Projecten bij Lectoraat Arbeid & Gezondheid
Binnen de kenniskring van het Lectoraat Arbeid & Gezondheid vinden verschillende projecten plaats. Promotietrajecten, projecten van leden van de kenniskring die niet aan het promoveren zijn en studentprojecten.
Werk aan de winkel
Het Lectoraat Arbeid & Gezondheid heeft subsidie binnengehaald voor het project ‘Werk aan de winkel: fysiotherapeut en patiënt integreren arbeid in de fysiotherapeutische besluitvorming’ (Engelse titel: Work to be done: integrating work participation in shared decision making in physical therapy practice).
Het werk is een belangrijk onderdeel van het leven van mensen. Echter, veel klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat worden (deels) veroorzaakt door het werk of hebben invloed op het werk.
Onvoldoende kennis van de factor werk bij gezondheidszorgprofessionals kan ertoe leiden dat cliënten langzamer herstellen en langer niet (volledig) kunnen werken. Het blijkt dat algemeen fysiotherapeuten het lastig vinden om het werk van hun cliënt in hun handelen te integreren.
Ook het verwijzen naar en het samenwerken met andere (arbo)zorgverleners (waaronder de arbeids- en bedrijfsfysiotherapeut) kan beter.
In dit project wordt ingezet op het verbeteren van de aandacht voor het werk van de cliënt door de fysiotherapeut, het betrekken van de cliënt bij de fysiotherapeutische besluitvorming en op het verbeteren van de samenwerking tussen (arbo)zorgverleners. De verwachting is dat dit zal resulteren in een sneller herstel en betere arbeidsparticipatie van werkende cliënten die behandeld worden door de algemeen fysiotherapeut.
Binnen het 2,5 jaar durende project wordt samengewerkt met een groot aantal partners, waaronder onderzoeksinstellingen, fysiotherapeuten en verschillende belangenverenigingen.
Het project wordt gefinancierd met extra middelen die door ZonMw ter beschikking zijn gesteld om het onderzoeksbudget van het Wetenschappelijk College Fysiotherapie (WCF) van het Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) te vergroten.
Werkwijzer voor mensen met Q-koorts en QVS
Op 15 maart 2018 is op de eindconferentie van Q-support de door het Lectoraat Arbeid & Gezondheid en Centrum Werk Gezondheid ontwikkelde Werkwijzer voor Q-koorts patiënten door Q-Support directeur Annemieke de Groot aangeboden aan Herman Kroneman, medisch adviseur van UWV.
De Werkwijzer is één van de tastbare producten zoals die gedurende 2017 ontwikkeld zijn in het kader van het project ‘Ontwikkeling van functioneringsprofielen en een Werkwijzer voor mensen met Q-koorts’.
Lectoraat Arbeid & Gezondheid ontwikkelt ondersteuningswijzer samen met partners
Het Lectoraat Arbeid & Gezondheid van de HAN gaat samen met mensen met een beperking, het NIVEL, RIVM en JKVG vzw een ondersteuningswijzer ontwikkelen. In deze wijzer kunnen mensen met een chronische ziekte of beperking interactieve online programma's vinden om hun kansen op betaald werk of het behoud daarvan te vergroten.
