Bijzonder Lectoraat Vaktherapie bij Persoonlijkheidsstoornissen

studenten naast elkaar lachen

Wat is het effect van vaktherapie bij mensen met persoonlijkheidsstoornissen en hoe werkt het? Als bijzonder lectoraat willen wij de praktijk en de goede zorg voor patiënten versterken. En vaktherapeuten zo goed mogelijk opleiden.

Mensen met persoonlijkheidsstoornissen ervaren grote problemen met emotieregulatie, hun zelfbeeld of identiteit. Hun problemen bestaan vaak al sinds langere tijd. Vaak hebben zij trauma’s ervaren. Door deze problemen ervaren zij ook problemen op levensgebieden als relaties of werk. En ondervinden ook de sociale en mentale gevolgen daarvan.

Expertises

 • Vaktherapie bij persoonlijkheidsstoornissen
 • Beeldende therapie
 • Danstherapie
 • Spel-, dramatherapie
 • Muziektherapie
 • Psychomotorische therapie
 • Onderzoek

  Ons bijzonder lectoraat ontwikkelt kennis over de werking van vaktherapie en de onderbouwing daarvan. Zo willen wij de praktijk en de goede zorg voor patiënten versterken. En vaktherapeuten zo goed mogelijk opleiden.  
 • Onze kennis

  De resultaten van onze onderzoeken en projecten delen we graag. En laten we terugvloeien in het onderwijs.

Bijzonder lectorSuzanne Haeyen

Vaktherapie kan een krachtige ervaring bieden. Het doel van Suzanne Haeyen? Het versterken van de praktijk, verbeteren van behandeling en zorg en het zo goed mogelijk opleiden van vaktherapeuten.

 

portretfoto bijzonder lector Suzanne Haeyen

Kennispartners en netwerken

 • GGNet

  GGNet is dé specialist voor mensen met psychische problemen én voor hun naasten. Want samen zoeken we naar de echte oorzaak van de psychische aandoening om daarna de juiste behandeling te starten.
 • Scelta

  Scelta, expertisecentrum voor persoonlijkheidsproblematiek, is gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van persoonlijkheidsstoornissen. Suzanne Haeyen werkt hier als beeldend therapeut, onderzoeker en voorzitter van de Leerkring Vaktherapie.
 • KenVak Lectoraat Kennisontwikkeling Vaktherapieën

  KenVaK is een lectoraat voor vaktherapieën waaraan meerdere hogescholen participeren met opleidingen gericht op een of meerdere vaktherapeutische beroepen. Zuyd Hogeschool is penvoerder.
 • Federatie voor Vaktherapeutisch Beroepen (FVB)

  FVB staat voor een netwerk van vaktherapeutische beroepsverenigingen. De FVB maakt zich sterk voor een goede positionering van het vak en de vaktherapeutische professionals op landelijk en regionaal/lokaal niveau. 

De krachtige ervaring: emotie- en zelfbeeldregulatie

Het filmpje 'De krachtige ervaring’ toont voorbeelden van de werking van en onderzoek naar vaktherapie. Hoe ervaren mensen met persoonlijkheids-stoornissen psychomotorische-, dans-, muziek-, beeldende-, spel- of dramatherapie?

260884 Still van openingsbeeld video De-krachtige-ervaring, Bijzonder Lectoraat Vaktherapie bij PersoonlijkheidsstoornissenBekijk volledige video
Suzanne Haeyen over 'De krachtige ervaring’: voorbeelden van de werking van en onderzoek naar vaktherapie.

Expositie Binnenbeelden

Het bijzonder lectoraat heeft ter gelegenheid van de installatie van Suzanne Haeyen de expositie Binnenbeelden georganiseerd (tot 1 juni 2021, HAN Campus). Deze bestaat uit 13 grote fotoafdrukken van beeldend werk van mensen gediagnosticeerd met een persoonlijkheidsstoornis. De werken zijn gemaakt tijdens beeldende therapie, een van de vormen van vaktherapie. 

 • Vanaf 1 juni 2021 expositie bij GGNet, Scelta, expertisecentrum voor persoonlijkheidsproblematiek' Deventerstraat 459 te Apeldoorn 

Suzannen Haeyen presenteert foto's met qoutes van de afzonderlijke werken ook via LinkedIn. Zo komt de expositie naar jou toe!

Nieuws

Promotie Martina de WitteMinder stress door muziektherapie
90865 Groepsles
HAN Docentprijs 2021 voor Astrid TimmanInzet technologie en ict in zorg en welzijn
236879 studenten met VR-bril op
282871 Telepresent als Vaktherapeut gebruik Virtuele Ruimte
Studenten kiezen en lezen boek
Groepsles

Gerelateerde bachelor en master opleidingen

Vaktherapie - Beeldende therapie

Voltijd Bachelor opleiding

Ben jij graag bezig met beeldende middelen, zoals tekenen, schilderen, boetseren of houtbewerking? Wil je daarmee mensen helpen hun grip op het leven te versterken? Kies dan voor Vaktherapie. Via de studierichting beeldende vorming leer je cliënten positief omgaan met gevoelens en gedachten.

twee studenten schilderen

Vaktherapie - Dramatherapie

Voltijd Bachelor opleiding

Ben jij graag bezig met toneelspelen? Wil je daarmee mensen helpen hun grip op het leven te versterken? Kies dan voor Vaktherapie - Dramatherapie. Via de studierichting dramatherapie leer je cliënten positief omgaan met gevoelens en gedachten.

student aankleden voor voorstelling

Vaktherapie - Muziektherapie

Voltijd Bachelor opleiding

Ben jij graag bezig met muziek? Help je graag anderen? Kies dan voor Vaktherapie-Muziektherapie. Als muziektherapeut zet je heel bewust muziek en muzikale werkvormen in om behandeldoelen te bereiken.

student achter drumstel

Vaktherapie - Psychomotorische therapie (PMT)

Voltijd Bachelor opleiding

Ben jij graag bezig met sport of bewegen? Wil je daarmee mensen helpen hun grip op het leven te versterken? Kies dan voor Vaktherapie - Psychomotorische Therapie. Via spel en beweging leer je cliënten positief omgaan met gevoelens en gedachten.

twee studenten met docent in gymzaal

Vaktherapie

Als therapeut weet je dat vaktherapie zoals dans-, drama-, muziek-, beeldende-, spel of psychomotorische therapie werkt. Maar hoe bewijs je dat? Hoe onderbouw je de effectiviteit van je werk? Met de Master Vaktherapie! Je professionaliseert je vak met wetenschappelijke innovatie als resultaat.

Groepsles

AcademieGezondheid en Vitaliteit

De Academie Gezondheid en Vitaliteit is de thuisbasis van opleidingen en praktijkgericht onderzoek voor verpleegkunde, medische hulpverlening en vaktherapie. Samen mét en in het werkveld dragen we bij aan ontwikkeling en innovatie in de zorg. Dit in de vorm van bachelor- en masteronderwijs, dienstverlening, post-hbo (cursorisch) onderwijs en onderzoek. We leiden studenten op tot ondernemende, onderzoekende professionals en zetten volop in op verbetering van de kwaliteit van zorg voor patiënten.

groepje actieve ouderen staat aan de startlijn van een hardloopbaan

Blijf op de hoogte Onze nieuwsbrief ontvangen?

Twee studenten overleggen met laptop