Paola de Bruijn
Paola de Bruijn is HAN-docent Social Work. Zij heeft een promotiebeurs voor het onderzoek 'Educating art and ageing for being at home in the world' ontvangen en voert dit onderzoek uit bij het Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit en het Kenniscentrum HAN SOCIAAL.
Kunst, ouder worden en educatie
Gericht zijn op de existentiële dimensies van het ouder worden is belangrijk wanneer mensen vragen om ondersteuning. Kunst biedt mogelijkheden om existentiële kwesties naar voren te brengen. Hiervoor wil Paola een module ontwikkelen die het vermogen versterkt van studenten om met afbeeldingen te werken en om bij te dragen aan de ontwikkeling van het curriculum van Social Work.
Als PhD research student in Education, Faculty of Social Sciences, aan de Maynooth University in Ierland, veronderstelt zij dat de toekomstige professional zich bewust wil zijn van de kansen die kunst biedt voor het spiegelen van menselijke waarden. Kijken naar wie we zijn, in de relatie tot de wereld, als sociaalpedagogische benadering om de juiste persoon te zijn die de juiste dingen doet, is mogelijk een educatieve sleutel voor wereldgericht onderwijs in het domein van sociaal werk.
Het proefschrift van Paola zal in woord én beeld een kritische analyse beschrijven van:
- Sociaalpedagogisch werken - in dialoog met beelden en adresseren van existentiële vragen
- Opleiding Social Work - jezelf verhouden tot het beeld, wereldgericht i.t.t. oplossingsgericht
- Versterken van professionaliteit - integreren van een sociaalpedagogische benadering
Haar begeleidingsteam bestaat uit:
- Prof. dr. Gert Biesta, Professor of Public Education (0.4) at The Centre for Public Education and Pedagogy, Maynooth University, Ireland
- Dr. Erik Jansen, Associate Lector Capabilities in Zorg en Welzijn, Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit, Kenniscentrum HAN SOCIAAL, HAN University of Applied Sciences
De waarden van kunst
Paola verzorgde de workshop 'De waarden van kunst' tijdens het symposium Mogelijkheden zien: het operationaliseren van de Capability Approach in zorg en welzijn op 7 november 2019 bij de HAN. Zij koppelde de 2 capabilities leven en zintuiglijke waarneming -onderdeel van 10 basale capabilities volgens de theorie van Martha Nussbaum- aan de waarden van kunst. Via een speciaal ontwikkelde werkvorm van de kunst-educatieve methode ‘’Visual Thinking Strategies’’ onderzochten de deelnemers wat kunst ons kan leren over het leven dat we (wensen te) leven.
Capability Approach in de praktijk van professionals in zorg en welzijn
De Capability Approach stelt de mogelijkheden die mensen hebben om te functioneren in een gegeven situatie centraal. Hoe kunnen professionals in zorg- en welzijn de theorie van deze benadering toepasbaar maken voor hun beroepspraktijken?
Lees verder ...