Thema: Onderwijs en onderzoek
Resultaten: 1 - 18 van 18 berichten
Innoveren in de zorg: innoveren on demand
15 april 2013
Clark Nowack
Vaak worden vanuit de technologie nieuwe ontwerpen en oplossingen bedacht voor de problemen in de zorg. De échte zorgvraag wordt echter niet herkend en dat leidt tot een overkill aan technologische oplossingen. Innovatie zal ingezet moeten worden vanuit de zorg zelf. Meer dan 100 studenten IPS en IVS kwamen naar het Innovatiecafé in maart om mee te denken. Clark Nowack, docent-ondernemer en werkzaam bij GGM en Techniek, leidde in met een presentatie.
Lees verder
Carl Rohde Lector van het Jaar 2011
06 december 2017
ScienceGuide
Carl Rohde, lector Trendwatching van Fontys Hogescholen, is tijdens het NHOC bekroond als de Lector van het Jaar 2011, op initiatief van het ISO en ScienceGuide. Vooral om zijn “vermogen om een vernieuwende, concrete en hoogwaardige vertaling naar het onderwijs te geven van wereldwijd toonaangevend onderzoek.”
Lees verder
Wat zijn de activiteiten van het Lectoraat Arbeid en Gezondheid? Lector Yvonne Heerkens geeft uitleg.
28 maart 2011
Marye Peters
Yvonne Heerkens is twee dagen in de week als lector werkzaam bij de HAN. Het lectoraat 'Arbeid en Gezondheid' deelt zij met haar collega Josephine Engels. In een interview vertelt Yvonne wat dit lectoraat inhoudt.
Lees verder
"De onderzoekende houding moet in de haarvaten van elke opleiding zitten."
05 september 2011
Annelies de Jeu
en
Bert van Veldhuizen
In het beleid van de HAN neemt de ontwikkeling naar een University of Applied Sciences een centrale plaats in. Om deze ontwikkeling te versnellen is sinds 1 augustus Annelies de Jeu in dienst van de HAN als programmamanager onderzoek. Het is haar taak om ervoor te zorgen dat de HAN een duidelijk gezicht krijgt als instelling voor praktijkgericht onderzoek. Het verder ontwikkelen van samenwerking van lectoren in kenniscentra hoort daarbij.
Lees verder
Mooi dat we aan de UAS gaan werken, maar …… die UAS komt niet vanzelf
20 januari 2012
Ruud Klarus
Ruud Klarus reageert op het interview met Ron Bormans over het kernthema "Onderwijs" uit het Instellingsplan 2012-2016. Ontwikkeling naar UAS vraagt fundamentele verandering van het onderwijs. Bovendien meer aandacht voor werkplekleren en toetsing, zonder politiek correcte reflexen.
Lees verder
Onderzoek bij Toegepaste Psychologie
13 oktober 2011
Nique van Overbeek
Onderzoek is in alle onderwijseenheden van de opleiding Toegepaste Psychologie prominent aanwezig. Nique van Overbeek geeft toelichting.
Lees verder
Living Lab voor Autisme
26 juni 2012
Marion Agterberg
Op de Ireneweg 16 te Oosterbeek is een zogenaamd Living Lab gestart voor jongeren met ASS (Autisme Spectrum stoornis) onder de naam E-Xperience! De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) werkt hierin op een bijzondere manier samen met de RIBW Arnhem & Veluwe Vallei (instelling voor begeleid wonen), het Dr. Leo Kannerhuis (behandel- en kenniscentrum voor autisme) en Scholengemeenschap de Brouwerij (bijzonder onderwijs).
Lees verder
Etalagebijeenkomst Verbinding Onderwijs en Onderzoek
30 september 2013
Wietske Kuijer
en
Ernst van Hal
Op 10 september 2010 vond er in Nijmegen een etalagebijeenkomst plaats over de verbinding tussen onderwijs en onderzoek en meer specifiek; de ontwikkeling en totstandkoming van de onderzoeksleerlijn in het curriculum bij het instituut Paramedische studies en het instituut Bedrijfskunde, opleiding HRM.
