Gespiegeld. man in pak met verrekijker.

Hoe blijf je als organisatie 'in control'? Hoe houd je de organisatie beheersbaar en speel je toch in op je steeds sneller veranderende omgeving? Ons lectoraat richt zich op het creëren van open, lerende organisaties. Waarin risico’s nemen en kansen verzilveren onderdeel is van de ‘business’.

Meervoudige waardecreatie

Trends in de omgeving moeten we vertalen naar kansen. En de risico’s uiteraard afwegen en beperkenOns lectoraat bouwt uitgebreide expertise op in moderne vormen van performancemanagement en risicomanagement. Onder andere in de zakelijke dienstverlening, maakindustrie, bouw en zorg. 

Organisaties zijn erbij gebaat om zowel prestaties als risico’s op een transparante manier te managenDe focus moet niet alleen liggen op wat bedreigend kan zijn voor de strategie en de waardecreatie. Maar juist op alles wat meervoudige waarde creëert (economisch, sociaal en ecologisch) voor meerdere stakeholders.

Nieuws

Lectoraat Financial ControlMoraliteit programmeren?
346543 Lector Financial Control en associate lector Sustainable Finance & Tax zijn met elkaar in overleg en wijzen hierbij naar een laptop.
Associate lectoraat Sustainable Finance & TaxInstrumenten voor duurzaam belastingadvies
343395 Foto van rekenmachine, vier handen en een laptop voor projectpagina Associate lectoraat Sustainable Finance & Tax
Associate lectoraat Sustainable Finance & TaxTransitie vraagt om actievere bijdrage hypotheeksector
317486 Stockfoto met laptop, papieren en financiën voor publicatie van het associate lectoraat Sustainable Finance & Tax van AFEM.
Lectoraat Financial ControlWe moeten uit onze welvaartsbubbel komen
portret Koos Wagensveld
Lectoraat Financial ControlInvesteringsselectie en duurzaamheid
handen met documenten
studenten overleggen
 • Onderzoek

  Ons lectoraat wil zowel op eigen initiatief als vraaggestuurd bijdragen aan de ontwikkeling van toekomstbestendige organisaties. Dit door onderzoek, kennisdeling en kennisontwikkeling op gebied van innovatie en samenwerking.  
 • Resultaten

  Ons lectoraat deelt graag de resultaten van onze onderzoeken en projecten. Bijvoorbeeld in de vorm van rapportages, publicaties en tools.

Expertises

 • Prestatiemanagement

 • Sturen op meervoudige waarden

 • Soft controls

 • Modern risicomanagement

 • Circulaire economie

 • Sturen op vertrouwen

 • Duurzaamheids-
  vraagstukken

 • Integrated reporting

LectorKoos Wagensveld

"Ik word gedreven door de vraag: hoe kunnen managers control en innovatie in evenwicht brengen? Dit vergt een verfrissende visie op control waarin meer ruimte en aandacht is voor strategie, ethiek, duurzaamheid, vertrouwen en interactieve vormen van control."

346529 Profielfoto van lector Financial Control Koos Wagensveld.

Andere lectoraten in het financieel economisch domein

Associate lectoraat Sustainable Finance & Tax

237747 twee handen met wereldbol en glas met geld en-plant

Associate lectoraat Financial Ethics

237735 overlegtafel met kompas

Kenniskringleden

De volgende kenniskringleden zijn verbonden aan de lectoraten in het financieel economisch domein:

Fred de Jong

Associate lector Sustainable Finance & Tax
346530 Profielfoto van associate lector Sustainable Finance & Tax Fred de Jong.

Marieke Wittenhorst

Docent-onderzoeker
346536 Profielfoto van docent-onderzoeker Marieke Wittenhorst

Johan Roest

Docent-onderzoeker
346534 Profielfoto van docent-onderzoeker Johan Roest.

Theo van Houten

Docent-onderzoeker
346533 Profielfoto van docent-onderzoeker Theo van Houten.

