Felipe Betancourt eerste afgestudeerde masterstudent in Lean Engineering

Felipe Betancourt is de allereerste afgestudeerde bij de mastertrack Lean Engineering van de Master Engineering Systems. Een interview met Felipe over zijn ervaringen met de master en de specialisatie 'Lean'.

461954 Jannes Slomp en Felipe Betancourt - afgestudeerde master MES Lean Track

Waarom je keuze voor deze master en de Lean track?

Felipe van harte gefeliciteerd met het behalen van je master. Niet alleen voor jou, maar ook voor het Lectoraat Lean een moment om trots op te zijn. Graag stellen we je wat vragen over de afgelopen jaren. Wat is jouw achtergrond en hoe kwam je tot de keuze voor de Master Engineering Systems / mastertrack Lean Engineering?

"Na het behalen van mijn bachelor in Aeronautical Engineering in 2015 en enkele jaren in de industrie, wilde ik mij graag verbreden om mijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten en mijn carrièredoelen sneller te bereiken. Ik had bovendien de behoefte om iets nieuws te leren en andere aspecten van de engineering te zien en methodieken te leren die mij zouden helpen om met complexe problemen en uitdagingen om te gaan."

"De mastertrack Lean koos ik voor het ontwikkelen van competities die goed zijn voor een management positie. Alles wat ik tijdens deze track leer is direct toepasbaar in de praktijk. Dit sprak mij enorm aan, omdat ik al een aantal jaren werkervaring had opgedaan als engineer in de Aerospace industrie."

Hoe heb je deze master en Lean track ervaren?

"Ik heb deze master heel positief ervaren. Het heeft me echt geholpen om dichter bij mijn doelen te komen en het heeft me verder gevormd tot de persoon die ik nu ben. Ik heb nu meer control over mijn carrièrepad. Ik weet nu wat ik wel en zeker niet wil."

"Door deze master en de Lean track ben ik een stuk kritischer geworden en ben meer bewust van de keuzes en beslissingen die ik maak. Daarnaast heb ik meer inzichten in engineering verkregen die ik voorheen niet had. Ik heb geleerd om in systemen te denken en systematisch aan de slag te gaan. Het was fijn om aan echte projecten en complexe problemen bij mijn huidige werkgever te kunnen werken. De extra werkervaring was nuttige en ik heb veel geleerd wat ik ook in toekomstige functies kan gebruiken."

Wat was voor jou het hoogtepunt?

"Het hoogtepunt van mijn masterstudie was de periode van mijn afstudeeronderzoek toen ik de managementgroep van Airborne en studiesupervisor moest overtuigen van de in mijn onderzoek, genomen onderzoekstappen en resultaten. Ik heb veel geleerd tijdens deze periode, hoe je een master onderzoek moest leiden en uitvoeren. Het uitvoeren van een toegepast onderzoek op een onderwerp dat zo belangrijk is voor het bedrijf maakte het nog extra spannend."

Kun je meer vertellen over jouw onderzoek bij Airborne?

"Ik heb onderzoek gedaan naar de implementatie van een nieuw manufacturing systeem voor het maken van high-volume space panelen binnen Airborne Aerospace. Daarbij heb ik gebruik gemaakt van Lean-methodieken en simulatie om te kijken in hoeverre het bedrijf klaar was om van low-volume naar high-volume te gaan en zo niet wat nodig was om het te realiseren. Het was een leerzaam iteratie proces met heel veel contact met de managementgroep en werknemers van Airborne."

Wat is het meest belangrijke dat je meeneemt?

"Het heeft me veel nieuwe inzichten gegeven. Ik ben anders gaan denken,  Ik zie problemen eerder als uitdagingen en of kansen. Ik kom nu zelfverzekerder over waardoor ik anderen makkelijker mee kan krijgen. Hierdoor krijg ik meer voor elkaar dan voorheen. Ik heb geleerd om niet tot conclusies te komen zonder eerst een goede analyse te doen met behulp van Lean tools/modellen. Hierdoor ben ik in staat om meer verantwoordelijkheden op me te nemen, een team te leiden en complexer uitdagingen aan te gaan."

Waarom zou je juist voor deze master moeten kiezen?

"Het is een leerzame studie die je zeker helpt je engineeringsvaardigheden verder te ontwikkelen. Je krijgt tools om complexe problemen op te lossen, leert om  goed onderzoek te doen, kritisch na te denken en analyses uit te voeren. Bovendien verbeteren je je communicatie- en leiderschapsvaardigheden. Als je iemand bent die problemen vooral als uitdagingen ziet, dan is deze masteropleiding absoluut een goede keuze."

Wat wil je masterstudenten meegeven die in de onderzoeksfase zitten?

"Blijf gefocust en gemotiveerd, geeft niet snel op en zorg altijd voor een goede uitvoering van je gemaakte planning. Houd rekening met onvoorziene zaken. Mochten er zich problemen voordoen, dan blijft er toch voldoende tijd om deze op te lossen. Verder is tijdens de afstudeerperiode goede communicatie met de stakeholders belangrijk. Identificeer de stakeholders bij de start en zorg dat ze betrokken blijven. Dit zal zorgen voor een betere acceptatie van je resultaten. Vraag regelmatig feedback en ga systematisch aan de slag."

"Graag wil ik alle huidige en toekomstige studenten heel veel succes wensen met deze master, daag jezelf uit en leg de lat hoog. Zo kom je zeker tot mooie resultaten!"

355735 Jannes Slomp en Felipe Betancourt - afgestudeerde master MES Lean Track