Programma Zoek het uit! oktober 2019

Tijdens het studiekeuze event Zoek het uit! volg je samen met je ouder/verzorger een programma die je zelf kunt samenstellen. Zo ga jij in het ene deel van het evenement een workshop volgen (naar keuze) samen met je ouder/verzorger. In het andere deel speel jij het studiekeuzespel iQuest en volgt je ouder/verzorger de workshop 'Zo praat je met je puber' of 'Studiekeuze en motivatie'.

Workshops voor jongeren en ouders/verzorgers

Blik op talent!
In deze workshop breng jij je kwaliteiten in kaart en onderzoek je welke kant jij op kunt. Jouw ouder/verzorger blikt daarbij terug op talenten in jouw jeugd en zoekt mee naar parallellen in jouw toekomst. Met het talentenspel maak je een ideale teamopstelling van jouw talenten. Dat inzicht maakt drijfveren en doelen helder en biedt inspiratie. Het brengt je een stap verder in de richting die bij je past. Kortom, een basis voor een gemotiveerde keuze.


Studiekeuze op jouw eigen manier
Zoveel studies, het leenstelsel, ouders, maatschappelijke verwachtingen…….. Hoe kun je dan onder die druk zelf een goede studiekeuze maken? Wat is voor jou persoonlijk belangrijk en nodig om tot een goede studiekeuze te komen? En hoe kunnen ouders jou daarbij het beste ondersteunen?
In deze workshop laten we zien wat je zelf kan doen om op je eigen manier een keuze te maken.
We gaan met twee onderdelen aan de slag: Hoe werkt leren, motivatie en kiezen voor jou? En in het tweede onderdeel ontdek je hoe jij een studie zo goed mogelijk kunt onderzoeken om erachter te komen of het echt bij jou past. Na de workshop kunnen we je nog verder helpen met tips en suggesties over studierichtingen.


Cut the crap met het Spiegelweb!
Start je innerlijke dialoog op een leuke en creatieve manier en zet jezelf in beweging. Reflecteren vraagt moed en ballen, maar brengt je dichterbij jezelf en hiermee de keuzes die je maakt. Door te spiegelwebben ontrafel JIJ je gedachten op papier.
Het Spiegelweb is een mindmap- structuur waarbij je het gesprekje met jezelf uitwerkt. Je maakt met behulp van structuur, kleur, woorden en tekeningen je gedachten een stuk inzichtelijker.


Lego Serious Play: Bouw aan jezelf! 
Verken op speelse wijze waar jij warm voor loopt, wie jij bent en wat bij belangrijk vindt. We gaan aan de slag met Lego Serious Pley! Serieus bouwen met lego dus. Laat je verrassen door wat het werken met hoofd, hart en handen jullie beiden kan opleveren aan inspiratie in de zoektocht naar een passende opleiding.


Keuzes maken & Kwaliteiten in beeld
Je gaat met elkaar in gesprek over het maken van keuzes: hoe doe je dat? Wat is jouw keuzestijl en hoe kan je daar rekening mee houden bij het maken van (studie)keuzes? Inzicht in het keuzeproces alleen is niet genoeg. Het is goed om te weten wat je kwaliteiten en je valkuilen zijn en welke voorwaarden voor jou belangrijk zijn zodat je jouw kwaliteiten het beste kunt inzetten. Want alleen dan kan je de leukste versie van jezelf zijn én kan je deze kwaliteiten verder ontwikkelen. Hier ga je, samen met je ouder/verzorger, actief mee aan de slag tijdens deze workshop. 

 

MotivatieKompas, fundament van persoonlijk leiderschap, neem de regie over je toekomst!
Wanneer vliegt de tijd en barst je van de energie en hoe kan je dat vertalen naar dingen die je terug wilt zien in je studie en later in je beroep?
Tijdens deze workshop ga je aan de slag met jouw MotivatieKompas en krijg je tips om daar thuis mee verder aan de slag te gaan.
Ontdek als ouder/verzorger; hoe hierin het beste kan begeleiden.

iQuest Studiekeuze

iQuest Studiekeuze is een spel waarmee leerlingen meer te weten komen over zichzelf, over interessegebieden en bijbehorende opleidingen.

Zo werkt iQuest Studiekeuze 
Het spel iQuest Studiekeuze speel je samen onder begeleiding van een student van de HAN. De een legt de kaarten en de ander stelt vragen. Op die manier gaan de vragen meer leven. Daarna loggen deelnemers in op iQuestspel.nl: daar verwerken ze de kaartjes. Leerlingen krijgen meer inzicht in zichzelf en in wat ze leuk vinden. Bovendien rolt er een top-3 interessegebieden uit waarin ze zich verder kunnen verdiepen.

Workshops voor ouders/verzorgers

Zo praat je met je tiener
In deze workshop krijg je tools hoe je gesprekken over studiekeuze met jouw tiener kunt voeren. Samen met andere ouders/verzorgers oefenen we deze gesprekken en wisselen we uit wat wel werkt en wat niet werkt. 

Geef ze de ruimte:

  • Zo krijg je echt contact met je tiener
  • Zo zet je je tiener in de regie en in de reflectie

 

Studiekeuze en motivatie
Het kiezen van een studie vraagt naast een goed overzicht van mogelijke opleidingen ook inzicht in je eigen kwaliteiten en drijfveren. Jongeren kunnen hier behoorlijk mee worstelen. De ene lijkt niets te willen, de ander wil schijnbaar van alles tegelijk en heeft moeite met kiezen. Het valt soms niet mee om jongeren te motiveren, laat staan voor iets waarvan ze het nut nog niet kunnen overzien.

Gelukkig kun je als ouder veel betekenen. Bijvoorbeeld door te helpen het studiekeuzeproces te structureren en je kind te motiveren om actief op zoek te gaan naar nieuwe ervaringen die aansluiten bij het studiekeuzeproces. In deze actieve workshop neemt Mark van Rijn van Youngworks  je mee in de wereld van studiekeuze en het puberbrein en krijg je handvatten, ideeën, kennis en tips mee waarmee je jouw kind kunt helpen om de juiste studiekeuze te maken!

Direct contact

Vragen over de opleiding? Stel je vraag aan het HAN VoorlichtingsCentrum. We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 09:00 tot 16:30 uur
Schoolvakanties: 09:00 tot 14:00 uur

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 06 - 25 64 04 70