Onderwijs en het Lectoraat Architecture in Health
Het Lectoraat Architecture in Health draagt bij aan de ontwikkeling en uitvoering van het onderwijs – specifiek aan de ontwikkeling van de deskundigheid van studenten en docenten op het gebied van onderzoeksvaardigheden. Het lectoraat bevordert interactie tussen onderzoek en onderwijs.
Het Lectoraat Architecture in Health is betrokken bij de onderwijsontwikkelingen en -vernieuwingen van bestaande curricula door het implementeren van een onderzoeksleerlijn in de opleidingen Bouwkunde en Civiele Techniek. Docenten kunnen zich verder professionaliseren bij het lectoraat. Ook betrekt het lectoraat studenten vanuit verschillende HAN-bacheloropleidingen in projectopdrachten. De opdrachten kunnen variëren van eenvoudige projecten tot complexe onderzoeksopdrachten in de afstudeerfase van diverse HAN bacheloropleidingen.
Minor Smart Healthy Environments
Het Lectoraat Architecture in Health verzorgt ieder semester de verbredende minor Smart Healthy Environments.
'Bij het realiseren van leefomgevingen voor mensen met een zorgvraag komt veel meer kijken dan alleen techniek, bouwtekeningen en bouwprocedures; het gaat vooral om een zoektocht naar een integrale aanpak en innovatieve oplossingen voor het bevorderen van kwaliteit van leven van mensen. Dat maakt het tot een complex, multidisciplinair, mensgericht en bijzonder interessant vakgebied waarin duurzame samenwerking met partners uit meerdere sectoren een basisvereiste is. Door een methodische aanpak en multidisciplinair denken, het aandragen van slimme oplossingen, brede werk- en denkwijzen, word je in deze minor toegerust voor het leveren van een bijdrage aan het bevorderen van de gezondheid, aan welzijn en zelfredzaamheid in onze samenleving.'
Opleidingen Bouwkunde en Civiele Techniek
- Het lectoraat organiseert ieder half jaar een workshop toegankelijkheid voor studenten van Bouwkunde en Civiele Techniek. Tijdens deze middag krijgen 120 studenten een aantal lezingen te horen en gaan zij met rolstoelen en blinde stokken op pad om de toegankelijkheid van Ruitenberglaan 26 te testen.
- In course 8 van de opleiding Bouwkunde speelt het lectoraat als opdrachtgever. In deze course moeten studenten een nieuw zorgsteunpunt ontwerpen en een bestaand kantoorgebouw herbestemmen tot een zorggebouw.
- In course 9/10 organiseert het lectoraat een excursie naar de TU/e voor studenten die na hun hbo-studie door willen studeren.
- Diverse afstudeeropdrachten worden door het lectoraat opgesteld.
- Om studenten en docenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen in het werkveld organiseert het lectoraat ongeveer 20 keer per jaar een Vitruviuslezing. Dit zijn lunchlezingen met diverse zorg- en bouwgerelateerde onderwerpen.
- Ieder half jaar organiseert het lectoraat diverse Research Bootcamps:
- Een introductie in (onderzoekend) ontwerpen
- Rapporteren van een onderzoek
- User-Centered Design: Requirements Engineering, doelgroeponderzoek
- Visualiseren en presenteren van een ontwerp: Photoshop, InDesign
- Visualiseren en presenteren van een ontwerp: 3d-tekenen
Onderwijsactiviteiten buiten de Faculteit Techniek
- Voor het instituut Paramedische Studies (Faculteit GGM) verzorgt het lectoraat de masterclasses 'Zorg op Afstand' en 'Woonwensen'
- Bij de minor 'Slim Plannen en Organiseren in de Zorg' verzorgt het lectoraat de workshop Woonwensen