Lectoraat Model-based Information Systems
Wilt u uw informatiesystemen beter afstemmen op hun gebruikers en op de omgeving waarin zij functioneren? Dat kan door over het informatiesysteem effectief en goed gestructureerd te communiceren, in de initiële ontwerpfase maar ook vanuit het functioneel beheer. Het Lectoraat Model-based Information Systems (M-Bis) doet praktijkgericht onderzoek gericht op modelgebaseerde methoden en technieken die continue afstemming en kortcyclische ontwikkeling in agile omgevingen bevorderen.
ICT-systemen afstemmen op de gebruikscontext
Opdrachtgevers én ontwikkelaars oefenen samen invloed uit op informatiesystemen (of zouden dat moeten doen), via bijvoorbeeld taakmodellen, informatieanalyses, bedrijfsregels, procesmodellen en architectuurmodellen. Vooral bij het iteratief automatisch voortbrengen van systemen (engines, systeemgeneratie) is het gebruik van goede en met de stakeholders afgestemde modellen essentieel. In het ideale geval ontstaat door effectief co-design (interactieve samenwerking tussen ontwikkelaars en gebruikers) een informatiesysteem dat beheersbaar en aanpasbaar wordt en blijft door het realiseren van een technische koppeling tussen modellen en de operationele systemen. Bovendien sluit het uiteindelijke systeem zo blijvend goed aan op de taal en communicatiestructuren in de operationele bedrijfspraktijk.
Het Lectoraat Model-Based Information Systems verricht praktijkgericht onderzoek waarmee het collaboratieve modelleeraanpakken en tools ontwikkelt en inzet om deze situatie te bereiken. Daarbij worden twee toepassingsgerichte onderzoeksthema’s onderscheiden:
* Werkondersteunende Informatiesystemen. Hiermee wordt bedoeld informatie- en communicatiesystemen ter ondersteuning van operationele taken en processen in organisaties. De professionals die middels deze systemen (samen)werken verlangen en verdienen een goede afstemming daarvan op hun taken en informatiebehoeften (effectiviteit, gebruiksvriendelijkheid), en een goede kwaliteit van informatie.
* Business Intelligence. Dit betreft informatiesystemen gericht op managementinformatie (o.a. middels data warehouses) en het ontsluiten van data voor derden (open data). Hier is detailafstemming tussen bronnen en behoeften cruciaal, om aan informatievragen te voldoen maar wederom ook om de informatiekwaliteit te garanderen.
Brede samenwerking met praktijk en kennisinstellingen
M-Bis werkt intensief samen met organisaties (productie- en servicebedrijven alsmede ICT bedrijven) en kennisinstellingen (universiteiten, hogescholen) en zorgt daarmee voor een voortdurende afstemming met praktijk en academie en voor 'reality checking' van de ontwikkelingen, bijvoorbeeld binnen het Collaborative Modelling Lab (CoMoLab) en het Enterprise Engineering Research Team. Het lectoraat geeft adviezen, verzorgt cursussen en seminars, voert innovatieve projecten uit en publiceert in vakbladen en wetenschappelijke gremia. M-BIS is vanzelfsprekend nauw betrokken bij HAN bacheloronderwijs en minoren, en begeleidt afstudeerders en promovendi .
ICT in de zorg
In lijn met het speerpuntenbeleid van de HAN en de onderzoeksagenda van de HAN Faculteit Techniek heeft M-Bis speciale aandacht voor toepassingen en uitdagingen in de zorgsector. M-Bis werkt daarom samen met zorginstellingen, neemt deel aan kennisinitiatieven op dit gebied, o.a. de Zorgalliantie en het Platform Zorgtechnologie.
Complexe systemen
Wij richten wij ons vooral, maar niet uitsluitend, op grote en/of complexe systemen (onder meer in de zorg) waar proces- en applicatieoverstijgend informatie- en regelbeheer gewenst is. In zulke situaties is een sanitaire aanpak van het hele informatielandschap (Quality of Information) nodig en moeten een aantal applicaties en/of processen goed op elkaar worden afgestemd. Bij die afstemming is integraal conceptbeheer (conceptuele structuren, ontologieen, terminologie) en regelbeheer (business rules, business logic) nodig, net als overkoepelende business intelligence (BI).
Kenniscentrum Technologie en Samenleving
Het kenniscentrum ontwikkelt en verspreidt vakinhoudelijke expertise en werkt vraaggestuurd aan onderzoeksprojecten voor het werkveld, in nauwe verbinding met de technische opleidingen. Met dit onderzoek draagt het kenniscentrum bij aan de kwaliteit van het onderwijs, de innovatieve kracht van uw beroepspraktijk én aan een duurzame samenleving.
Lees verder ...