Opleidingen Informatica, Digitale media en Communicatie: voorlichting voor ouders
Binnenkort begint uw zoon of dochter aan een nieuw hoofdstuk in zijn of haar leven: studeren! Maar voordat het zover is, moet er eerst een knoop doorgehakt worden. Welke studie wordt het? Een belangrijke en soms lastige keuze. Daarom organiseert de Informatica Communicatie Academie (ICA) van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) diverse activiteiten voor aankomende studenten én ouders.
Wat kunt u doen?
Uw zoon of dochter kiest uiteindelijk zelf, maar kan vaak wel wat hulp gebruiken bij het oriëntatieproces. Wat kunt u als ouder doen om uw kind te helpen kiezen?
- Stimuleer uw zoon of dochter informatie in te winnen bij familie, vrienden of kennissen. Dit kan veel informatie opleveren over studie en werk.
- Zoek op internet naar opleidingsinformatie of ervaringen van studenten.
- Vraag brochures aan en blader ze samen door.
- Ga mee naar Open Dagen van verschillende opleidingen en hogescholen.
- Moedig uw zoon of dochter aan om deel te nemen aan kennismakingsactiviteiten. Bij de HAN kan hij of zij bijvoorbeeld een dag meelopen met een student.
- Zorg dat uw zoon of dochter zich voor 1 mei heeft aangemeld voor een opleiding, zodat hij/zij nog recht heeft op een studiekeuzecheck.
Speciaal voor ouders
U bent van harte welkom op de HAN Open Dagen. Voor ouders organiseren we een speciale voorlichtingsbijeenkomst. U krijgt informatie over studiekeuze, studeren, de Informatica Communicatie Academie en onze opleidingen. Docenten en studenten staan klaar om ervaringen te delen en uw vragen te beantwoorden. Bij thuiskomst kunt u de opgedane indrukken samen met uw zoon of dochter bespreken.
Speeddaten met studiekeuzecoach?
Tijdens de HAN Open Dag kan uw zoon of dochter speeddaten met een studiekeuzecoach. Een speeddate is een 10 minuten-gesprek waarin centraal staat:
- Wat doe ik graag
- Waar ben ik goed in
Het aantal plaatsen is beperkt, dus zorg ervoor dat uw zoon of dochter zich zo snel mogelijk inschrijft bij de stand van de studiecoaches. Locaties waar uw zoon of dochter een speeddate kan hebben tijdens een Open Dag:
- HAN Campus Arnhem: Ruitenberglaan 26 en 31
- HAN Campus Nijmegen: Kapittelweg 33, Laan van Scheut 2, Laan van Scheut 10 en Heyendaalseweg 141
Ouderinformatieavond
Gaat uw zoon of dochter studeren bij de HAN? Dan houden we u goed op de hoogte. In het eerste jaar ontvangt u een uitnodiging voor een ouderinformatieavond. U krijgt dan uitleg over alles wat voor u handig en interessant is om te weten. Denk aan informatie over de propedeuse en hoofdfase, het studiepuntensysteem en het bindend studieadvies. Heeft u na afloop nog vragen? Stel ze dan gerust! Onze docenten staan u graag te woord.
Begeleiding van uw zoon of dochter
Uw zoon of dochter wordt tijdens zijn of haar opleiding bij de HAN begeleid door professionals. Voor alle vragen rondom hun studie en voor ondersteuning kunnen studenten terecht bij een studieloopbaanbegeleider. Minimaal 3 keer per jaar spreken zij elkaar over vorderingen en knelpunten. Ook het (digitaal) portfolio komt aan bod.
Contacturen / studiebelasting
Het aantal contacturen dat wordt aangeboden kan per opleiding verschillen. Bij iedere HAN-opleiding vindt u op de 1e opleidingspagina een button Studie in Cijfers. Wanneer u hierop klikt, ziet u o.a. het aantal contacturen dat uw zoon of dochter in het 1e jaar krijgt aangeboden.
Contacturen is niet hetzelfde als Studiebelasting. Zelfstudie, huiswerk, het werken aan projecten met medestudenten, tentamens maken, een gesprek met de studieloopbaanbegeleider, etc.: het hoort allemaal bij de studiebelasting. Volgens het ECTS (European Credit Transfer System) dat in Europa binnen het hoger onderwijs wordt gehanteerd, omvat 1 studiejaar in totaal 1680 studie-uren.
Studeren, wat kost dat?
Op onze website kunt u veel informatie vinden over praktische zaken waar u als ouder of verzorger ook mee te maken krijgt. Denk aan studiefinanciering, de hoogte van het collegegeld, over het volgen van een stage of afstudeeropdracht in het buitenland. Misschien wil uw zoon of dochter op kamers gaan wonen? Veel informatie hebben wij voor u bij elkaar gezet op de pagina Kennismaken.
Op de opleidingspagina's zelf vindt u in het menu bij 'Starten' meer informatie over kosten die per opleiding kunnen verschillen, zoals de kosten van studieboeken.
Meer informatie voor ouders
Als uw zoon of dochter gaat studeren, verandert er veel. Hij of zij is leerling-af en wordt student en dat is een groot verschil. Wat de plannen ook zijn, u bent als ouder nodig in het maken van de juiste studiekeuze en bij de (toekomstige) studie van uw zoon of dochter.
Wilt u nog meer weten?