen zijn tussen groepen werknemers. En we hameren al langer op preventief in plaats van curatief handelen. Wij durven onze nek uit te steken. Zie ook ons zwaartepunt Health. Die lijn wil ik graag helpen doorontwikkelen. Ik ben heel benieuwd hoe mijn tafelgenoten erin staan. Of ze het eens zijn met de stelling en of we de triple helix in beweging kunnen krijgen samen.”
Sarah Detaille is je introducé. Waarom zij?
“Sarah is gepromoveerd aan de HAN op Zelfmanagement van chronisch zieken, een onderwerp dat heel nauw raakt aan ons onderwerp van de avond. Ik wil heel graag laten zien hoe onze promovendi zich doorontwikkelen, want ik ben er trots op hoe wij bij de HAN praktijkgericht onderzoek benaderen en inzetten. Bovendien benadrukken we zo dat onderzoek altijd teamwerk is. De discussie over leefstijlinterventie voor lager opgeleide werknemers komt voort uit Sarah’s promotieonderzoek.”
En nu, voorbereiden op en uitkijken naar de avond?
“Ik ben heel nieuwsgierg naar de avond. Ik hoop op een spannende mix aan tafel, een goede discussie en de kans om mensen te leren kennen die écht iets willen met dit onderwerp.”
Avond van Wetenschap & Maatschappij
De Avond van Wetenschap & Maatschappij werd in 2000 in het leven geroepen om het maatschappelijk belang van wetenschap te onderstrepen, door te laten zien waar en op welke manier wetenschappelijk onderzoek wordt toegepast in het dagelijks leven. De minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap en de minister van Economische Zaken wisselen elkaar jaarlijks af als gastheer of -vrouw.
Blijf op de hoogte
Abonneer je op onze nieuwsbrief. We houden je als (toekomstig) professional en kennispartner graag op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen.
Lees verder ...Bron: HAN, Annemiek Kraaijvanger