Thema: Onderwijs
Resultaten: 1 - 25 van 234 berichten
Begeleiden van werkplekleren is heel divers, maar uiteindelijk gaat het om de klik
29 juni 2017
Niels Maes
n klassikaal onderwijs is het duidelijk wie de student begeleidt, dat is de docent. In het geval van werkplekleren is dat een stuk minder duidelijk. Studenten die leren op de werkplek maken deel uit van een professionele leer- en werkgemeenschap waarin zij samenwerken met meerdere personen die een rol spelen in hun leerproces, zowel inhoudelijk als procesmatig. Er ontstaat een leerdriehoek bestaande uit student, werkgever en opleiding.
Lees verder
Een leven lang (liefde voor) leren
29 november 2017
Frits Roelofs
en
Gé Ophelders
Wij, twee, nog steeds optimistische en idealistische onderwijsmensen van dik 60+, richten ons in deze tekst speciaal tot jullie (toekomstige) hbo-studenten. Wij willen jullie namelijk uitnodigen om (jullie) positie in te nemen, om ook de samenwerking met docenten en werkveld werkelijk op te pakken om daarmee het onderwijs echt van binnenuit en samen te verbeteren. Wij hebben al een heel onderwijsleven achter ons, hebben met veel onderwijsvernieuwingen meegedaan, hebben telkens weer de hoop gehad dat er nu eindelijk eens iets wezenlijks zou veranderen en verbeteren en constateren nu dat wij het belangrijkste wat we hadden moeten doen, nagelaten hebben: jullie echt serieus nemen! Daarom deze uitnodiging.
Lees verder
Mijn ervaringen met Flipped Classroom
16 mei 2014
Pepijn van Hove
In dit artikel vertelt Pepijn van Hove (docent bij Sport en Bewegen)
op verzoek van HANovatie over de wijze waarop hij 'Flipped
Classroom' toepast in zijn onderwijs en zijn ervaringen hiermee.
Lees verder
Verslag etalagebijeenkomst 'Kernreflectie'
21 maart 2012
Henk Boer
Verslag van de etalagebijeenkomst op 15 maart 2012 over 'Kernreflectie'. Henk Boer, docent Pedagogiek bij de Pabo in Arnhem, deelde zijn ervaringen met het model kernreflectie in het begeleiden van studenten, die persoonlijke problemen hebben die hen belemmeren in hun studie.
Lees verder
Zelfevaluatierapport Automotive Research
10 maart 2010
Gerdien Vegter
Op donderdag 4 maart is het zelfevaluatierapport van de onderzoekseenheid Automotive Research van de HAN gereed gekomen.
Lees verder
Wens en noodzaak: IT in de opleiding
30 maart 2017
Martijn Hendriks
Digitale geletterdheid van studenten: we moeten er wat mee, van het College van Bestuur, van het werkveld en van onszelf. We denken dat onze studenten behoorlijk IT-vaardig zijn en dat het wel goed komt in de beroepspraktijk. Daar vergissen we ons in. De meeste studenten zijn handig met social media en daar houdt het vaak mee op. Willen onze studenten goed voorbereid zijn op de beroepspraktijk, dan is er meer nodig, veel meer!
Lees verder
eduScrum maakt studenten nieuwsgieriger
30 maart 2017
Tim de Goede
en
Michel Koolwaaij
en
Ger de Vries
en
Hanneke van Bakelen
en
Rody Middelkoop
Bij ICA is als onderdeel van een project van “FT onderzoekt” een pilot uitgevoerd met eduScrum. Waar Scrum al jaren gebruikt wordt als projectaanpak binnen en buiten de ICT bleek het ook erg geschikt om les mee te geven. Het leidde in de pilot tot nieuwsgierigere studenten die kritischer waren op hun eigen werk.
Lees verder
Internationalisering van onderwijs en onderzoek
11 september 2012
Jan Pouwels
Internationalisering van onderwijs en onderzoek heeft een prominente plaats gekregen in het Instellingsplan 2012-2016 (IP) van de HAN. Aan de hand van vijf ingangen: onderwijs, onderzoek, strategische partners, mobiliteit en een internationaal leef- en werkklimaat, geeft Jan Pouwels een schets van wat er aan uitdaging voor ons ligt en hoe we daarop anticiperen.
