Onderzoek bij Lectoraat Arbeid & Gezondheid
Een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking tussen de 18 en de 65 werkt of wil/moet aan het werk. De relatie tussen arbeid en gezondheid is daarom belangrijk, zowel in de zin van 'hoe voorkom ik voortijdige uitval' als in de zin van 'hoe zorg ik er voor dat belemmeringen die mensen ervaren om actief te worden op de arbeidsmarkt worden verminderd dan wel voor die mensen hanteerbaar worden'.
Onderzoekslijnen
Het onderzoek van het Lectoraat Arbeid & Gezondheid is ondergebracht in 3 onderzoekslijnen:
- Duurzame inzetbaarheid van professionals
- Optimale arbeidsparticipatie van kwetsbare werkenden
- Deskundig begeleiden van (duurzame) inzetbaarheid
Er is verbinding met alle instituten binnen de HAN Faculteit Gedrag Gezondheid en Maatschappij (GGM), zowel in het onderwijs als in onderzoek.
Doelgroepen
Aansluitend bij de genoemde onderzoekslijnen worden de volgende 3 doelgroepen onderscheiden:
- I. (Toekomstige) professionals in zorg & welzijn, onderwijs en sport: deze doelgroep valt samen met de studentenpopulatie van de HAN.
- II. Kwetsbare werkenden: het gaat daarbij om (toekomstige) werkenden met een chronische aandoening, oudere werknemers, mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt), ex(top)sporters, et cetera.
- III. Intermediaire groepen, zoals leidinggevenden, HRM'ers, werkgevers, coaches. Deze doelgroep is belangrijk in de ondersteuning bij optimale arbeidsparticipatie van kwetsbare werkenden en (toekomstige) professionals en bij de transitie naar werk.
Type onderzoek
Naast diagnostisch/inventariserend onderzoek naar belemmerende en bevorderende factoren (determinanten) van arbeidsparticipatie, wordt binnen het Lectoraat Arbeid & Gezondheid gestuurd op interventie onderzoek. Reeds ontwikkelde interventies zullen voor een bredere doelgroep worden ingezet, dan wel nieuwe interventies worden ontwikkeld en ingezet.
Voor de doelgroep (toekomstige) professionals staat het in kaart brengen en verhogen van de duurzame inzetbaarheid van de professionals zelf centraal en (nieuwe) projecten gericht op het verbeteren van de competenties die professionals in zorg, onderwijs en sport nodig hebben voor het optimaliseren van de arbeidsparticipatie van hun cliënten. Een voorbeeld is hoe zorgprofessionals, die patiënten met kanker tijdens hun behandeling begeleiden, omgaan met vragen rondom het domein 'werk'.
Voor de doelgroep kwetsbare werkenden is al een aantal interventies ontwikkeld, waaronder zelfmanagementprogramma's.
Voor de doelgroep intermediaire groepen gaat het om projecten gericht op het verbeteren van de competenties in het kader van het bevorderen van de directe inzetbaarheid van de eigen medewerkers (professionals in zorg, onderwijs en sport) en het begeleiden/coachen van kwetsbare werkenden.
Bijzonder Lectoraat Arbeidsdeskundigheid
Het doel van het Bijzonder Lectoraat Arbeidsdeskundigheid is het borgen en ontwikkelen van kennis over optimalisering van mogelijkheden voor arbeidsparticipatie, ook bij mensen met een (dreigende) beperking.
Lees verder ...Is duurzame inzetbaarheid voor meer mensen mogelijk?
Gelukkig en gezond aan het werk zijn en blijven is niet vanzelfsprekend. Hoe wordt duurzaam inzetbaar zijn voor meer mensen mogelijk?
Lees verder ...Vertegenwoordiging HAN op internationaal WCPT-congres Fysiotherapie
Dr. Nathan Hutting, onderzoeker bij het Lectoraat Arbeid & Gezondheid, vertegenwoordigde de HAN van 2 tot 4 juli op het World Confederation for Physical Therapy congres in Kaapstad. Hij was spreker en voorzitter van het focused symposium over de rol van zelfmanagement in de behandeling van patiënten met een musculoskeletale aandoening.
Lees verder ...Gezond gedrag op de werkvloer, hoe ver mag de werkgever gaan?
Wat kan een werkgever doen om vitaliteit en gezondheid op de werkplek te bevorderen? Hierover kwam in Het Financieele Dagblad HAN-lector Arbeid & Gezondheid Yvonne Heerkens aan het woord. Haar collega-lector Josephine Engels werd bij BNR over hetzelfde thema geïnterviewd.
Lees verder ...