overlegtafel met kompas

Wat is in een bepaalde context moreel verantwoord handelen? Welke waarden en aannames zijn in dashboards, jaarverslagen, algoritmes en control systemen verwerkt en kan het ook anders? Het associate lectoraat stimuleert het gesprek over beide vragen. Binnen organisaties én in de publieke ruimte.

Nieuws

Henrietta Joosten ass lector
282299 Afbeelding van het boek dat associate lector Henriëtta Joosten gaat lezen met een op te richten leesclub met in- en externe deelnemers.
twee docenten tijdens cms cursus
Henrietta Joosten ass lector

Financiële ethiek

Deugdelijk handelen, betrokkenheid bij de organisatie en vertrouwen van stakeholders. De beroepspraktijk van financiële professionals kent talloze ethische aspecten. Hoe bevorder je financieel ethisch gedrag? Welke waarden en aannames zijn in zaken als dashboards, jaarverslagen, algoritmes en control systemen verwerkt? En hoe maak je financieel ethische vraagstukken bespreekbaar in de publieke ruimte?

We ondersteunen bedrijven en organisaties met onderzoek, advies en instrumenten als de MoralScan. Ook stimuleren we het publieke gesprek over financieel ethische vraagstukken met bedrijfsleven, overheid en burgers. En leveren een bijdrage aan het ethiekonderwijs binnen financiële opleidingen.

 • Onderzoek over financiële ethiek

  Ons associate lectoraat ondersteunt bedrijven en organisaties met onderzoek, advies en (bedrijfsspecifieke) instrumenten. We buigen ons daarbij over financieel ethische vraagstukken en stimuleren het publieke gesprek erover. 
 • Resultaten van ons onderzoek

  Ons lectoraat deelt graag de resultaten van onze onderzoeken en projecten. Bijvoorbeeld in de vorm van rapportages, publicaties en tools.

Expertises van het lectoraat

 • Financiële ethiek
 • Publieke sfeer
 • Filosofie van technologie
 • Filosofie en hoger onderwijs

 • Socratische gespreksvoering
 • Friedrich Nietzsche
 • Praktische wijsheid

Lectoraten in het financieel-economisch domein

Het associate lectoraat Financial Ethics valt, samen met het associate lectoraat Sustainable Finance & Tax, onder het lectoraat Financial Control.

Fred de Jong

Associate lector Sustainable Finance & Tax
346530 Profielfoto van associate lector Sustainable Finance & Tax Fred de Jong.

Kenniskringleden

De volgende kenniskringleden zijn verbonden aan de lectoraten in het financieel economisch domein:

Meer leren over dit onderwerp

Accountancy

Voltijd Bachelor opleiding

In je opleiding Accountancy puzzel je natuurlijk veel met cijfers. Daarnaast - en dat is net zo belangrijk - train je je talent voor communicatie. Na je hbo Accountancy ben je steunpilaar en vertrouwenspersoon. Behalve financiële en fiscale kennis heb je dus inlevingsvermogen en mensenkennis nodig!

hoorcollege, instituut finance and management, FEM

Finance & Control (Bedrijfseconomie)

Voltijd Bachelor opleiding

Ben jij dol op cijfers? Hou je van overzicht? Als business controller overzie je alle geld- en informatiestromen van een bedrijf. Jij weet hoe de organisatie er financieel voor staat. Je adviseert de directie wat beter kan. Hou je van rekenen en puzzelen dan is deze opleiding iets voor jou!

studeren docent ifm finance & control

Circulaire Economie

De economie waarin het gaat om winstmaximalisatie is voorbij. Andere waarden worden belangrijk. We moeten anders werken en produceren. Maar hoe? Met de Master Circulaire Economie help jij bedrijven en organisaties duurzamer ondernemen. Zo versnel je de transitie naar een circulaire economie.

Overleg

AcademieFinancieel Economisch Management

In de Academie Financieel Economisch Management werken we vanuit de driehoek onderwijs – onderzoek – werkveld aan talentontwikkeling en ontplooiing van studenten en cursisten in het financieel-economisch domein, zodat zij een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan welvaart en welzijn. We dagen ze uit om zich te ontwikkelen tot zelfbewuste professionals, die willen blijven leren.

lessituatie klaslokaal studenten, FEM Commerciele Economie

ExpertisecentrumCentrum Meervoudige Waardecreatie

Het associate lectoraat werkt nauw samen met het Centrum Meervoudige Waardecreatie. Meervoudige waardecreatie is een organisatiestrategie. waarin een organisatie met haar activiteiten niet uitsluitend financieel-economische waarde creëert. De organisatie stuurt ook aan op sociaal-maatschappelijke en ecologische waarde. De strategie draagt ook bij aan de toekomstbestendigheid van een organisatie en de samenleving. Het meervoudig waardedenken is de inhoudelijke drijver van het Centrum Meervoudige Waardecreatie. We onderscheiden 6 waardesoorten:

 • Financiële waarde
 • Natuurlijke waarde
 • Sociaal relationele waarde
 • Intellectuele waarde
 • Menselijke waarde
 • Materiële waarde
186302 centrum meervoudige waardecreatie, compilatie van stockbeelden 2020

Blijf op de hoogte Abonneer op onze nieuwsbrief

Het associate lectoraat Financial Ethics heeft een nauwe samenwerking met het HAN Centrum Meervoudige Waardecreatie (CMW). Schrijf je in op de maandelijkse CMW nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen van het associate lectoraat.