man in gesprek met dokter via mobiele telefoon

Ons lectoraat ontwikkelt en test technologie voor gebruik door cliënten en zorgverleners in de praktijk. Daarbij kijken we ook naar de implementatie van technologie. Het succes van de technologie is namelijk afhankelijk van acceptatie van zorgverleners en inrichting van de werkomgeving.


De samenleving vergrijst. Daardoor neemt het aantal mensen met één of meer chronische aandoeningen de komende jaren sterk toe. Zelf de regie houden wordt steeds belangrijker.

Positieve Gezondheid

Wij onderzoeken hoe verpleegkundigen en paramedici technologie kunnen inzetten. Om ouderen en chronische zieken te ondersteunen bij het zo lang mogelijk zelfstandig functioneren. En bij het zelf managen van hun ziekten en beperkingen. De domeinen van het concept Positieve Gezondheid zijn daarbij voor ons richtinggevend. 

Expertises

 • Zorgtechnologie
 • Leiderschap 
 • Communicatie
 • Palliatieve zorg
 • Mantelzorg
 • Onderzoek

  Ons praktijkgericht onderzoek richt zich op de inzet van technologische interventies en innovaties in de zorg voor chronisch zieken, ouderen en mensen met beperkingen.
 • Onze kennis

  Als lectoraat vinden we het belangrijk om onze kennis te verspreiden. Zo leveren we structurele bijdragen aan het onderwijs en onderwijsontwikkeling. Resultaten van onderzoeken en projecten delen we graag.

Nieuws

HAN Docentprijs 2021 voor Astrid TimmanInzet technologie en ict in zorg en welzijn
236879 studenten met VR-bril op
31976 hartslag monitor
Samenwerking HAN en RadboudumcIn de flow op de Dag van de Verpleging
36968 docent lachend met studenten om ziekenhuisbed
102323 verpleegkundige van de thuiszorg controleert de bloeddruk bij een jonge chronisch zieke patiente
Voorkomen en verzorgen van doorligplekkenNieuwe Richtlijn Decubitus opgeleverd
102297 verpleegkundige is bezig met de dagelijkse wasbeurt bij een patient
man in gesprek met dokter via mobiele telefoon
109943 oudere man in rolstoel kijkt uit raam in een het ziekenhuisgang
verpleegster in gesprek met een oudere vrouw in een rolstoel

Onze lector

LectorMarian Adriaansen

Marian houdt zich vooral bezig met de validering van nieuwe zorgtechnologie en eHealth in de praktijk. Met haar team richt ze zich op methodiekontwikkeling voor kwetsbare chronisch zieken en ouderen.

Marian Adriaansen

Maak kennis Onze onderzoekers

Clark Nowack

Docentondernemer in zorgtechnologie
Portret Clark Nowack

Josien Caris

Communicatiewetenschapper en docent
Portret Josien Caris

Kim Donachie

Docent en onderzoeker
Portret Kim Donachie

Maurice Magnée

Onderzoeker en programmamanager HAN iXperium Health
portretfoto Maurice Magnée

Nicole Vullings

Onderzoeker
portretfoto Nicole Vullings

iXperium Health


In iXperium Health werken we aan (het omgaan met) nieuwe technologie in de zorg en welzijn. We inspireren studenten, opleiders en professionals, laten ze ervaren wat werkt en doen onderzoek naar de effecten van technologie in zorg en welzijn.

Gerelateerde opleidingen

Verpleegkunde

Voltijd Bachelor opleiding

Ziekenhuiszorg, ouderenzorg of wijkverpleging. Hoe ga jij daarmee om? Bij HAN Verpleegkunde leer je hoe je patiënten het beste kunt verzorgen. Je doet meer dan bloedprikken, wondverzorging en katheteriseren. Want de omgang met mensen is het belangrijkste. Bij jou zijn ze altijd in goede handen!

student op bed met gips om been

Ergotherapie

Voltijd Bachelor opleiding Ergotherapie

Adviseren, coachen en begeleiden. Als ergotherapeut zorg je dat mensen hun dagelijkse activiteiten weer zelf kunnen doen, zoals werken, naar school gaan en hun persoonlijke verzorging. Samen met de cliënt zoek je naar de beste oplossing. Zo maak jij mensen gelukkiger!

299401 Kapittelweg 33 Nijmegen Ergotherapie studeren hbo opleiding uitleencentrum hulpmiddel

Fysiotherapie

Numerus fixus opleiding Fysiotherapie

Wil jij mensen begeleiden en coachen bij lichamelijke beweging en inspanning? Als fysiotherapeut help je hen bij het herstelproces. Jij krijgt vele behandelmethodes onder de knie. Kies daarom hbo Fysiotherapie aan de HAN!

student doet squads met kettlebell

Stage in tijden van corona: beslisboom

Ervaar jij als student HBO-V/BMH risico's op je stage vanwege besmettingsrisico door Covid-19? Vanuit het lectoraat is samen met de opleidingen de volgende beslisboom opgesteld:

AcademieGezondheid en Vitaliteit

De Academie Gezondheid en Vitaliteit is de thuisbasis van opleidingen en praktijkgericht onderzoek voor verpleegkunde, medische hulpverlening en vaktherapie. Samen mét en in het werkveld dragen we bij aan ontwikkeling en innovatie in de zorg. Dit in de vorm van bachelor- en masteronderwijs, dienstverlening, post-hbo (cursorisch) onderwijs en onderzoek. We leiden studenten op tot ondernemende, onderzoekende professionals en zetten volop in op verbetering van de kwaliteit van zorg voor patiënten.

groepje actieve ouderen staat aan de startlijn van een hardloopbaan

Blijf op de hoogte Meer informatie of vragen?

Twee studenten overleggen met laptop