Lectoraat Levensloopbegeleiding bij Autisme
Het Lectoraat Levensloopbegeleiding bij Autisme levert een bijdrage aan de professionalisering van onderwijs en kennis op het gebied van de hulpverlening aan normaal-begaafde mensen met autisme. Het gaat daarbij uit van een levensloopvisie op autisme.
.jpg)
Vlnr: Loes Osinga, Brechtje van Gent, Jan-Pieter Teunisse (lector), Louis Sloot, Maurice Magnée, Niels Zwikker, Mirjam Voerman, Antje Orgassa.
Hulp zoeken binnen je eigen sociale netwerk
Eigen Kracht Conferenties (EKC’s) zouden de regie van kwetsbare mensen over hun eigen leven vergroten. Maar doen ze dat in de praktijk ook daadwerkelijk? En, zijn ze eigenlijk wel geschikt voor mensen met autisme? Een interview met HAN-lector en autisme-specialist Jan- Pieter Teunisse die onderzoek deed naar EKC’s bij mensen met autisme. 'Als er voor jou een EKC wordt georganiseerd, dan betekent dat impliciet dat jij Het Probleem bent.'
Nieuws van het Lectoraat Levensloopbegeleiding bij Autisme
Nieuwsberichten over het Lectoraat Levensloopbegeleiding bij Autisme.
Naar het nieuwsoverzichtWat is autisme en welke rol speelt het lectoraat daarin?
Een autisme-spectrum-stoornis (ASS, kortweg autisme genoemd) is een stoornis in de informatieverwerking, die leidt tot problemen in de communicatie, sociale interactie en verbeelding. Het is een levenslange stoornis, die in elke levensfase en op elk levensgebied op een eigen wijze tot uiting komt.
Binnen het autistisch spectrum wordt momenteel onderscheid gemaakt tussen klassiek autisme, syndroom van Asperger en PDD-NOS (dit onderscheid gaat in de toekomst echter verdwijnen). Autisme is voor 90% erfelijk bepaald en komt bij ongeveer 1% van de bevolking voor.
Het lectoraat zet zich verder in op leerwerkplaatsen bij 'brandhaarden' in het werkveld waar vraagstellingen urgent naar voren komen en daar onderzoek, onderwijs en praktijk met elkaar verbinden. In de periode 2016 tot 2020 verbindt de volgende onderzoeksvraag de verschillende projecten van het lectoraat:
Op welke wijze draagt levensloopbegeleiding - als een vorm van netwerkzorg en -ondersteuning, vanuit het perspectief van de persoon met autisme en gericht op zelfregie en samenwerking - bij aan het vergroten van de vermogens van mensen met autisme om het eigen leven in te richten zoals ze dat zelf waardevol achten?
Wat is levensloopbegeleiding?
Levensloopbegeleiding is erop gericht mensen met autisme in staat te stellen een zo volwaardig en zelfstandig mogelijk bestaan te laten leiden. Afwegingen in de behandeling en begeleiding worden vooral geleid door de autistische stoornis te plaatsen in het kader van de levensloop.
Levensloopbegeleiding gaat over het ontwerpen en vormgeven van een leven. De exacte invulling van levensloopbegeleiding staat nog open en kan ook verschillende vormen aannemen. Een aantal belangrijke ingrediënten voor levensloopbegeleiding zijn:
- Het burgerschapsparadigma
- Zelfregie
- Empowerment
- Flexibiliteit in begeleidingsintensiteit
Ook de inzet van technologische e-health middelen (domotica, ICT-toepassingen) is van toenemende invloed op de invulling van levensloopbegeleiding.
Het lectoraat ziet het als zijn taak om deze ondersteuningsvorm verder te helpen ontwikkelen, wetenschappelijk te onderbouwen en te toetsen in de praktijk.
Op welke doelgroep richt zich het lectoraat?
Het lectoraat richt zich op normaal-begaafde mensen met een autisme-spectrum-stoornis en hun naasten. Het betreft, gezien het levensloopperspectief, elke leeftijdscategorie.