Terugblik Smart Region congres: geweldige aftrap

Wat een enorm divers publiek, geweldige sprekers en verrassende workshops op het eerste Smart Region congres van de HAN. In dit artikel praten we je bij en vatten we het nog even voor je samen. Keynotes van Daan Roosegaarde en Maarten van Gils. En 6 verrassende workshops.

Daniel Roosegaarde spreekt tijdens het Smart Region congres
  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal

Het team van programmamanager Maarten van Gils is in elk geval tevreden: “In de speeches en workshops hebben alle aanwezigen benadrukt dat we samen moeten werken om als regio sterk te blijven. En dat we dat gaan doen met slimme, schone en sociale innovaties. Dit congres was daarvoor een geweldige aftrap.”

Productieve dag

Zomaar een greep uit de aanwezigen: de IT-manager van Tennet, een hoogleraar van de Universiteit Utrecht, de bedrijfsleider van Intratuin, een business controller van Achmea en de adviseur Economie van de Provincie Gelderland. In totaal zo’n 150 bezoekers zijn er, waaronder ook tientallen mkb’ers, docenten, onderzoekers en studenten. Dát was het publiek van de eerste editie van het Smart Region congres van de HAN. Al bij het vroege netwerkontbijt spraken ondernemers en organisaties met techneuten en onderzoekers die hen vooruit kunnen helpen en met studenten die daar weer wat van leren. Een van de aanwezigen: “Het is nu al een productieve dag, en het is pas 8:00 uur."

Slim, schoon en sociaal

Maarten van Gils, programmamanager Smart Region en lector Smart Business bij de HAN, maakt in zijn keynote speech helder waar we ons in ons regionale ‘ecosysteem’ op moet richten: “Op innovaties die onze regio slimmer, schoner en socialer maken. Ga maar na: laagopgeleide mensen leven 6 jaar korter dan hoogopgeleiden, dat is niet sociaal. Earth Overshoot Day was 4 maanden geleden, dat is niet duurzaam. We hebben een Brexit, een handelsoorlog tussen de VS en China en marges voor bedrijven worden steeds kleiner, dat is niet slim. Voor dit alles is innovatie de oplossing. Maar niet alle innovaties zijn oplossingen. Als HAN gaan we voor slimme, schone en sociale innovatie. Vandaar onze drie ‘zwaartepunten’ Smart Region (slim), Sustainability (schoon) en Health (sociaal).”

Wie niet sterk is

Maarten bespreekt in zijn speech ook de digitale revolutie: hoe bedrijven daarvan profiteren, zoals bol.com, Netflix, Airbnb en Picnic. En hoe bedrijven die revolutie mislopen, zoals de Free Record Shop, Intertoys, V&D en Nokia. Dat innoveren noodzakelijk is, is wel duidelijk. Maar hoe pak je dat als gemiddelde mkb’er aan? “Wie niet sterk is moet slim zijn,’ volgens Maarten. ‘Mkb’ers moeten hun ecosysteem gebruiken. In deze regio zijn er al tal van initiatieven om je te helpen. Denk aan Startup Delta’s, Industriepark Kleefse Waard, Briskr en Mercator Launch.”

Begin bij jezelf

Maar waar begin je dan? Welke technologie heb ik nodig? Veel ondernemers zien door de bomen het bos niet meer. Maarten: “Je begint bij jezelf. Samenwerken is belangrijk, maar blijft een middel. Wat is je vraagstuk precies? Kijk dan wie of wat je al kent en begin klein. En, klop gerust aan bij ons. Wij helpen expertise ontwikkelen en toepassen. Vanuit Smart Region focussen we ons voorlopig op drie zaken: smart education, smart innovation en smart partnerships. Maar onder welke noemer dan ook, we gaan graag met regionale bedrijven en organisaties in gesprek.

Daan Roosegaarde: ‘Creativiteit is ons kapitaal…’

In zijn keynote speech stelt Daan Roosegaarde het publiek gerust: “Ben niet bang voor die technologie. Je hebt het nodig om je ideeën te realiseren. Maar die ideeën bedenken we als mensen zelf. Creativiteit is ons kapitaal.” Daan wijst op de skills die we volgens het World Economic Forum moeten beheersen om professioneel succesvol te blijven: “Het zijn allemaal skills waar een robot slecht in is, zoals creativiteit, analytisch denken en sociaal leiderschap.”

Ondernemers aan zet

In de workshop over Smart Mobility op dit congres laat HAN-lector Els van der Pool de deelnemers ervaren hoe in het regionale project van slimme vervoersconcepten de samenwerking verliep tussen de partijen. De les is: wees helder over het gezamenlijke doel en ieders individuele belang. En onderzoeker Circulaire Economie Huub Schoenaker geeft een workshop over samenwerking op bedrijventerreinen: “Door – met behulp van technologie - samen te werken op het gebied van afval en energie, kun je al enorm veel bereiken. Maar de ondernemers moeten wel zelf ‘eigenaar’ zijn van die samenwerking.”

Maatschappelijk doel

Ook de rest van de workshops draait om projecten die laten zien welke kansen technologie biedt. En vooral: dat de technologie nooit het doel op zich is. Bijvoorbeeld IRMA4ALL, waarmee zorginstellingen patiënten regie geven over hun eigen gegevens. Alle patiënten, dus ook degenen die minder digitaal vaardig zijn. Andere projecten die in workshops aan bod komen zijn ‘On the job assembleren met Augmented Reality’, ‘Sociaal ondernemerschap’ en ‘Learning Community in de energie-installatiebranche’. Allemaal projecten die met behulp van technologie werken aan maatschappelijke doelen.

Maarten van Gils spreekt op Smart Region congres
Maarten van Gils op het Smart Region congres

Kom maar op met je voorstel

Ter afsluiting legde dagvoorzitter Désirée ten Have aan Daan en Maarten nog vragen voor uit het publiek. Daan werd gevraagd naar de manier waarop hij samen met zijn team te werk gaat als er eenmaal een idee ligt. Daan: “Dan heb ik twee duidelijke regels: ‘ja maar’ is verboden. En: flikker op met je mening, kom maar op met je voorstel. Je moet vooruit, dus heb je denkrichtingen en mogelijkheden nodig, geen bezwaren en meningen.

Lab van de toekomst

Gevraagd naar de toekomst van het onderwijs, antwoordt Maarten dat studenten veel meer ruimte moeten krijgen om te kiezen tijdens hun studie. Daan vult aan: “Het is schokkend om te zien dat 50% van wat iemand leert er straks niet meer toe doet.” Beiden zijn het erover eens dat je jezelf continu af moet vragen of je nog op het goede pad bent. En dat je steeds koppelingen moet maken met andere expertises. Daan: “De school moet het lab van de toekomst worden. Al die disciplines moeten samen bewust aan de toekomst werken.” Maarten: “Precies waar we binnen Smart Region mee bezig zijn!”