"Zorgverleners bewust maken wat techniek kan bijdragen, dat is ons doel"

Stel je voor: door een zware operatie aan je handen kun je ze tijdelijk minder goed gebruiken. Thuis wil je de keukenkastjes openen, alleen hebben die geen handvat. Door je verminderde mobiliteit is dat op dat moment totaal niet praktisch. Hoe los je dat op? Nou, met een eenvoudige technische zorgoplossing.

345219 De Our House On Wheels wagen in Nijmegen (NH)
  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal

In het project Our House on Wheels tonen studenten onder leiding van Rob Schrijver, docent Verpleegkunde, allerlei toegankelijke technische zorgoplossingen aan zorgprofessionals. Een ervan is een los handvat dat op elke keukenkast te klikken is, een oplossing voor bovenstaand voorbeeld.

“Our House on Wheels is een project dat nu een klein jaar bestaat”, vertelt Rob. “In onze eigen omgebouwde SRV-wagen hebben we allerlei “alledaagse” technische oplossingen die kunnen bijdragen aan de zelfstandigheid van mensen met een zorgbehoefte.” Dat kan van alles zijn. Denk aan een deurbel met camera, zodat (een ouder) iemand altijd weet wie er voor de deur staat. Een ander voorbeeld is het gebruik van een antislipmat om een kleed vast te leggen in een huis waar iemand woont die slecht ter been is. Of een apparaat dat op gezette tijden een seintje geeft en de juiste hoeveelheid medicatie uitgeeft voor mensen met dementie. “We laten zien dat technische aanpassingen in huis helemaal niet ingrijpend hoeven te zijn om een wezenlijk verschil te maken.

Bewustwording

Dat begint bij bewustwording, in de eerste plaats bij zorgverleners als verpleegkundigen, ergotherapeuten en fysiotherapeuten. “Deze professionals komen dagelijks in aanraking met mensen voor wie dit soort praktische dilemma’s van toepassing zijn. Dilemma’s die vaak eenvoudig zijn op te lossen. Gordijnen die automatisch openen en sluiten, een grijpstok voor mensen die in een rolstoel zitten, een tafel die in hoogte verstelbaar is, allemaal producten die met een kleine twist bijdragen aan de zelfredzaamheid van mensen die zorg nodig hebben”, schetst Rob. 

Als zorgverlener moet je daar op die momenten maar net aan denken. Pas als je dat doet, kun je mensen deze mogelijkheden namelijk ook aandragen. Met Our House on Wheels wordt voor die bewustwording gezorgd. Studenten Verpleegkunde Alana Kuijpers en Thom Zapletal en student Ergotherapie Gwen van Vuuren zij het daar mee eens. Zij werken de komende periode mee aan het project.

345220 De Our House On Wheels wagen in Nijmegen - bij het ROC (NH)

“Het project geeft ons de kans om veel meer te leren over zorgtechnologie. Aan de ene kant bekijken we allerlei technologie zelf en aan de andere kant staat de vraag van de zorgbehoevenden centraal,” vertelt Alana. Gwen vult aan: “We kijken daar vanuit meerdere invalshoeken naar. Vanuit Ergotherapie gaan we bijvoorbeeld heel anders met technologie om dan bij Verpleegkunde. Die wisselende kijk hierop is erg interessant. Met die kennis wordt het makkelijker om mensen van de meerwaarde van zorgtechnologie te overtuigen. Zorgverleners bewust maken wat techniek kan doen, dat is ons doel.”

Presenteren en demonstreren

En dat is ook precies wat de studenten gaan doen. Met een presentatie en demonstratie van enkele zorginnovaties wordt op dit moment een bijeenkomst voor alumni van de opleiding Ergotherapie voorbereid. “Daarmee hopen we de bewustwording bij zorgprofessionals weer wat groter te maken.”

Dergelijke demonstraties zijn de meerwaarde van de Our House on Wheels-wagen. “We kunnen de technieken aan zorgprofessionals laten zien, dat is enorm waardevol”, zegt Rob. Zeker met het oog op het grote belang van die bewustwording en de adaptatie van technische innovaties. “We horen van zorgprofessionals uit de praktijk dat cliënten een hulpmiddel sneller en makkelijker accepteren wanneer zij die als zorgprofessional aandragen. De ergotherapeut of verpleegkundige is dan toch de autoriteit op zijn of haar gebied,” zegt Rob. “Adaptatie is de sleutel. En daar richten we ons met onze bus op. We laten professionals kennismaken met toegankelijke zorgtechnologie en laten ze de meerwaarde zien. Hopelijk pakken zij het van daaruit verder op.”