Bijzonder Lectoraat Reliable Power Supply
Het Bijzonder Lectoraat Reliable Power Supply focust op de betrouwbaarheid en betaalbaarheid van de elektrische energievoorziening. Een belangrijke uitdaging is het beheersen van energiestromen, die ontstaan door de opwekking van duurzame energie.
Via het Bijzonder Lectoraat Reliable Power Supply heeft de HAN een sterke link met het werkveld. Het lectoraat wordt geleid door bijzonder lector Rob Ross. Hij is tevens Strateeg Instandhouding bij TenneT. Met dit bijzonder lectoraat zal de verbinding tussen onderwijs en onderzoek van de HAN en het bedrijfsleven nog sterker en duurzamer worden.
Betrouwbaarheid elektriciteitsvoorziening
Reliable Power Supply draagt bij aan de betrouwbaarheid van de elektriciteitsvoorziening. Daarbij is duurzame energie een belangrijk aandachtspunt.
Duurzame elektriciteit zorgt voor grote hoeveelheden stroom, die veroorzaakt worden door het weer en daarom lastiger te beheersen zijn. Als duurzame elektriciteit - van bijvoorbeeld windmolenparken - niet direct wordt afgenomen, kan dat leiden tot overbelasting van het elektriciteitsnet. In het geval van overbelasting zijn extra maatregelen nodig, zoals opslag in stuwmeren en extra elektriciteitsafname door marktpartijen.
Een andere uitdaging is het preventief vervangen van componenten in het elektriciteitsnet. Het bijzonder lectoraat richt zich op de vervanging van componenten. Die kunnen het beste vervangen worden vlak voordat deze falen. Op die manier worden componenten zo goed mogelijk benut.
Onderzoeksprojecten
Het bijzonder lectoraat is betrokken bij onderzoeks- en demonstratieprojecten, die samen met het bedrijfsleven worden uitgevoerd. Een voorbeeld is Supernet NL, een grootschalig project met partners TenneT, HAN, UTwente, TUDelft, IWO en RH Marine. Deze partijen realiseren de grootste, ondergrondse, supergeleidende hoogspanningskabel ter wereld. Deze kan veel grotere hoeveelheden stroom vervoeren dan een reguliere hoogspanningskabel.
De werking van de kabel wordt onder andere gedemonstreerd in het Nederlandse net als alternatief voor bovengrondse hoogspanningslijnen in steden. Het is vaak moeilijk om ondergrond voldoende ruimte te vinden voor conventionele hoogspanningskabels.
Onderwijs
Resultaten van en ervaringen met dit soort projecten vloeien terug in het onderwijs van de HAN. Studenten van verschillende opleidingen worden bij onderzoeken van dit bijzonder lectoraat betrokken. De opleiding Elektrotechniek wordt aan het bijzonder lectoraat verbonden en op masterniveau past Control Systems Engineering goed bij dit bijzonder lectoraat.
Internationale samenwerking
Het Bijzonbder Lectoraat Reliable Power Supply is betrokken bij internationale samenwerkingsverbanden zoals Cigré (Conseil International des Grands Réseaux Electriques) en ENTSOe (European Network of Transmission System Operators). Hierdoor kunnen ervaringen uit het buitenland ingebracht worden in de expertise en het onderwijs van de HAN.
Nieuws van het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise (SEECE)
- Hbo- en mbo-studenten werken samen aan HAN-waterstofvoertuig
- Van vwo naar hbo: het verhaal van Werktuigbouwkundestudent Evelien Vink
- Waterstof vergroot de betrouwbaarheid van de energievoorziening
- Samenwerken in de driehoek: ‘We moeten elkaars werkterrein betreden om snelheid te maken’
- Podcast: Hoe houden we straks het licht aan in de donkere wintermaanden?
Lectoraat Meet- en Regeltechniek
Onderzoek doen naar de betrouwbaarheid en betaalbaarheid van de elektriciteitsvoorziening kan het lectoraat niet alleen. De onderzoeksgroep werkt samen met andere disciplines binnen de HAN. Onder andere om apparatuur te regelen en te monitoren. Daarom werkt het Bijzonder Lectoraat Reliable Power Supply nauw samen met het Lectoraat Meet- en Regeltechniek.
Kenniscentrum Technologie en Samenleving
Het Bijzonder Lectoraat Reliable Power Supply valt onder het Kenniscentrum Technologie en Samenleving. Het kenniscentrum werkt vraaggestuurd aan ondersteunende en innovatieve onderzoeksprojecten voor het werkveld, in nauwe verbinding met het onderwijs.