Instroomplan Faculteit Techniek: van voorlichting geven naar techniek beleven
21 mei 2012
De Faculteit Techniek heeft een nieuw plan voor de instroombevordering van studenten. En het plan is ook vernieuwend vergeleken met eerdere instroomplannen. De belangrijkste highlights: er is een duidelijke keuze gemaakt om te focussen op de instroom van havisten, vanuit de instituten is een dedicated team samengesteld en vrijgemaakt om het uit te voeren en het beleven van techniek komt centraal te staan.
Bevorderen instroom
Wat is de situatie? De instroom van studenten Techniek blijft redelijk op peil, maar de faculteit maakt niet de groei door die landelijk gevraagd wordt. In de binnen- en buitenregio waar de HAN werft, kiezen relatief weinig leerlingen voor een technische studie. Concreet gaat het om slechts 60% van het landelijke percentage. En daar moet iets aan gedaan worden.
Doen, ervaren, ondergaan
Eric Holtman, directeur ICA, en Marc de Leeuw, directeur HAN Automotive, lichten het nieuwe Instroomplan toe. Eric: “De instroom berust normaliter op drie pijlers: leerlingen vanuit MBO Techniek, havisten en VWO-leerlingen. De contacten met de ROC’s zijn goed en de lijnen kort. Zij hebben echter het probleem dat hun instroom van technische MBO opleidingen terugloopt. Wij pakken dat nu gezamenlijk met hen op. Wat onze instroom van VWO-ers betreft, gaan we dat nog uitwerken. Die groep vraagt om een aparte HAN UAS aanpak.”
40% meer havisten
De grootste groep potentiële instromers bestaat echter uit havisten en daar valt voor de Faculteit Techniek de meeste winst te behalen. Marc: “Die groep is zeker geen laaghangend fruit. Daar mogen wij de nodige inspanningen voor gaan leveren. De doelstelling van ons plan is om in 4 jaar 300 studenten meer met een Natuur & Techniek en Natuur & Gezondheid profiel te krijgen. Dat is een groei van circa 40%.” Maar, zo beamen Eric en Marc, met alleen voorlichting red je dat niet. Eric: “Elk instituut gaat een omgeving creëren waarin je techniek kunt beleven. Doen, ervaren en ondergaan – dat zijn de trefwoorden.”
Creëren van beleving
Voor het creëren van een beleving rondom techniek zijn goede argumenten. Enkele jaren geleden werd in opdracht van het Platform Bèta Techniek een onderzoek gedaan naar de verschillende typen jongeren en hun waarde oriëntatie. Afgezien van de jongeren die van nature geïnteresseerd zijn in techniek en zij die dat helemaal niet zijn – de uitersten - blijkt dat er in Nederland de nodige potentiële techniekstudenten te vinden zijn in het type jongere dat belang hecht aan maatschappelijke relevantie van een opleiding en het type dat statusgericht is.
Is voor de laatste groep het benadrukken van het goede carrièreperspectief van belang, voor de eerstgenoemde groep blijkt het creëren van een techniekervaring een aantrekkelijke benadering. Marc: “Wij willen dat alle Havo-leerlingen uit Havo 3, 4 en 5 in de regio minstens één dag bij ons op de faculteit geweest zijn.” De focus op Havo 3 lijkt duidelijk vanwege het feit dat daar de profielkeuzes gemaakt worden en Havo 4 en 5 in verband met de keuze voor een vervolgopleiding. Maar, de dagelijkse praktijk in het voortgezet onderwijs bleek onlangs iets genuanceerder te liggen.
Eye-opener
De Faculteit Techniek verwelkomde onlangs 33 rectoren, opleiders en havo-coördinatoren van vo-scholen op de campus voor een rondleiding langs alle instituten en een diner. Eric: “De mensen waren vooral onder de indruk van wat studenten in het eerste jaar al kunnen. Dat was een eye-opener voor ze.” Wat voor Eric Holtman en Marc de Leeuw belangrijk bleek, was het advies om de inspanningen voor de instroom al te richten op brugklassers en havo-2. Marc: “De keuzes voor een profiel worden feitelijk al eerder gemaakt. Wie eerder gegrepen wordt door techniek, zal zich op school eerder inspannen voor de bètavakken.” Sterker nog, de vo-scholen vroegen de Faculteit Techniek of zij ook al met de Pabo’s bezig waren. Het beeld van techniek blijkt sterk beïnvloed te worden door de ervaring die jonge kinderen ermee hebben.
Actiever participeren
Eric Holtman: “Uit de gesprekken blijkt ook dat wij echt haast moeten maken met de inzet van social media. Projecten die wij aanbieden aan vo-scholen delen via bijvoorbeeld Facebook in plaats van ze te plaatsen op onze website. Het gaat in feite om het gesprek aangaan en ervaringen delen en niet langer om het zenden van informatie.” Marc de Leeuw: “Wij hebben met de vo-scholen afgesproken om actiever te participeren in hun onderwijsprogramma’s door gezamenlijke projecten, door het aanbieden van onze faciliteiten. We gaan het structureel samen doen.”
Keuzes maken
De grote kracht van het nieuwe Instroomplan is volgens Eric en Marc dat Techniek duidelijke keuzes maakt. Maar, aan die keuzes zitten verplichtingen vast. “Je kunt dit niet vrijblijvend doen. Dit vergt de structurele inzet van mensen.” Bij de faculteit is een dedicated team – de Commissie Instroom en Aansluiting (CIA) - samengesteld van docenten vanuit alle instituten dat ook echt de ruimte krijgt om aan de uitrol van de plannen te werken. In feite, zo betogen Eric en Marc, gaat het in de kern van de zaak om niets meer en minder dan om een totale klantgerichtheid van je organisatie. “Het is in wezen een andere mindset die je nodig hebt bij werving en voorlichting. De middelbare scholen vragen daar feitelijk om en zij moeten ook in de toekomst onze studenten blijven leveren.”
Door: Roy van Dalm
Aantal reacties: 1
Klantgerichtheid: vind het ook een voorbeeld van enig ketendenken. Een beetje bedrijf weet alles van z'n grondstoffen af en waar zijn eindproduct naar toe gaat. Als je bijv. potjes pindakaas maakt, dan weet je wanneer welke pinda's waar in de grond gaan en je weet wanneer het door wie waar wordt gekocht (of gegeten).
Wat weten wij van onze grondstoffen: studenten (en kennis)?