De HAN draagt bij aan de ontwikkeling van een toekomstbestendige energievoorziening
29 mei 2017
In het voorjaar van 2016 heeft het CvB een oproep gedaan tot het indienen van voorstellen voor icoonprojecten. Eén van de vereisten voor het toekennen van een icoonproject was dat deze een afgeleide moest zijn van de maatschappelijke en economische zwaartepunten van onze (EU)regio: Health, Sustainable Energy & Environment (SEE) en Smart Region. De HAN wil door het benoemen van deze zwaartepunten bijdragen aan de oplossing van een aantal grote maatschappelijke vraagstukken.
Wat zijn icoonprojecten?
Icoonprojecten zijn projecten die voorbeeldmatig zijn voor de samenwerking in ‘de driehoek’, onderwijs, onderzoek en werkveld. Een succesvolle samenwerking in ‘de driehoek’ drijft op goede (onderzoeks)vragen, duurzame partnerschappen en vertrouwen. Om het geheel meer te laten zijn dan de som der delen kan de (onderzoeks)vraag voortkomen uit de verschillende punten van deze driehoek.
Waarom SEE?
Het thema van SEE sluit naadloos aan op drie maatschappelijke uitdagingen waar Nederland en Europa zich voor gesteld zien: een toekomstbestendige, betaalbare en betrouwbare energievoorziening, in combinatie met een gezonder klimaat (minder CO2 en fijnstof) en een concurrerende, vitale economie. Dit zwaartepunt is er één van grote urgentie en kan in de toekomst een grote vlucht nemen en veel arbeidsplaatsen opleveren. In dit artikel wordt beschreven welke ervaringen zijn opgedaan door het uitvoeren van vier icoonprojecten die onder het zwaartepunt SEE vallen.
De vier Icoonprojecten
HAN maakt door bioraffinage afval een probleem van het verleden
Onderzoekers van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) halen waardevolle stoffen uit groenafval. De Hogeschool startte het icoonproject ‘bioraffinage, op weg naar zero waste’. Welke massa is het verwerken waard?
HAN stimuleert schone mobiliteit met icoonproject
De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) riep het icoonproject clean mobility in het leven. De onderwijsinstelling werkt - samen met het bedrijfsleven - aan duurzame voertuigen, aanpassingen in de energievoorziening en de infrastructuur.
HAN jaagt duurzame dakrenovatie aan
De bouwsector wil dakrenovatie goedkoper en duurzamer maken. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) helpt daarbij; ze stimuleert de ontwikkeling van een nieuw renovatieconcept.
HAN neemt gedrag en energieverbruik onder de loep
De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) onderzoekt hoe gedrag kan bijdragen aan energiebesparing in grote organisaties. Binnen het icoonproject E-BIG worden energiedata, gedrag, perceptie en beïnvloeding onder de loep genomen.
Werkende principes
Deelnemers aan de icoonprojecten geven aan dat het werken in en aan ‘echte’ projecten heel motiverend heeft gewerkt. De multidisciplinaire samenwerking is een succesfactor gebleken en heeft geleid tot het maken van mooie cross overs waarbij inzicht is verkregen in elkaars methodieken, inzichten en oplossingen. De meerwaarde om na de projectperiode door te gaan met verbinding van de thema’s in ‘de driehoek’ wordt duidelijk gezien. Icoonprojecten zijn heel geschikt gebleken voor het betrekken van studenten uit verschillende jaargangen en disciplines. De samenwerking met het bedrijfsleven wordt als zeer waardevol ervaren en gebleken is dat de energie gevende factor ligt in het zoeken naar een gedeeld doel.
Een deelnemer verwoordt het zo: 'We bouwen de brug terwijl we erover heen lopen!'
Werk aan de winkel
Het werken over de grenzen heen geeft logistieke problemen die overwonnen moeten worden, goede ondersteuning ontbreekt nog volgens de deelnemers. Omdat er op verschillende niveaus wederkerig wordt samengewerkt met diverse stakeholders in diverse netwerken is het voor de verbinding op lange termijn essentieel een goed relatiemanagement systeem te hebben. Ook het verdienmodel van de HAN in deze samenwerkingsvorm is nog onduidelijk en vraagt om nadere uitwerking.
Hoe staat het met de andere zwaartepunten?
Dit artikel is tot stand gekomen naar aanleiding van de reviewbijeenkomst van het zwaartepunt SEE. Het verslag van de reviewbijeenkomst van SEE is als bijlage toegevoegd in het rechterkatern. De reviewbijeenkomsten van de andere zwaartepunten Health en Smart Region volgen nog, ook de verslaglegging hiervan.
Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of wil je meer informatie, neem dan contact op met Nanske.Wilholt@han.nl
Aantal reacties: 0