Lees verder
Op weg naar de University of Applied Sciences: een interview met docentonderzoeker Miriam de Voogd
17 mei 2011
Miriam de Voogd
De HAN is op weg naar HAN University of Applied Sciences (UAS). Dit betekent volgens Miriam de Voogd meer praktijkgericht onderzoek, ook door de huidige docenten van de HAN. Een interview met Miriam de Voogd, zij is docente bij de Faculteit Educatie en neemt momenteel deel aan het praktijkgerichte onderzoek 'Het monitoren van het nieuwe curriculum'.
Lees verder
Etalagebijeenkomst Verbinding Onderwijs en Onderzoek
30 september 2013
Wietske Kuijer
en
Ernst van Hal
Op 10 september 2010 vond er in Nijmegen een etalagebijeenkomst plaats over de verbinding tussen onderwijs en onderzoek en meer specifiek; de ontwikkeling en totstandkoming van de onderzoeksleerlijn in het curriculum bij het instituut Paramedische studies en het instituut Bedrijfskunde, opleiding HRM.
Lees verder
Vanuit kracht opereren
15 december 2016
Nolly Toenders
en
Mariëlla van de Ven
De HAN maakt serieus werk van het toerusten van studenten voor de 21ste eeuw door aandacht te schenken aan Bildung (persoonsvorming). Binnen de onderwijspraktijk van de voltijd minor ‘Leiding geven in zorg en welzijn’ proberen Jos Gebbinck en Marie-Thérèse Pannekoek (docenten deeltijdopleiding Management in Zorg en Dienstverlening (MZD)) invulling te geven aan het begrip ‘Bildung’. In dit artikel komen hun gedachten, ideeën en uitgangspunten tot uitdrukking, enerzijds opgetekend vanuit een interview met de docenten, anderzijds zijn twee documenten van Jos Gebbinck gebruikt ter voorbereiding op zijn promotie onderzoek.
Lees verder
Innovatiever dan de rest
25 januari 2010
redactie HANovatie
Op de HAN wordt niet alleen met innovatie gestoeid, er wordt ook kwistig gestrooid met termen als duurzaamheid en competentiegericht onderwijs. Eens in de zoveel tijd komen deze speerpunten samen in een project. De Frisian Solar Challenge is daar een voorbeeld van: een boot die wordt voortgestuwd door zonne-energie, ontworpen door studenten van verschillende opleidingen. De eerste groep is een vijftal elektrotechniekstudenten. `Wij leggen de basis, de rest komt later.'
Lees verder
Het Nijmeegs Netwerk Studieloopbaanbegeleiding
06 december 2017
Ton Ammerlaan
Nijmeegs Netwerk Studieloopbaanbegeleiding organiseert vier keer per jaar een bijeenkomst waar SLB-ers hun ervaringen uitwisselen.
Lees verder
Ruimte en vertrouwen nodig in het HBO
23 mei 2016
Maarten Barckhof
Ondernemerschap, verandering van paradigma, Bildung, de buitenwereld naar binnenhalen: allemaal termen die je als HAN-er met enige regelmaat voorgeschoteld krijgt. Ik ben benieuwd hoe vernieuwer en zakenman Maurits Groen aankijkt tegen de inrichting van ons onderwijs. Veel vragen passeren de revue: hoe ziet hij ondernemerschap, wat voor mensen zijn er nodig in onze wereld, hoe motiveer je studenten en welke vormen van leren zijn kansrijk?
Lees verder
Kwaliteit onderzoek HAN positief beoordeeld
20 maart 2012
Kristel Baele
en
Barbara Schaefers
De onafhankelijke Validatiecommissie Kwaliteitszorg Onderzoek (VKO) heeft vorig jaar het onderzoek bij de HAN tegen het licht gehouden. Onlangs bracht de VKO hierover een validatierapport naar buiten. Het algehele oordeel is ronduit positief: 'De VKO is enthousiast over hetgeen zij bij de HAN heeft aangetroffen.'
