Thema: ICT en onderwijs
Resultaten: 1 - 24 van 24 berichten
Intensiveren van het leerproces met de hulp van ICT
22 oktober 2012
Esther van Popta
De HAN gaat voor intensivering van het onderwijs. Gedachte achter dit streven is kwalitatief beter onderwijs en een hoger rendement. Ik ben bang dat dit streven zonder sturing een administratieve invulling krijgt door het aantal contacturen uit te breiden en die vervolgens in te zetten in de vorm van extra hoorcolleges. Ik betwijfel of dit het gewenste effect zal opleveren.
Lees verder
Weblogs bij de HAN
06 december 2017
Paul Siepman
en
Geert Veneklaas
Weblogs ontwikkelen zich verder binnen de HAN. Paul Siepman en Geert Veneklaas lichten, ieder vanuit verschillende invalshoeken, het fenomeen weblog toe.
Lees verder
Leerarrangementen met kennisclips
27 september 2011
Esther van der Linde
Bij de HAN is het afgelopen schooljaar een project uitgevoerd met als hoofdthema "weblectures". Belangrijk doel van het project is hoe het effectief gebruik van video in het onderwijs laagdrempelig gemaakt kan worden voor docenten en studenten. Esther van der Linde, Adviseur ICT in Onderwijs, (Service Centrum Onderwijs) pleit in de onderstaand artikel voor het ontwikkelen van kennisclips, die onderdeel zijn van een actief betekenisrijk leerarrangement.
Lees verder
Kwaliteit als intrinsieke waarde van de hele organisatie
18 januari 2012
René Frielink
René Frielink, hoofd ICT, reageert op het interview met Ron Bormans en Kristel Baele over 'onderzoek' uit het Instellingsplan 2012-2016. Kwaliteit is wat hem betreft een intrinsieke waarde van de hele organisatie. Ook ICT zal keuzes moeten maken
Lees verder
Combicursus mindmappen/snellezen
12 juni 2009
Koen Sieben
Mindmapping is ingeleid door een introductie over de werking van de
hersenen. Zeer interessant omdat het dan ook duidelijker wordt waarom
mindmapping nuttig kan zijn in je dagelijkse werkzaamheden.
Lees verder
De lerende op je netvlies gebrand
18 januari 2012
Karien Verhappen
Oud student (aan de Radboud Universiteit) Karien Verhappen is aan het woord over professionalisering op het gebied van ICT en onderwijs
Lees verder
Twittero ergo sum
11 januari 2011
Hans Wanningen
'Waar ben jij?' 'Ik zit op het terras, te twitteren.' 'Strak, waarover?' 'Eh ... ' 'Hè?' 'Shit, wisselgesprek, ik moet je hangen, later.'
Lees verder
"The Future is mobile"
26 juni 2012
Frank Thuss
en
Nolly Toenders
Twee keer veel belangstelling voor de etalagebijeenkomst ‘Mobile Learning’. Frank Thuss en Nolly Toenders (ICTO) presenteerden het project Learning-on-the-Go. Dick Hogewind, Sander Grouls en Maarten van Gestel deelden enthousiast hun ervaringen met de aanwezi-gen.
Lees verder
Leren met ICT: de rol van de HANdicoach
18 januari 2013
Ernst Rob
en
Jaap Janssens
In het HAN Instellingsplan wordt Leren met ICT als een van de speerpunten genoemd. Bij de HAN zijn docenten volop aan de slag met de inzet van ICT in hun onderwijs. Bij de meeste opleidingen is een “HANdicoach” beschikbaar. Deze HANdicoach houdt zich bezig met ICT in onderwijs. Dit omvat ver-schillende zaken, bijvoorbeeld het ondersteunen van docenten bij het werken met onze digitale leer-omgeving HAN Scholar of digitale toetsing met QMP. Iedere HANdicoach heeft zijn eigen expertise en aandachtsgebieden. Lees in dit artikel meer over de waardevolle bijdrage van twee HANdicoaches bij de Faculteit Techniek.
Lees verder
Het einde van de hogeschool in zicht?
26 maart 2013
Esther van Popta
Begin maart las ik het artikel ‘the end of the university as we know it‘. In het artikel wordt betoogd dat de technologische ontwikkelingen op het gebied van Internet en leercommunities het einde van de universiteit inluiden. Zolang als er ICT bestaat, wordt in relatie tot het onderwijs beweerd dat ICT voor een revolutie of zelfs evolutie gaat zorgen. En ondanks diverse onderzoeksresultaten, dat ICT bijdraagt aan een betere kwaliteit en meer leren, blijft de inzet van ICT in het onderwijs al twintig jaar achter op de verwachtingen. Blijkbaar is het onderwijs echt een andere bedrijfstak dan het bedrijfsleven en wordt het spel hier anders gespeeld. Maar wat als de ontwikkeling van de MOOC’s (massive open online courses) nu daadwerkelijk voor een revolutie gaat zorgen en dat zoals in het artikel beweerd wordt over vijftig jaar de helft van colleges en universiteiten in de USA niet meer bestaat?
Lees verder
Decentrale ondersteuningsrollen ICT in het onderwijs
06 december 2017
Esther van der Linde
Mei 2009 is er een nieuwe versie van het document ´Decentrale ICTO ondersteuningsrollen uitgekomen´. In deze notitie wordt een overzicht gegeven van decentrale ondersteuningsrollen die nodig zijn om de HAN-brede onderwijsapplicaties bij de instituten effectief in te kunnen zetten en docenten (en studenten) daarbij op een efficiënte manier te ondersteunen.
