Onderzoek Lectoraat Goed Bestuur en Innovatiedynamiek in Maatschappelijke Organisaties
Binnen het Lectoraat Goed Bestuur en Innovatiedynamiek in Maatschappelijke Organisaties wordt gewerkt en gedacht vanuit 3 onderling verbonden onderzoeksthema's: Schuivende beroepsbeelden van professionals, Kenniscirculatie en innovatiedynamiek en Goed bestuur.
Schuivende beroepsbeelden van professionals
In deze lijn gaat het om de veranderingen die optreden in het werk in de maatschappelijke dienstverlening, varierend van schaalvergroting, 3d-transities, netwerkvorming, informatisering tot en met de noodzaak tot meer verantwoording. Deze veranderingen gaan niet zonder slag of stoot: ze hebben invloed op het aanzien en de positie van professionals. Ze roepen soms weerstand en vaak een veelheid aan interpretaties op, onder meer omdat er over professionele beroepen en organisaties als scholen en zorginstellingen stereotypen bestaan, die niet altijd sporen met de werkelijkheid.
Voorbeeld projecten:
Innovatie en valorisatie
Binnen deze lijn gaat het om de impact van toenemende kennisintensivering en maatschappelijke dynamiek op het leervermogen (innovatiedynamiek) van organisaties en de mensen die er werken. Veel vraagstukken blijken te langen leste kennisvraagstukken te zijn, zowel op het niveau van individuele professionals als op het niveau van organisaties of groepen van organisaties.
De institutionele scheiding tussen 'aanbieders' van kennis (onderzoek en advies) en opleidingen aan de ene kant en 'vragende' partijen in de vorm van maatschappelijke organisaties, overheden en hun individuele professionals gaat steeds meer wringen. Kennisoverdracht is niet langer een eenzijdig proces waarin professionele praktijken worden gereproduceerd op basis van een per definitie verouderd beroepsbeeld. Kennisontwikkeling en leren in de context van concrete vraagstukken biedt betere perspectieven.
Voorbeeld project:
Goed bestuur
In deze lijn gaat het om onderzoek en daarmee verbonden activiteiten op het gebied van de bestuurlijke voorwaarden om maximale maatschappelijke meerwaarde te creëren. Hierbij kan het gaan om randvoorwaarden in landelijke (en deels Europees/internationaal gedreven) wet- en regelgeving en andere randvoorwaarden waaraan organisaties en andere actoren zich naar moeten gedragen. Deze kunnen gedragseffecten oproepen bij partijen die in de governance in de maatschappelijke dienstverlening een rol te vervullen hebben.
Een van de denkkaders die we daarbij hanteren is dat bij governance in het publieke domein doorgaans 3 onderling interacterende perspectieven van belang zijn, namelijk: het publieke, het private en het professionele perspectief.
Voorbeeld projecten:
Projecten Lectoraat Goed Bestuur en Innovatiedynamiek in Maatschappelijke Organisaties
Het Lectoraat Goed Bestuur en Innovatiedynamiek in Maatschappelijke Organisaties voert doorlopend onderzoeksprojecten uit voor interne en externe opdrachtgevers. Wat zijn de (actuele) projecten?
Lees verder ...Presentatie onderzoeksrapport bestuurskracht provincie Gelderland
Het onderzoeksrapport 'Gelderland, een provincie van grenzeloze kansen door wederkerig bestuur’ is gepresenteerd op 18 december 2018. HAN-lector Frans de Vijlder heeft in de adviescommissie bestuurskracht de rol van moderator vervuld.
Lees verder ...Medezeggenschap Voortgezet Onderwijs onder vergrootglas van HAN Publieke Zaak
Hoe zit het met de medezeggenschap in het Voortgezet Onderwijs (VO) en waar liggen verbetermogelijkheden? HAN Kenniscentrum Publieke Zaak heeft deze vragen op verzoek van de monitoringscommissie Goed Bestuur Voortgezet Onderwijs in 2016 onderzocht.
Conclusies van dit onderzoekKrimpaanpak vergelijkbaar met leegloop uit jaren '50 twintigste eeuw
De decentralisatie van overheidstaken moet samengaan met toenemende burgerparticipatie. Hoe moet dat in gemeenten in krimpgebieden? Dr. Korrie Melis, onderzoeker bij de HAN, zocht het uit.
Meer over dit onderzoek