Gerelateerde opleidingen

Accountancy

Voltijd Bachelor opleiding

In je opleiding Accountancy puzzel je natuurlijk veel met cijfers. Daarnaast - en dat is net zo belangrijk - train je je talent voor communicatie. Na je hbo Accountancy ben je steunpilaar en vertrouwenspersoon. Behalve financiële en fiscale kennis heb je dus inlevingsvermogen en mensenkennis nodig!

hoorcollege, instituut finance and management, FEM

Finance & Control (Bedrijfseconomie)

Voltijd Bachelor opleiding

Ben jij dol op cijfers? Hou je van overzicht? Als business controller overzie je alle geld- en informatiestromen van een bedrijf. Jij weet hoe de organisatie er financieel voor staat. Je adviseert de directie wat beter kan. Hou je van rekenen en puzzelen dan is deze opleiding iets voor jou!

studeren docent ifm finance & control

Finance, Tax and Advice

Voltijd Bachelor opleiding

Een financieel plan maken. Hypotheekadvies geven of een financieringsadvies maken voor een bedrijf. Belastingvoordelen uitzoeken. Dat kun je als financieel of fiscaal adviseur bent. Ben je goed met cijfers én kun je goed met mensen omgaan? Dan is de opleiding Finance, Tax and Advice iets voor jou!

basecamp

Circulaire Economie

Voltijd Master opleiding

De economie waarin het gaat om winstmaximalisatie is voorbij. We moeten anders werken en produceren. Maar hoe? Met de Master Circulaire Economie leer jij hoe je bedrijven en organisaties succesvol helpt om duurzamer te worden. Word een change agent die de transitie naar circulaire economie versnelt!

Overleg

Finance & Control (Bedrijfseconomie)

Deeltijd Bachelor opleiding

Met Finance & Control (Bedrijfseconomie) groei je naar een hogere financiële functie. Je overziet geldstromen in de organisatie, maakt slimme analyses en controleert processen. Je wordt een volwaardig adviespartner voor het management bij financiële beslissingen. Klaar voor een carrièresprong?

lessituatie klaslokaal studenten, FEM Commerciele Economie

Accountancy

Deeltijd Bachelor opleiding

Zie jij jezelf jaarrekeningen opstellen of controleren? Risico's inschatten en bedrijven financieel advies geven? Bij Accountancy deeltijd ga je bedrijfsprocessen doorgronden. Je wordt de adviseur waar ondernemers op kunnen bouwen.

Overlegen en samenwerken

AcademieFinancieel Economisch Management

In de academie Financieel Economisch Management werken we vanuit de driehoek onderwijs – onderzoek – werkveld aan talentontwikkeling en ontplooiing van studenten en cursisten in het financieel-economisch domein, zodat zij een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan welvaart en welzijn. We dagen ze uit om zich te ontwikkelen tot zelfbewuste professionals, die willen blijven leren. 

lessituatie klaslokaal studenten, FEM Commerciele Economie

ExpertisecentrumCentrum Meervoudige Waardecreatie

Het lectoraat werkt nauw samen met het Centrum Meervoudige Waardecreatie. Meervoudige waardecreatie is een organisatiestrategie, waarin een organisatie met haar activiteiten niet uitsluitend financieel-economische waarde creëert, maar ook expliciet aanstuurt op de realisatie van sociaal-maatschappelijke en ecologische waarde. In de praktijk leidt een dergelijke strategie tot een ‘triple win’: winst voor de aandeelhouders, winst voor de andere stakeholders en winst voor het natuurlijk ecosysteem. Een strategie van meervoudige waardecreatie draagt bovendien bij aan de toekomstbestendigheid van een organisatie en de samenleving.

Het meervoudig waardedenken is de inhoudelijke drijver van het Centrum Meervoudige Waardecreatie. Bij meervoudig waardedenken kunnen 6 waardesoorten onderscheiden worden:

 • Financiële waarde
 • Natuurlijke waarde
 • Sociaal relationele waarde
 • Intellectuele waarde
 • Menselijke waarde
 • Materiële waarde

Een balans in deze 6 waardesoorten zorgt voor toekomstbestendigheid.

186302 centrum meervoudige waardecreatie, compilatie van stockbeelden 2020

Blijf op de hoogte Abonneer op onze nieuwsbrief

Het lectoraat Financial Control heeft een nauwe samenwerking met het HAN Centrum Meervoudige Waardecreatie (CMW). Schrijf je in op de maandelijkse CMW nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen van het lectoraat.