Thema: Profilering
Resultaten: 1 - 17 van 17 berichten
Creative Citizens en de zelfsturende sociale professional
24 februari 2014
Jaap Rohof
en
Elize van Heuveln
In de participatiesamenleving zoeken we gezamenlijk naar
een nieuwe balans tussen burgers, instellingen en overheid.
Dat betekent dus ook reflectie op de (veranderende) rol en
identiteit van de sociale professional. Deze initieert en
activeert steeds nadrukkelijker sociale netwerken en bepaalt
daarbij zelf, afhankelijk van de situatie, het moment en de
wijze van (inter)actie en interventie: van verleiden, verbinden
en volgen, tot loslaten en weerstand bieden.
Lees verder
Netwerk Excellentietrajecten bij de HAN
07 juli 2015
Sandra Mos
Dit keer was er een externe gast: Esmee Gramberg, projectleider van het Siriusprogramma. Het Siriusprogramma is een project dat gestart is in 2008 met een subsidie van ruim 40 miljoen en waar 11 hogescholen aan deelgenomen hebben. De bedoeling van het Siriusprogramma was een impuls te geven aan de ontwikkeling van excellente programma’s om daarna weer te ‘verdwijnen’. De HAN heeft niet geparticipeerd aan het project, maar is inmiddels wel aangehaakt bij het netwerk van hogescholen dat hieruit ontstaan is. Het Siriusprogramma als project is eind 2014 opgehouden te bestaan. Esmee vertelt over wat het programma allemaal teweeg heeft gebracht.
Lees verder
Wat is "excellentie" bij de HAN?
09 april 2015
Sandra Mos
Sinds in 2008 het Siriusprogramma gelanceerd werd heeft de ontwikkeling van pro gramma’s voor studenten die meer willen en kunnen een grote vlucht gekregen. In oktober 2014 werd het Siriusprogramma als project afgesloten door het aanbieden van het Manifest aan de minister van onderwijs. In dit Manifest wordt, volgens de deelnemende hogescholen en universiteiten, beschreven hoe het excellente onderwijs van de toekomst er uit moet zien.
Lees verder
Beeldcoaching: Kijken zet je in beweging!
15 april 2013
Elske Dronkert
‘Video-opnames van jezelf in een werksituatie terugzien en analyseren wat je goed af gaat en waar je nog een verbeterslag kunt maken’, dat is de essentie van beeldcoaching. Het is een positieve, concrete methode waarbij wordt uitgegaan van de ontwikkelingsmogelijkheden van de docent en zijn of haar studenten’.
Lees verder
Naar een selectiever en hoogwaardig assortiment deeltijdopleidingen
23 april 2013
Fokke Aukema
In de afgelopen periode is het deeltijdonderwijs veel in het nieuws geweest. De deeltijdstudentenaantallen zijn de laatste 10 jaar gehalveerd, en het deeltijdonderwijs is onvoldoende flexibel en vraaggericht. Toenmalig staatssecretaris Zijlstra kondigde wijzigingen in de bekostiging aan in de vorm van vraagfinanciering voor deeltijdonderwijs, gestimuleerd door de private aanbieders van deeltijd hbo. Deze private aanbieders profileren zich in toenemende mate als ‘de’ hbo-opleiders van ‘werkend’ Nederland.
Lees verder
Meer goed opgeleide mannelijke leraren voor de klas
19 februari 2013
Gerda Geerdink
en
Susanne van Lent
en
Marlies Markhorst
In het HAN-onderzoek- en ontwikkelproject ‘Meer Mans’ staat de vraag centraal: hoe krijgen we meer mannelijke pabostudenten excellent opgeleid? Onder leiding van associate lector Gerda Geerdink worden door Pabo-docenten van de HAN deelaspecten van deze vraag onderzocht. Susanne van Lent en Marlies Markhorst beschrijven ieder een interventie die een grote kans van slagen lijkt te hebben.
Lees verder
Bildung in al haar facetten: Socialiserende bildung in het onderwijs
20 september 2016
Gé Ophelders
en
Huub Gulikers
In de omschrijving van bildung door Van Stralen (aangehaald in Ophelders 2016a) ligt de nadruk toch vooral op de individuele ontplooiing van de deelnemer. Samenwerking heeft een belangrijke rol gespeeld bij het ontstaan van de huidige welvaart en welzijn, en in de huidige participatiesamenleving is elkaar helpen, samenwerking, ondersteuning bijna een (morele) plicht geworden. Vandaar dat we in dit artikel aandacht willen schenken aan socialiserende bildung. Specifiek gaan we in op mogelijkheden hoe je dat via het onderwijsontwerp en –proces, en de onderwijscultuur zou kunnen doen.
