Animaties CMD-studenten te zien in documentaire 'Onderkomen'
De documentaire 'Onderkomen' van Jacqueline van Vugt is in Den Haag op 24 maart tijdens het 'Movies that Matter Festival' in wereldpremičre gegaan. Ook heel bijzonder voor de HAN-studenten Bertine Kramer, Chris van Ijken en Arnoud Brunekreeft. Zij hebben animaties voor deze documentaire gemaakt binnen hun studie Communication and Multimedia Design (CMD). Waarom is 'Onderkomen' een aanrader om te bekijken?
Animaties vluchten uit buitenland

In het onderwijsblok 'Create Audio and Visuals for Internet' van de studierichting Content Design zijn de studenten Communication and Multimedia Design (CMD) aan de slag gegaan met het gefilmde materiaal van Jacqueline van Vugt. In de documentaire vertellen 3 jonge asielzoekers hun verhaal en de CMD-studenten hebben het beeld erbij gemaakt met animatietechnieken.
De documentaire volgt de jongens tijdens hun tergend lange wachttijd opdat ze wel of geen verblijfsvergunning krijgen. De animaties die de studenten CMD hebben gemaakt, brengen het vluchten uit hun vaderland in beeld. Zie bovenstaande afbeelding voor een van de animatiebeelden.
De reacties na de eerste vertoning waren over het algemeen heel goed:
- Fijn dat er ook wat luchtigs in zat
- Het geeft de documentaire een extra gelaagdheid, die je normaal niet ziet in docu's
Trailer Onderkomen
Interview met Floortje Dessing

Op het DocFest in Maastricht vond op 23 september 2017 de nationale prčmiere plaats van de documentaire 'Onderkomen' van Jacqueline van Vugt. Leuk is dat een stukje animatie van Bertine ook in de trailer voor beide festivals terecht is gekomen.
Bertine werd op het DocFest geďnterviewd door Floortje Dessing (zie foto), die haar onder andere vroeg hoe lang ze heeft gewerkt aan de animaties. 'Ongeveer 40 uur', zei Bertine, maar later gaf ze toe dat het echt wel wat meer is geweest.
Dessing is zelf een bekende Nederlander geworden sinds zij reisdocumentaires voor tv maakt onder de titel "Floortje naar het einde van de wereld".
Meer over de documentaire

De 90 minuten documentaire start met een flat die al jaren op het punt staat om gesloopt te worden. Een drietal Afghaanse jongens, die na het vervallen van hun Ama-status in Limbo belanden, worden opgevangen in de flat door 3 gepensioneerde Maastrichtenaren. In alle onzekerheid zoeken ze samen naar een toekomst en identiteit.
De documentaire 'Onderkomen' zal ook op een Nederlandse televisiezender worden uitgezonden; alleen is de datum daarvan nog niet bekend.
Bron: HAN ICA
Filmmaakster Jacqueline van Vugt daagt studenten CMD uit: maak motion graphic over vluchtelingen
In de documentaire 'Kafka in Maastricht' volgen we 4 Afghaanse jongens die al vanaf hun puberjaren in Nederland verblijven. Nu zijn meerderjarig en moeten ze Nederland verlaten. Filmmaakster Jacqueline van Vugt wil hierover een documentaire maken en 2e jaars HAN-studenten Communication and Multimedia Design gaan haar daarbij helpen.
Lees verder ...