Lees verder
Healey: Students as Partners
09 april 2015
Lianne van Dam
Lianne nam samen met haar mede-stagiaire Inge Janssen, met Sara van Kesteren (RAAK onderwijs), met Maaike de Vreede (stagiaire PLG) en met Frits Roelofs het initiatief om op 30 januari j.l. een conferentie rondom de komst van Mick Healey te organiseren, met als titel: ‘Students as Partners in Higher Education’
Lees verder
Carl Rohde Lector van het Jaar 2011
06 december 2017
ScienceGuide
Carl Rohde, lector Trendwatching van Fontys Hogescholen, is tijdens het NHOC bekroond als de Lector van het Jaar 2011, op initiatief van het ISO en ScienceGuide. Vooral om zijn “vermogen om een vernieuwende, concrete en hoogwaardige vertaling naar het onderwijs te geven van wereldwijd toonaangevend onderzoek.”
Lees verder
Wat zijn de activiteiten van het Lectoraat Arbeid en Gezondheid? Lector Yvonne Heerkens geeft uitleg.
28 maart 2011
Marye Peters
Yvonne Heerkens is twee dagen in de week als lector werkzaam bij de HAN. Het lectoraat 'Arbeid en Gezondheid' deelt zij met haar collega Josephine Engels. In een interview vertelt Yvonne wat dit lectoraat inhoudt.
Lees verder
Door Praktijkhuis beter voorbereid op beroep
23 april 2013
Patty Ewalts
Management en docenten IPS en IVS waren al langer enthousiast over de rol van het Praktijkhuis bij het opleiden van hun studenten. Studente Patty Ewalts vertelde op het HGZO congres wat het Praktijkhuis heeft bijgedragen aan haar opleiding tot professional in de zorg.
Lees verder
Wat is "excellentie" bij de HAN?
09 april 2015
Sandra Mos
Sinds in 2008 het Siriusprogramma gelanceerd werd heeft de ontwikkeling van pro gramma’s voor studenten die meer willen en kunnen een grote vlucht gekregen. In oktober 2014 werd het Siriusprogramma als project afgesloten door het aanbieden van het Manifest aan de minister van onderwijs. In dit Manifest wordt, volgens de deelnemende hogescholen en universiteiten, beschreven hoe het excellente onderwijs van de toekomst er uit moet zien.
Lees verder
Evaluatie van het onderwijs van het Instituut Sociale Studies
06 december 2017
Martine Baars
In november 2008 is er op het Instituut Sociale Studies (ISS) van de HAN een evaluatie van het onderwijs gestart. Woensdag 5 november 2008 werd tijdens een bijeenkomst voor alle medewerkers het startsein gegeven.
Lees verder
Van Marge naar Mainstreaming
15 november 2011
Jan Pouwels
Binnen de HAN is besloten tot een internationaliseringsbeleid als 'mainstreaming'. Jan Pouwels, hoofd International Office, licht dit toe.
Lees verder
Aandachtig Luisteren
02 februari 2015
Gé Ophelders
en
Janita Moes
In het eerste artikel van deze serie stond het nadenken van de docent over zijn (beroeps)indentiteit centraal. Deze keer gaat het over wat ‘aandachtig luisteren’ betekent, zowel voor de docent als de student.
Luisteren, zegt Turnbull, vinden we iets vanzelfsprekends, iets wat we gemakkelijk doen, wat ons gemakkelijk afgaat. Maar klopt dit wel vraagt hij zich in dezelfde alinea af.
Dat luisteren moeilijk is, ervaren we elke dag wel een paar keer. Onze gedachten dwalen vaak af, niet alleen tijdens het luisteren naar anderen, maar zelfs al we zelf aan het woord zijn. Dit afdwalen gaat ten koste van echte communicatie, ook in het onderwijs (Smallwood, Fishman & Schooler (2007
Lees verder
(Zelf)reflectie in het onderwijs: hoe motivatie en opbrengst vergroten?
13 juni 2017
Niels Maes
Lees verder
De kracht van de regelmaat: de voortgangstoets bij MWD
20 februari 2013
Ernie Schouten
Kennis, kennisontwikkeling en het meten daarvan staat bij hogescholen als speerpunt op de agenda. De opleiding Maatschappelijk Werk & Dienstverlening (MWD) geeft sinds het studiejaar 2011-2012 concreet aandacht aan de Body of Knowledge and Skills (BOKS). Om de kennis van de studenten te meten, ontwikkelt MWD een voortgangstoets. Deze schriftelijke toets biedt zij drie keer per jaar aan alle studenten tegelijk aan. De getoetste kennis is de basiskennis op het niveau van een startbekwame beroepsbeoefenaar (Maatschappelijk Werker) en richt zich op het eindniveau van de opleiding.
Lees verder