Onderzoek

Ons Lectoraat Duurzame Energie richt zich voornamelijk op actuele vragen uit de markt. De focus van het onderzoek ligt op het ontwikkelen, modelleren en valideren van (hybride) energiesystemen. Daarnaast zijn we actief betrokken bij diverse onderwijsactiviteiten op bachelor- en masterniveau.

Opstelling waterstof meting in Lab-5

Projecten

HAN H2 Lab

Het H2Lab is een shared facility test- en ontwikkelomgeving voor waterstofsystemen. Deze omgeving en de bijbehorende faciliteiten zijn beschikbaar voor allerlei partijen die onderzoek willen doen en/of willen samenwerken. Het lab wordt beheerd door de HAN en functioneert als hybride leeromgeving.

Gebouw H2Lab op IPKW

Console

Hoe kun je zonlicht efficiënt opvangen voor elektriciteit en warmte? En tegelijk het felste zonlicht buiten houden, zodat het binnen koel blijft? Console (CONcentrated SOLar Energy) ontwikkelde een ‘super-zonwering’. Duurzame energie wordt opgewekt en alleen zacht daglicht kan naar binnen.

LCPV project zonne-energie

Hydrova

Is het rendabel om energie uit zonnepanelen in waterstof op te slaan voor het later verwarmen van vakantiehuisjes? Kunnen elektrische accu’s van heftrucks vervangen worden door energie uit waterstof? Dit zodat ze niet meer acht uur aan een oplader hoeven? Het project HYDROVA heeft het onderzocht.

winnaars RAAK award 2020

Enowatts

Langs de N325 in Arnhem komen 4 windmolens te staan. In de loop van 2021 voorzien deze turbines Arnhemse huishoudens en bedrijven van duurzame elektriciteit. Ook bieden ze een waardevolle onderzoekcase voor kennisinstellingen en bedrijven. Hoe sla je energie op om later te gebruiken?

Opstelling waterstof meting in Lab-4

3 programmalijnen

We maken gebruik van onze test- en ontwikkelfaciliteiten rondom duurzame elektrische energie (IdeeLab), zonne-energie (SolarDemoLab) en waterstoftechnologie (HAN H2Lab).

We hanteren hierbij 3 programmalijnen:

SamenwerkingsverbandTechnologie en Samenleving

Internationale concurrentie, hoogwaardige technologie en eisen op het gebied van duurzaamheid spelen een steeds grotere rol voor bedrijven. Ze streven dus naar innovatieve, efficiënte en effectieve producten en diensten. Samenwerkingsverband Technologie en Samenleving werkt aan ondersteunende en innovatieve onderzoeksprojecten voor het werkveld. Samen met het onderwijs. We dragen bij aan de kwaliteit van het onderwijs, de innovatieve kracht van de beroepspraktijk én een duurzame samenleving.

electriciteitsmasten

Centre of Expertise (CoE)SEECE

SEECE is hét Centre of Expertise voor duurzame, betrouwbare en betaalbare elektrische energievoorziening. Het is een publiek-private samenwerking van bedrijven, instellingen en verschillende groepen binnen de HAN. SEECE jaagt noodzakelijke innovatie aan en zorgt voor voldoende arbeidscapaciteit.

bouwkunde studenten samenwerken