Eerste baan in installatietechniek

Ghada Alibraheem (32) studeerde Werktuigbouwkunde aan de universiteit van Damascus. In 2017 kwam ze met haar ouders en zus vanuit Syrië naar Nederland. Ze leerde Nederlands en via het leerwerktraject voor statushouders van de HAN, SEECE en de stichting voor Vluchteling-Studenten UAF heeft ze nu haar eerste baan gevonden.

Gebouwgebonden Installatietechniek docent Ron met Syrische student

Ghada doet bij de HAN de Associate degree opleiding Gebouwgebonden Installatietechniek (GGIT). 1 dag per week volgt ze de opleiding en 3 dagen in de week werkt ze bij installatiebedrijf TKK Techniek. Ze is middenin de energietransitie beland. “De opleiding is interessant, maar moeilijk”, zegt Ghada. “Van mijn werk krijg ik positieve energie. Elke dag is een verrassing voor mij.” 

Voorbereidend programma

Toen Ghada Alibraheem in 2017 naar Nederland kwam, wilde ze heel graag op zoek naar een baan in de techniek, maar ze sprak geen Nederlands. In de afgelopen 3 jaar leerde ze de taal en volgde ze een cursus van een halfjaar ter voorbereiding op het leerwerktraject. Dit is een initiatief van het HAN Talencentrum, het UAF en SEECE, het expertisecentrum voor duurzame energie van de HAN.

Ron Bosch docent GGIT met student
Foto's: Gerard Burgers

Verder leren

“De opleiding van Ghada sloot niet helemaal aan op de Nederlandse praktijk. Ze wilde dolgraag een baan om haar toekomst in Nederland verder vorm te geven”, vertelt Mieke de Vries, begeleider en coördinator van het voorbereidende programma. “Met het leerwerktraject kan Ghada verder leren, in combinatie met een baan.” 

In januari 2020 startte Ghada en 11 andere statushouders het voorbereidende programma. Ze kregen 32 uur per week les in Nederlands, wiskunde, natuurkunde en sociale vaardigheden. Half juli behaalden ze het taalcertificaat NT2; een vereiste om hoger onderwijs te mogen volgen.  

Leerwerktraject bij TKK Techniek

Het leerwerktraject volgt Ghada bij TKK Techniek in Apeldoorn. Huub Klein Koerkamp heeft haar in dienst genomen. Aanvankelijk dacht Ghada aan een opleiding Werktuigbouwkunde, maar in overleg met haar werkgever koos ze voor de Associate degree- (Ad-)opleiding Gebouwgebonden Installatietechniek, een specialistische opleiding op hbo-niveau van 2 jaar. “Dat past beter bij ons bedrijf. Wij zijn gespecialiseerd in gebouwbeheersystemen, die de verwarming, de koeling en de luchtbehandeling van een gebouw regelen”, legt Huub Klein Koerkamp uit. Voor Ghada was dit geen probleem; ze wilde heel graag in de praktijk aan de slag.

“Er gaat een wereld voor Ghada open in de gebouwgebonden installatietechniek”

Werken in energie- en installatiebranche

Huub Klein Koerkamp is erg blij met zijn nieuwe kracht. Bij TKK Techniek kan Ghada de praktijkervaring opdoen, die ze nodig heeft om in de energie- en installatiebranche te kunnen werken. “Ze heeft in Syrië een goede opleiding gehad, maar ze moet haar kennis nog leren toepassen”, zegt Klein Koerkamp. “Die kans willen mijn compagnon Thijs Terken en ik haar graag geven. Ze kan bij ons in enkele grote projecten meelopen. Ze doet tekenwerk, engineeringwerk en zoekt dingen uit. Bijvoorbeeld wat voor regeltechniek we het beste kunnen toepassen.” En dan met een glimlach: “Ghada leert snel. We zeggen soms: ze is slimmer dan wij.” 

Installatiebranche roept om GGIT-specialisten

Ron Bosch is opleidingscoördinator van de opleiding Gebouwgebonden Installatietechniek en hij geeft als hoofddocent les in wetskennis, gas-, water- en loodgieterstechnieken. De opleiding startte vorig jaar met 5 studenten en telt nu 30 eerstejaars. Ron Bosch: “De opleiding is er gekomen door de roep om vakspecialisten vanuit de installatiebedrijven. Het gaat om technici die het nodige weten van elektrotechniek, maar ook van werktuigbouwkunde. Dat komt allemaal bij elkaar in de moderne installatietechniek. Denk aan luchtbehandeling in gebouwen, warmte-koudetechniek, domotica en beveiliging van installaties.”

Klantgericht

Van de nieuwe generatie vakspecialisten wordt verwacht dat ze ook klantgericht kunnen werken. “Ze moeten de wensen van de klant kunnen vertalen in een technisch uitvoerbaar en marktconform plan, rekening houdend met comfort en wettelijke regelgeving”, zegt Ron Bosch. Hij benadrukt dat studenten moeten kunnen inspelen op actuele thema’s zoals de energietransitie en duurzaam bouwen. 

Elke dag is een verrassing

Ron Bosch is bij GGIT de studiebegeleider van Ghada Alibraheem . Hij constateert dat ze supergemotiveerd is en een voorsprong heeft als het gaat om het analyseren van vraagstukken. Haar keuze voor GGIT zorgt ervoor dat ze als werktuigbouwkundige in aanraking komt met nieuwe vakgebieden. “Er gaat een wereld voor haar open in de gebouwgebonden installatietechniek”, constateert Bosch. “Het is hard werken. Dat pakt ze goed op.”

Positieve energie

Zelf noemt Ghada de opleiding interessant, maar moeilijk. Dat heeft met de taal te maken, maar ook met de hoeveelheid nieuwe informatie, die ze te verwerken krijgt. Bijvoorbeeld over elektrotechniek. “Maar ik weet zeker dat het goed komt. Ik studeer door de week 1 dag en in het weekend. Van mijn werk krijg ik positieve energie. Ik word goed begeleid en het is heel gezellig. Omdat alles anders is dan in Syrië, is elke dag een verrassing voor mij.” 

Bron: Tech Gelderland Â