Lees verder
De NSE: wat doen we er eigenlijk mee?
15 april 2013
Anouk Filé
De jaarlijkse Nationale studentenenquête (NSE) staat weer uit. In de gangen van de HAN hangen posters, studenten krijgen herinneringsmailtjes om de vragen te beantwoorden, studenten krijgen tijd gefaciliteerd om de NSE in te vullen, en op de Pabo Groenewoud wordt de respons met balletjes bijgehouden. Een belangrijke vragenlijst dus, maar wat doen we nu eigenlijk met de resultaten van de NSE? We vroegen het twee instituutsdirecteuren; Deny Smeets van ICA en Joris Hermans van het ISBS.
Lees verder
Excellentie is mooi onderwijs waaraan je samen bouwt!
22 maart 2013
Roel Grol
Roel Grol, docent economie bij ILS-HAN, is de eer te beurt gevallen om als excellente docent te mogen optreden op de International Summit on Teaching Profession (ISTP). Wat heeft Roel daar verteld en op welke manier deed hij dat?
Lees verder
Is co-creatie met een multinational een optie voor de HAN?
14 april 2016
Cristel Busser
Wat kan de HAN leren van een multinational als Philips: Hoe werkt Philips samen in de ‘gouden driehoek’ overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven? Welke verdienmodellen liggen er onder co-creatie? Wie is in deze driehoek de actor/initiator/ondersteuner? Moet innovatie duurzaam zijn? Dit zijn allemaal vragen waar we ons op dit moment binnen de HAN over buigen!
Lees verder
HAN-ideeënbus ondersteunt studentenplatform Sustainable Development Goals
03 juli 2017
Maarten Barckhof
Lees verder
De Groene HANd: de duurzame winkel van de HAN
14 januari 2013
Runee Slinkers
In februari 2012 is de Groene HANd van start gegaan: de duurzame winkel van de HAN, waarin meubilair en materialen die opgeslagen, afgeschreven en overbodig zijn, verkocht worden tegen lage tarieven aan studenten en medewerkers van de HAN. De winkel, gevestigd in de A-kelder van de Kapittelweg in Nijmegen, loopt prima. Runee Slinkers, projectleider bij de Faculteit GGM, een van de initiatiefnemers, vertelt over het ontstaan van de winkel en toekomstplannen. Lees meer…
Lees verder
Pilot Studie in Cijfers: 'Transparant durven zijn, is sleutel tot succes'
12 april 2012
Ron Bormans
De HAN is een van de initiatiefnemers van een pilot waarbij hogescholen standaard objectieve, cijfermatige informatie over de prestaties van opleidingen gaan verstrekken bij hun voorlichtingsactiviteiten. Volgens college-voorzitter Ron Bormans hebben studenten er recht op om naast hun hart ook met hun hoofd voor de juiste studie te kiezen.
Lees verder
'Kijk zelfbewust naar buiten. Weet wat er leeft.'
05 september 2011
Ron Bormans
en
Hans Wanningen
In het rapport van de Commissie Veerman wordt een lans gebroken voor specialisatie en profilering in het hoger onderwijs. College van Bestuur-voorzitter Ron Bormans heeft bij eerdere gelegenheden al uiteengezet waarom hij dat belangrijk vindt. In dit interview doet hij nog eens duidelijk uit de doeken waarom profilering een goede zaak is voor alle betrokkenen, van studenten en docenten aan de HAN tot de ons omringende regio en het afnemende veld.
Lees verder
Naar een praktische pedagogiek voor beroepsonderwijs
01 juni 2015
Loek Nieuwenhuis
Een kritiek op de onderwijsheid van Kees Boele
Lees verder
Speerpunten HAN tot 2016
21 mei 2012
Noël Maertens
Noel Maertens, programmamanager Kennispoort HAN, beschrijft hoe de HAN speerpunten 2012-2016 zijn gekozen, vastgesteld en gevalideerd.
Lees verder
Challenge your borders: Eerste International Week ISS
22 maart 2013
Joke van den Bogaard
en
Fernanda Wessels
Van 16 tot en met 18 januari jl. vond de eerste International Week van het Instituut voor Sociale Studies (ISS) plaats. Gedurende drie dagen werden zo’n 200 ISS-studenten uitgedaagd hun grenzen te verleggen in interactieve plenaire sessies in de ochtend en interessante workshops tijdens het middagprogramma. Docenten uit 13 verschillende landen lieten de aanwezigen kennis maken met de situatie, praktijken en methoden uit hun eigen land. Joke van den Bogaard en Fernanda Wessels, beiden lid van het projectteam International Week ISS, schrijven over hun ervaringen.
Lees verder