"We hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid om een leertraject te faciliteren"

De banen in de civiele techniek en bouwkunde liggen voor het oprapen, maar hoe komen bedrijven aan goede stagiairs, afstudeerders en werknemers? Exact: via de Bedrijvenmarkt Built Environment. Dit is 2 keer per jaar dé place to be om studenten en het bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen.

147693 toolbox laptop knieen

Op 6 oktober was het weer zover. 234 studenten Civiele Techniek en Bouwkunde stelden zich voor aan een of meer van de 58 deelnemende bedrijven. 
De opzet was iets anders dan de Bedrijvenmarkt van eerder dit jaar. In plaats van een dagdeel Civiele Techniek en een dagdeel Bouwkunde is er deze keer voor gekozen om tussen 11.00 en 13.00 uur verbindingen te leggen. Studenten schreven zich vooraf in. Hierdoor waren de 'rooms' bij de bedrijven meestal gevuld.

35 vacatures

Een van de deelnemende bedrijven was GMB, een bedrijf dat zich bezighoudt met het realiseren en renoveren van onder andere dijken, haventerreinen, rioleringen, gemalen, waterzuiveringsinstallaties en slibverwerkingsinstallaties. Dit familiebedrijf heeft momenteel maar liefst 35 vacatures.

Oprechte interesse

Werkvoorbereider Mattijs Dragstra van GMB kijkt tevreden terug op de Bedrijvenmarkt. "We hadden best wat aanloop. Ik had het idee dat de meeste studenten oprecht geïnteresseerd waren. Ze vroegen goed door hoe bijvoorbeeld een werkdag eruitziet."

Ook Stefan de Meijer, projectleider en BIM modelleur bij Powerhouse Company heeft een aantal studenten ontmoet die goed voorbereid aanschoven en hem het hemd van het lijf vroegen over wat het architectenbureau een stagiair te bieden heeft. "Het is de truc om de gedreven en leergierige personen eruit te halen. Soms kloppen ze pas járen later op onze deur. De motivatie van een afstudeerder die bij ons kwam werken, stoelde op een kennismaking van 2 jaar ervoor."

We hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid om een leertraject te faciliteren."

Verduurzaming bouwproces

3e-jaarsstudent Bouwkunde, Sanne van den Boom, heeft de afstudeerrichting Organisatie gekozen en wil zich verder ontwikkelen in de verduurzaming van het bouwproces. "Dankzij de gesprekken op de Bedrijvendag Built Environment ben ik erachter gekomen wat voor stageopdrachten er zoal zijn en wat voor bedrijf daar bij zou passen."

Blijven hangen

Voor Mattijs is de aanwezigheid op de Bedrijvenmarkt tweeledig. "We hebben veel vacatures die we graag ingevuld zien. Daarnaast vinden we dat we een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben om een leertraject te faciliteren. Daar moeten wij als GMB tijd voor maken. Zowel stagiairs als afgestudeerden zijn hier van harte welkom. Vaak blijven ze hangen. Net als ik 10 jaar geleden."

Stefan vindt het leuk om contact te maken met studenten die dezelfde achtergrond hebben als hij heeft. Veel van zijn collega's zijn architect. Zij zijn dus na het hbo nog universiteit gaan doen. "Ik niet, ik had vreselijk veel zin om te gaan werken. En dáár leer je het vak pas écht," zo is zijn ervaring.

Live ontmoeten

Dit keer was de Bedrijvenmarkt online, maar het ligt in de planning dat studenten en mensen uit het werkveld elkaar de volgende Bedrijvenmarkt (19 april) live ontmoeten op de campus. Zowel Mattijs, Stefan als Sanne zijn weer van de partij.