Lerarenmasters bij de HAN, al 10 jaar duaal!

Een bijzonder jaar! De Masters Leraar Algemene Economie, Engels, Nederlands en Wiskunde zijn voor de 10de keer van start gegaan. Vele studenten hebben voor hun 1e-graads bevoegdheid en verdieping gekozen voor de HAN. Want bij de HAN geldt: 1e-graads onderwijs, dat leer je pas echt in de praktijk. Dat maken deze unieke duale masters waar!

Arjen Speekenbrink, coördinator Master Leraar NederlandsLesgeven leer je in de klas

Op woensdag 28 augustus 2019 startten de studenten van de educatieve (vak)masteropleidingen van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, soms zonder het te weten, met een bijzonder studiejaar. Het studiejaar 2019-2020 markeert namelijk het tienjarig bestaan van de eerstegraads lerarenopleidingen algemene economie, Engels, wiskunde en Nederlands. Bijna was het momentum ons ontglipt: gelukkig ging dit lichtje op bij een collega die vanaf dag één betrokken is geweest bij de masters. Het is voorwaar een moment om bij stil te staan, sterker, om te vieren!

studenten overleggen

Duaal: praktijkgerichter kan het niet

Je praktijk is onderdeel van de opleiding. Daar doe je de opdrachten en je onderzoek en bouw je jouw ervaring uit. Het eerste jaar kan je les bliiven geven in de onderbouw. Vanaf het tweede jaar moet je in minimaal 1 klas in de bovenbouw lesgeven. Je werkgever geeft je hiervoor alle ruimte, tijd en begeleiding, vastgelegd in een contract. Duaal dus, al 10 jaar!

Dat vieren wij

Samen met alumni die laten zien wat de opleiding hen en de school heeft gebracht. En met de huidige studenten op verrassende meet & greets.van hun lerarenmaster. Daarover binnenkort meer. De toekomst van het vak? De ontwikkelingen? Ook de opleidingscoördinatoren laten van zich horen in hun blog.

4 Duale opleidingen

 • studenten overleggen

  Master Leraar Algemene Economie

  De transitie naar een circulaire economie, veranderende energiemarkt, MVO, eerdere economische zelfstandigheid. Met de Master Leraar Algemene Economie speel jij in op je veranderende vakgebied en de economie van de toekomst. Je hebt meer uitdaging in je werk en brengt vernieuwing in het onderwijs.
 • studenten overleggen

  Master Leraar Engels

  Leerlingen stimuleren, enthousiasmeren voor Engelse literatuur, grammatica verlevendigen…. Met de Master Leraar Engels ontwikkel je de kennis en vaardigheden om les te geven aan bovenbouw havo, vwo, vavo of op het mbo of hbo. Met je 1e-graads bevoegdheid speel je in op het grote tekort aan docenten.
 • studenten overleggen

  Master Leraar Nederlands

  Nederlands is een kernvak. Des te groter de uitdaging om bovenbouwleerlingen havo en vwo te enthousiasmeren en te motiveren. Met de Master Leraar Nederlands leer jij de liefde voor jouw vak overbrengen. Met je 1e-graads bevoegdheid speel je bovendien in op het tekort aan docenten Nederlands.
 • studenten overleggen

  Master Leraar Wiskunde

  Met de Master Leraar Wiskunde haal jij je 1e-graads bevoegdheid voor havo- of vwo-bovenbouw, vavo, mbo of hbo. Je verdiept je vakkennis en vergroot je didactische vaardigheden.

Al 10 jaar leidraad voor 1e-graads bevoegdheidPraktijk in HAN-lerarenmasters

De masters Leraar algemene economie, Engels, Nederlands en wiskunde van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) gaan in september voor de 10e keer van start. De opleidingen zijn met hun duale opzet de meest praktische masteropleidingen in Nederland: lesgeven in de bovenbouw is onlosmakelijk verbonden met de theoretische vakkennis van de opleiding. Met hun duale opzet hebben de opleidingen in de afgelopen 10 jaar een unieke plek weten te verwerven in Nederland.

studenten overleggen

Laat je inspireren!

Rosalien:

‘De combinatie studeren en lesvoorbereiden is zwaar maar ik ondervind veel voordeel van de dingen die ik leer op de opleiding. Zoals de lessenseries die ik heb moeten maken en die direct toepasbaar zijn in de lessen.’

Jan:

‘De leerlingen willen weten wat ze met wiskunde kunnen doen in de praktijk. Dat maakt het uitdagender. De theorie over didactiek kan ik direct in mijn bovenbouwlessen gebruiken.’

Yvette

‘Je investeert in persoonlijke en professionele groei. En leert hoe je ingewikkelde bovenbouwstof toegankelijk en spannend kunt maken.’

Bart:

‘Soms durf je niet af te wijken van een methode, terwijl bij Nederlands de literatuuropdrachten bijvoorbeeld saai kunnen zijn. Met de Master Leraar Nederlands waar wel vrije en open opdrachten gegeven worden, leer je innoveren.’

Eveline

‘Ik heb gekozen voor de Master Leraar Nederlands bij de HAN vanwege de duale opzet. Je volgt de opleiding naast je werk. Onderzoek en opdrachten voer je direct uit in de klas. Een verrijking voor mij. En de school.’

Voordelen duale lerarenmaster aan de HAN

28 augustus 2019 - start van het nieuwe studiejaar

Het jubileumjaar is van start gegaan. Dr. Helma Oolbekkink (lector meervoudige professionaliteit van leraren) stond tijdens de introductiemiddag van de lerarenmasters stil bij het 10-jarig jubileum. In een zaal vol nieuwe studenten werd het studiejaar geopend.

studenten overleggen