Lees verder
Praktijkonderzoek: discussie
17 januari 2012
Jan Jurriëns
In vorige HANovatie-nieuwsbrieven ontspon zich een discussie over praktijkonderzoek. Nu de HAN zich heeft opgemaakt om uit te groeien tot een University of Applied Sciences wint dit thema alleen nog maar aan gewicht. Professor Piet Verschuren beet het spits af met zijn bijdrage in juni. In de daaropvolgende nieuwsbrieven gaven meerdere HAN-lectoren al hun kijk op praktijkonderzoek. In onderstaand interview is het woord aan Jan Jurriëns, lector Innovatie in de Private Sector, verbonden aan de Faculteit Economie en Management.
Lees verder
Professionele Leer Gemeenschap(pen)
19 februari 2013
Paul Peters
en
Frits Roelofs
Er wordt veel geschreven, veel gepraat over en wellicht ook veel gewerkt in professionele leergemeenschappen. Meestal wordt dan de term Professional Community gebezigd. Vanuit de faculteit GGM zijn we met een steeds verder uitdijende groep mensen aan het praten over wat daar onder verstaan kan worden en vooral ook waar dit alles toe kan leiden.
Lees verder
Interfacultair Instituut HAN Masterprogramma's
21 februari 2011
Tjeu Verhagen
Binnen de HAN bestaat sinds 1 januari 2011 het Instituut HAN Masterprogramma’s. Door alle masters van de HAN sinds 1 januari 2011 binnen Instituut HAN Masterprogramma's (HMP) samen te voegen kunnen de opleidingen inhoudelijk en kwalitatief beter op elkaar worden afgestemd. Ook kan worden gewerkt aan één herkenbaar HAN profiel en kan, niet op de laatste plaats, schaalvoordeel worden behaald. Ook sluit deze ontwikkeling aan bij de ambitie van de HAN om te komen tot een University of Applied Sciences. Daarnaast is onlangs de HAN als beste aanbieder van hbo-masters in Nederland uit de bus gekomen volgens de Keuzegids Masters 2011. Dit schept verplichtingen...
Lees verder
iXPERIUM: leren met ICT
15 november 2011
Dennis Rutten
Ontstaan en ontwikkeling van iXPERIUM, experimenteerruimte met ict-toepassingen voor docenten en leerlingen bij Educatie-HAN
Lees verder
Online Peer Feedback
09 december 2013
Mariël van Pelt
Op 5 november vond er een inspirerende etalagebijeenkomst over ‘Online Peer Feedback in het onderwijs’ plaats. Esther van Popta, promovenda en onderzoeker van de SU Onderwijs en Onderzoek, presenteerde haar onderzoek en Mariël van Pelt, coördinator Master Social Work (MSW) en eveneens promovenda, ging in op haar ervaringen met Online Peer Feedback (OPF) binnen de MSW. Een mooi voorbeeld ‘Hoe onderzoek het onderwijs kan versterken!’.
Lees verder
Onderzoek naar kenmerken van topsportarbiters
06 december 2017
Hoe krijgen we meer topscheidsrechters op alle niveaus en hoe verbeteren we de doorstroming van scheidsrechters? Met deze en andere onderzoeksvragen klopte NOC*NSF bij de HAN aan.
Lees verder
HAN Lectoraat Sport, Voeding en Leefstijl stopt: afscheid van de lectoren
27 juni 2011
Gertjan Schaafsma
en
Victor Schreurs
In september 2007 werden Gertjan Schaafsma en Victor Schreurs benoemd als lectoren van het Lectoraat Sport, Voeding en Leefstijl. Binnenkort gaan ze beiden met pensioen.
Lees verder
Groeiende aandacht voor integraal duurzaam onderwijs
17 oktober 2011
Tanja Ledoux
Goede voorbeelden over duurzaam onderwijs uit de instituten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
Lees verder
Op weg naar de University of Applied Sciences: een interview met docentonderzoeker Miriam de Voogd
17 mei 2011
Miriam de Voogd
De HAN is op weg naar HAN University of Applied Sciences (UAS). Dit betekent volgens Miriam de Voogd meer praktijkgericht onderzoek, ook door de huidige docenten van de HAN. Een interview met Miriam de Voogd, zij is docente bij de Faculteit Educatie en neemt momenteel deel aan het praktijkgerichte onderzoek 'Het monitoren van het nieuwe curriculum'.
Lees verder
Onderzoeken door niet te willen weten
31 januari 2011
Onderzoek is er meestal op gericht om te weten, dus het lijkt wellicht vreemd dat dit artikel gaat over een onderzoek waarin men juist niet wil weten. Het onderzoek is gericht op het vormgeven van duurzaam onderwijs op Pabo Arnhem.
Lees verder