Lees verder ...Overzicht projecten
Een overzicht van onze projecten:
- Mindfulness als teaminterventie
Onderzoek door Math Jansen van HAN VDO naar de effectiviteit van mindfulness voor werknemers. In 2011 is een literatuuronderzoek uitgevoerd en heeft een pilot plaatsgevonden bij een aantal bedrijven in de regio. - BB-monitor
In het kader van een al langer lopend project naar het functioneren van medewerkers is een ‘signaallijst’ voor werknemers uitgezet op het internet (in samenwerking met Rood Advies en Ausems & Kerkvliet). De signaallijst is ingevuld door 1800 werknemers. De gegevens worden gebruikt om de achterliggende constructen van de signaallijst te achterhalen. - De breed opgeleide preventist
Coen Berk heeft in samenwerking met Hans Kuppers (HAN Instituut Verpleegkundige Studies en HAN VDO) geïnventariseerd over welke competenties een breed opgeleide preventist zou moeten bezitten. Hierop aansluitend is gekeken naar wat dit betekent voor het post-hbo onderwijsaanbod vanuit de HAN. - Chronische pijn en werk
Door Wietske Kuijer is een systematisch literatuuronderzoek uitgevoerd (nog niet gepubliceerd) om subjectieve maten voor 'belevingsaspecten' die van invloed zijn op verzuim bij cliënten met chronische pijn te identificeren en te kwantificeren. Er wordt nog gezocht naar financiering van een project naar deze belevingsaspecten in de praktijk. - De bedrijfsdiëtist
Mirjam Steenstra, werkzaam bij HAN Instituut Paramedische Studies, doet onderzoek naar de competenties en kwaliteiten die een diëtist nodig heeft om binnen of voor een bedrijf te kunnen functioneren als bedrijfsdiëtist en of deze competenties en kwaliteiten op de HAN-opleiding Voeding en Diëtetiek voldoende geboden worden. Dit onderzoek heeft als doel het aanpassen van het onderwijs en/of eventueel ontwikkelen van na- en/of bijscholing van diëtisten.
HAN-onderzoeker Hutting: 'Pas zelfmanagement toe bij klachten aan armen, nek en schouders'
HAN-onderzoeker Nathan Hutting deed in de periode 2011-2015 onderzoek naar de effectiviteit van een zelfmanagementprogramma voor werknemers. Hij werkte onlangs mee aan een online item van RTL Z getiteld: Wat is er gebeurd met de muisarm? ‘De echte hype is wel voorbij’.
Lees verder ...Studentprojecten
Per jaar doet een wisselend aantal studenten onderzoek rond het thema arbeid en gezondheid. Dat kan gaan over leefstijl op de werkvloer, de rol van arbeidsomstandigheden, het ontwikkelen van een protocol of meetinstrument. Dit onderzoek gebeurt in en met de praktijk. Het kan ook zijn dat studenten worden ingeschakeld in (promotie)trajecten of andere lopende projecten van het lectoraat.
Voorbeelden van studentprojecten:
- Diagnostiek arbeidsre-integratie bij uitkeringsgerechtigden met gezondheidsproblemen / project uitgevoerd in samenwerking met het Actiecentrum Werkt in Hatert / 4 studenten Ergotherapie
- Ontwikkeling methode voor arbeidsre-integratie van mensen met ernstige vermoeidheidsklachten / 4 studenten Ergotherapie in opdracht van Van de Goede Aarde
- Linkt het of linkt het niet? Is de Taksatieschaal te linken aan de ICF in opdracht van Taksatie Dienstverlening Zorg / 4 studenten Ergotherapie
- Taalinzicht van werknemers en veiligheidsprotocollen bij Akzo-Nobel te Arnhem / 2 studenten Logopedie
- Leren lezen in 10 uur: onmogelijk of een nieuwe mogelijkheid? Onderzoek naar de effecten van de Methode Verhulst: leren lezen in 10 uur. Project, uitgevoerd in samenwerking met de Stichting Welzijn Ouderen Arnhem (SWOA) als onderdeel van het project Oud gedaan is jong geleerd) / 4 studenten Logopedie
- Proces-en effect-evaluatie van een zelfmanagementtraining voor studenten met een chronische ziekte of handicap (onderdeel van het UWV-project Zelfmanagement en empowerment van studenten met een chronische aandoening of handicap) / 2 studenten Sportkunde
- Generatiemanagement, ter voorkoming van verzuimende c.q. stagnerende medewerkers, HAN / 1 masterstudent Bedrijfskunde in Zorg en Dienstverlening.