Lineke van Hal
Associate lector
Dr. Lineke van Hal is associate lector bij het Lectoraat Arbeid & Gezondheid. Zij werkt nauw samen met lector Josephine Engels. Lineke levert een bijdrage aan de ontwikkeling van nieuwe kennis en producten op het gebied van duurzame inzetbaarheid van werknemers en voor deskundig faciliteren en begeleiden van duurzame inzetbaarheid.
Drijfveer
Gelukkig en gezond aan het werk zijn en blijven is in veel situaties niet vanzelfsprekend, bijvoorbeeld als er sprake is van lichamelijke of psychische aandoeningen, ongezonde werkomstandigheden of sociaal-economische problemen. Werken aan duurzame inzetbaarheid vraagt dan ook aandacht voor wat werk en gezondheid in het dagelijks leven van mensen betekenen en voor de context die van invloed is op inzetbaarheid.
Lineke van Hal: "Ik vind het belangrijk dat duurzame inzetbaarheid niet vernauwd wordt tot een individueel vermogen. Mogelijkheden tot en voorwaarden voor duurzame inzetbaarheid ontstaan in interactie met andere mensen en met omgevingen waar individuen deel van uit maken. Ik zie duurzame inzetbaarheid dan ook als een meervoudig vraagstuk dat naast individuele werknemers ook (werk)omgeving, organisatiecultuur, beleid en maatschappij omvat."
Van verklarende modellen tot participatieve praktijken
"Het is volgens mij van belang om de normen die ingebakken zitten in de huidige modelen en interventies voor duurzame inzetbaarheid kritisch te onderzoeken. Zo kan er meer inzicht verkregen worden in de bedoelde en onbedoelde effecten hiervan en kan verder onderbouwd worden wat wel en niet werkt. Ik vind het belangrijk om hierbij nauw samen te werken met onderwijs en praktijk. Dit kan door participatief onderzoek te doen binnen bedrijven samen met een interdisciplinaire groep studenten en docenten. Participatief onderzoek maakt studenten gevoelig(er) voor de normativiteit van hun toekomstige professies, de (systeem)contexten waarin zij werken en de leefwerelden van de mensen die zij begeleiden."
Loopbaan
Dr. Lineke van Hal is opgeleid als medisch antropoloog en socioloog aan de Radboud Universiteit (bachelor 2004, cum laude) en aan de Universiteit van Amsterdam (master 2005, cum laude).
In 2009 ontving zij een Kootstra Talent Fellowship vanuit de Universiteit van Maastricht. In 2013 promoveerde zij aan dezelfde universiteit op een narratief onderzoek naar arbeidsre-integratie van mensen met gezondheidsbeperkingen: Working on activation. Analyses of stories about vocational rehabilitation of people with disabilities in the Netherlands, Universiteit Maastricht, 2013
Naast haar aanstelling als associate lector is Lineke als senior onderzoeker werkzaam bij het Verwey-Jonker Instituut waar ze onderzoek doet naar maatschappelijke vraagstukken op het terrein van (arbeids)participatie, zorg en welzijn.
Van 2012 tot 2014 werkte zij als projectleider bij Zorgbelang Gelderland. Vanuit die functie organiseerde zij - in opdracht van provincie, gemeenten en instellingen - cliëntenparticipatie met betrekking tot economische participatie, sociaal isolement en sociale cohesie, eigen- en samenregie en grensoverschrijdende zorg.
Hierna werkte Lineke als senior onderzoeker en projectleider binnen het Kenniscentrum HAN SOCIAAL van de HAN. Zij leidde projecten en onderzoeken op het gebied van onderwijs- en arbeidsparticipatie van jongeren, de inzet van ervaringsdeskundigheid in zorg en welzijn en samenwerking met en rondom gezinnen met meervoudige problemen. Daarnaast heeft ze onderwijs gegeven bij de International Master Global Health aan Universiteit Maastricht en bij de Bachelor en Master Social Work aan de HAN.
Lineke publiceert over haar werk in zowel wetenschappelijke tijdschriften als vakbladen en spreekt hierover op congressen, tijdens werkbijeenkomsten voor professionals en colleges voor studenten.
Meest relevante publicaties op HBO Kennisbank
Projecten en expertise
- Vital Learning Community
- Duurzame inzetbaarheid van werknemers
- Participatief onderzoek
- Arbeidsre-integratie
Betrokken bij opleiding
Netwerk en partners
- Verwey-Jonker Instituut
- Breed Platform Arbeid
- Landelijk Netwerk Chronisch Zieken en Werk