Mag een leraar op zijn intuïtie vertrouwen?

Op 1 juli verdedigt HAN Pabo docent Gerbert Sipman zijn proefschrift 'Enhancing teacher pedagogical tact through intuition: A design study'. Over intuïtie in het onderwijs en de invloed van intuïtie op 'in het moment handelen'.

259507 ALPO leraar staat voor de klas en telt op haar vingers

Iedereen die in het onderwijs werkt kent ze, die momenten dat je zonder er bij na te denken handelt en ook nog het goede voor dat moment doet. Op de een of andere manier is niet uit te leggen waarom je deed wat je deed. Je hebt gehandeld vanuit je gevoel, vanuit je intuïtie. Deze kwaliteit wordt ook wel pedagogische tact genoemd.

"Ik zocht naar antwoorden op de vraag: hoe kun je de pedagogische tact van leraren middels de intuïtie versterken?"

De invloed van intuïtie in het onderwijs

In het onderwijs ligt veel nadruk op handelen op basis van aangetoonde praktijken, evidence-based of evidence-informed. 'We lijken te willen streven naar pasklare 'recepten', waarvan we de effecten kunnen meten', zegt Gerbert. 'Maar we weten ook dat de praktijk niet zo werkt'. Daarom onderzocht Gerbert met een designstudy een factor die minder aantoonbaar lijkt en die minder meetbaar is: intuïtie. Daarnaast keek hij hoe de pedagogische tact van leraren via intuïtie is te versterken.

Over Gerbert Sipman

Gerbert Sipman is docent Pedagogiek aan HAN Pabo. In zijn promotietraject onderzoekt hij de intuïtie in het kader van pedagogische tact. Naast zijn baan als lerarenopleider en zijn onderzoek verzorgt Gerbert trainingen bij de HAN en in het werkveld. Tijdens zijn onderzoek ontwikkelde hij een structuur om trainingsbijeenkomsten op te bouwen en praktische richtlijnen voor de trainingsbijeenkomsten. Sommige uitkomsten van zijn onderzoek worden nu al gepresenteerd tijdens een masterclass in de lerarenopleidingen.

Online verdediging proefschrift (Engelstalig)

Op 1 juli om 16.30 uur verdedigt Gerbert zijn proefschrift. Vanwege corona vindt de promotieplechtigheid online plaats. Interesse om zijn verdediging bij te wonen? Aanmelden kan door voor 28 juni een mail te sturen aan Jeanette.Dusschooten@han.nl.