Sociale factoren bij psychiatrische problematiek en psychiatrische zorg
Psychiatrische stoornissen ontstaan door de wisselwerking van genetische en omgevingsfactoren. Onderzoek naar de sociale etiologie en behandeling van psychiatrische problematiek is een belangrijke taak van het Lectoraat Sociale en Methodische Aspecten van Psychiatrische Zorg.
Hoewel de nadruk in het onderzoek in de geestelijke gezondheidszorg de laatste jaren sterk op de biologische oorzaken voor problematiek heeft gelegen, is duidelijk dat psychiatrische stoornissen ontstaan door de wisselwerking van genetische en omgevingsfactoren.
Omgevingsfactoren onderbelicht
Een van de gevolgen van deze geringe aandacht is dat studenten en professionals psychiatrische problematiek toch vaak vooral zien als individuele neurobiologisch of psychologisch bepaalde ziekten. De invloed van structurele sociale ongelijkheid, zoals verschillen in besteedbaar inkomen, kwaliteit van de woonomgeving, toegang tot scholing en gezondheidszorg e.d., blijft daarmee buiten beeld.
Hetzelfde geldt voor andersoortige sociale verschillen, zoals de opvoedingssituatie en de gezinssamenstelling. Ook is er weinig aandacht voor sociale factoren bij het beloop van psychiatrische problematiek: waarom sommige mensen wel in zorg komen en blijven, en (veel) anderen niet. Op het sociale vlak liggen echter wel veel aanknopingspunten voor hbo-professionals om zorg te bieden.
Samenwerken noodzakelijk
Onderzoek naar de sociale etiologie en behandeling van psychiatrische problematiek is dus een belangrijke taak van het lectoraat. Ten behoeve van het vaak complexe etiologische onderzoek is samenwerking met een of meer universiteiten onontbeerlijk.
Ten behoeve van het meer praktijkgerichte onderzoek naar het beloop van psychiatrische problematiek en de psychosociale behandeling daarvan, is een goede samenwerking met de praktijkinstellingen noodzakelijk.
Projecten rondom 'Sociale factoren'
Nieuwsgierig naar de projecten die het lectoraat uitvoert? Bekijk het overzicht
MATCH: cohort studie
Binnen de MATCH cohort studie zal worden onderzocht op welke manieren de match tussen de zorgvraag van mensen met ernstige en langdurige psychiatrische problematiek en het zorgaanbod door GGZ-professionals verbeterd kan worden.
Lees verder ...Smart4U app verhoogt motivatie om netwerk te versterken
De app Smart4U verhoogt de motivatie van mensen met ernstige psychische aandoeningen om hun sociaal netwerk te versterken. Dit hebben de HAN-onderzoekers dr. Willeke Manders, Léon van Woerden, MSc en HAN-lector dr. Bauke Koekkoek aangetoond.
Meer over de resultaten van dit onderzoek