Lees verder
Samen leren op alle fronten – blended learning FSM
19 januari 2012
André Kloosterman
Samen leren is een belangrijk aspect voor het ontwikkelproces geweest en ook nu nog voor de studenten die de blended learning opleiding Financial Service Management (FSM) volgen. Aan het woord is André Kloosterman, docent FSM en projectleider van het blended learning project.
Lees verder
Het IXPERIUM en de kunst van het waarnemen
21 mei 2012
Maarten Hennekes
Het opdoen van levensechte ervaringen in de wereld stelt leerlingen in staat om tot daadwerkelijk begrip te komen en betekenis te kunnen geven aan het leren. Vanuit het Ixperium bij PABO-Arnhem wordt geëxperimenteerd met de mogelijkheden die ICT daarbij heeft
Lees verder
Creëer ruimte in je les
22 oktober 2012
Esther van der Linde
Stel je voor dat je je klas- of collegezaal zou kunnen omkeren. Dat tafels en stoelen op het plafond staan, gordijnen naar boven hangen, stopcontacten dichter bij het plafond zijn geplaatst dan bij de vloer en iedereen ondersteboven is. Net zoals Viktor en Rolf in hun Milaanse winkel de wereld op zijn kop zetten, kan ook een docent een omgekeerde wereld creëren in de klas- of collegezaal. Een absurd idee natuurlijk, maar het zou op de vloer wel een hoop ruimte creëren...
Lees verder
Webapp HAN4me
27 september 2011
Frank Thuss
De Service Unit ICT van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen heeft in het afgelopen half jaar een webapp ontwikkeld voor studenten en medewerkers van de HAN. De webapp heet HAN4me. Studenten en docenten kunnen met HAN4me op hun mobiele apparaat hun persoonlijke rooster raadplegen.
Lees verder
iXPERIUM: leren met ICT
15 november 2011
Dennis Rutten
Ontstaan en ontwikkeling van iXPERIUM, experimenteerruimte met ict-toepassingen voor docenten en leerlingen bij Educatie-HAN
Lees verder
Limburgse Twitter Guru voor interview regionale tv
20 mei 2009
Guido Crolla
Guido Crolla is HAN-hoofddocent bij ICA (Informatica Communicatie Academie) en de 44e Twitteraar van Nederland. Onlangs is hij door de regionale omroep TV Limburg geïnterviewd.
Lees verder
Minder gebruikersbeheer in HAN-Scholar met twee nieuwe functies
17 september 2010
Niels Maes
Vanaf het nieuwe studiejaar zijn twee nieuwe mogelijkheden aan HAN-Scholar toegevoegd: Dit betreft Zelfinschrijving en AD-groepen. Deze mogelijkheden kunnen het gebruikersbeheer in HAN-Scholar verzachten, zo blijkt uit rondgang bij de opleidingen die ermee werken.
Lees verder
Online Education: take one.....action!
13 april 2011
Jantine van der Maarel
Op donderdag 7 april 2011 vond de Etalagebijeenkomst Online Education plaats. De HAN wil met Online Education de deelname vergroten aan onderwijs van andere doelgroepen dan de huidige voltijdstudenten.
Lees verder
Weblectures binnen de HAN
06 december 2017
Esther van der Linde
Binnen de Han valt steeds vaker de term 'weblectures'. Wat is eigenlijk een weblecture en hoe kan je het inzetten? In het project video in het onderwijs wordt ervaring opgedaan met weblectures. Hieronder staan een aantal bevindingen uit het project. Esther van der Linde licht toe.
Lees verder
De Apple iPad, wat kunnen we er mee op de HAN?
17 augustus 2010
Frank Thuss
Frank Thuss, adviseur ICT en Onderwijs bij de HAN, heeft onlangs tijdens een werkbezoek in de VS een Apple iPad aangeschaft. Inmiddels heeft hij gekeken welke (onderwijskundige) mogelijkheden het apparaat heeft. In deze review beschrijft hij zelf wat de mogelijkheden zijn van de iPad binnen de HAN.
Lees verder
Grassrootsproject 2007-2008 afgerond
06 december 2017
Esther van der Linde
In het derde jaar dat bij de HAN het grassrootsproject liep zijn 15 projecten afgerond. Het grassrootsproject is een project waarin docenten met weinig ervaring met ICT gebruik in het onderwijs, kleine zelf bedachte projecten kunnen uitvoeren om ervaring op te doen. De 15 projecten lopen uiteen in grootte en zijn verdeeld over een groot aantal instituten.
Lees verder
Studentzaken realiseert een weblog
07 juni 2010
Arian Hofland
Binnen Studentzaken bij de HAN waren er 2 aanleidingen om een weblog op te starten. Arian Hofland legt uit:
Lees verder
QMP: The Road Ahead bij de HAN
22 mei 2009
Tijs Kusters
Toetsing is een van de speerpunten van de HAN dit jaar. Ook digitale toetsing heeft het afgelopen jaar een groeispurt ingezet bij de HAN. In april bezochten medewerkers van de HAN de QMP usersconferentie en daar zijn twee interessante bijdragen uitgekomen. In deze bijdrage vertelt Tijs Kusters over QMP bij de HAN, nu en in de toekomst.
Lees verder