logo HANOpen Dagen Voltijd

Dubbele lerarenopleiding Pabo & ALO

De HAN biedt de Dubbele lerarenopleiding Pabo (Lerarenopleiding basisonderwijs) & ALO (Leraar Lichamelijke Opvoeding) aan in Nijmegen.
Een bijzonder traject waarin je 2 opleidingen tegelijk volgt.
Na 5 jaar heb je 2 diploma’s op zak! 

Wat levert het je op?

  • Je behaalt 2 hbo-bachelordiploma’s in 5 jaar

  • Je bent daarna bevoegd om als groepsleerkracht les te geven in het basisonderwijs én je hebt een eerstegraads bevoegdheid om als vakdocent het sport- en bewegingsonderwijs te geven in alle onderwijstypen

  • Je bent een breed inzetbare aanwinst voor een sportieve en gezonde school   

Dubbele lerarenopleiding Pabo & ALO. Een dag uit het leven van student Teun. Hoe ziet je schooldag eruit als student van de Dubbele lerarenopleiding Pabo & ALO aan de HAN in Nijmegen? In deze video neemt Teun je een paar dagen mee in zijn leven als student aan de HAN.

Meer video's

Uniek: Twee diploma's in vijf jaar

In deze video maak je kennis met de dubbele lerarenopleiding Pabo-ALO. Wat houdt het in en waarom zou je voor dit traject kunnen kiezen?

Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt

Er is veel behoefte aan breed inzetbare leraren. Bijvoorbeeld aan basisschoolleerkrachten die ook bewegingsonderwijs mogen geven. Maar ook aan docenten sport- en bewegingsonderwijs (SBO) die extra pedagogisch en didactisch geschoold zijn en mee kunnen werken aan de ontwikkeling van gezonde en sportieve scholen.

Met 2 hbo-diploma’s op zak heb je bovendien de mogelijkheid om later te veranderen van baan of je functie uit te breiden; met deze 2 opleidingen leg je een brede basis voor een carrière die helemaal bij jou past.

"De combinatie van deze 2 opleidingen is voor het werkveld zeer interessant. Afgestudeerden kunnen in het primair onderwijs groepsleerkracht zijn, maar ook vakonderwijs geven. Bovendien sluit het aan bij actuele ontwikkelingen zoals de opkomst van sportieve en gezonde scholen."

Karin van Weegen, voorzitter Instituutsdirectie HAN Pabo

Superactueel!

Zowel HAN Pabo als HAN ALO zijn volledig toegespitst op de actualiteit: de docent sport- en bewegingsonderwijs is tegenwoordig bijvoorbeeld ook vaak beweegmanager (sportieve opvang, brede school) of ‘gedragsbeïnvloeder gezonde leefstijl’. En van HAN Pabo krijg je de nieuwste ontwikkelingen in het onderwijs mee op belangrijke expertisegebieden, zoals het gebruik van ICT in het onderwijs, of manieren om motivatie van kinderen te herkennen en stimuleren. 

Bij Pabo & ALO loop je 2 dagen per week stage: 1 dag bij de Pabo en 1 dag bij de ALO.

Voor flexibele doorzetters met havo+ of vwo

Deze opleiding is niet voor iedereen. Je moet hard kunnen werken, havo+/vwo-niveau hebben én heel sportief zijn. Je volgt tenslotte 2 volledige hbo-opleidingen tegelijk!

Maar je moet ook flexibel zijn: je krijgt tijdens je opleiding namelijk met uiteenlopende stage-omgevingen te maken, die ook weer variëren in complexiteit.

"Een ALO-student die deze dubbele lerarenopleiding gaat volgen zal zich nog breder ontwikkelen op het pedagogisch-didactisch vlak. Door de synergie tussen beide programma’s wordt het perspectief van de student nog eens extra verbreed en dat komt weer ten goede aan de kwaliteit van het onderwijs dat hij of zij straks gaat verzorgen." 

Eric Versluijs, directeur HAN Sport en Bewegen

Is de Dubbele lerarenopleiding Pabo & ALO iets voor jou?

Meld je aan

Toelatingseisen, aanmelden en meeloopdag voor de Dubbele lerarenopleiding Pabo & ALO

Omdat je een zeer intensief traject doorloopt, is er ook een speciale selectieprocedure. Je start met de toelatingstoetsen die voor de afzonderlijke opleidingen Pabo en ALO gelden. Ben je geslaagd voor alle toetsen? Dan vindt er nog een aanvullende selectie plaats waarbij gekeken wordt naar jouw motivatie.

  • Uiterlijk 9 april dien je de ALO-toetsen positief afgerond te hebben
  • Uiterlijk 12 april dien je de Pabo-toets(en) te hebben gedaan (en met een voldoende afgesloten)

Meld je dus snel aan, maar uiterlijk op 1 mei 2019.

Als je een dag wilt meelopen bij Pabo & ALO kun je 2 meeloopdagen gaan volgen, eentje voor de Pabo en eentje voor de ALO.

Heb je vragen?

HAN Voorlichtingscentrum (HVC)

Praktisch

  • Locatie: Nijmegen
  • Startdatum: 2 september 2019