Wil jij een hbo-opleiding van 2 jaar?

Wil je verder studeren, maar vind je 4 jaar in de schoolbanken te lang? Kies dan voor een associate degree, een verkorte hbo-opleiding van 2 jaar. Je leert en werkt tegelijk. En past dus meteen toe wat je leert.

docent buigt over tafel en geeft uitleg aan studenten

2 jaar hboWat is een associate degree?

Een associate degree-opleiding (Ad) is een 2-jarige hbo-opleiding. Het niveau ligt tussen mbo-4 en een hbo-bachelor. Een Ad zorgt ervoor dat de overstap van mbo naar hbo makkelijker wordt. Je bent praktijkgerichter bezig. Je leert problemen herkennen en oplossen. Verschillende theorieën uit vakgebieden worden toegepast op situaties in de praktijk. De Ad sluit goed aan op de vraag en ontwikkeling van het bedrijfsleven. Je kunt na het behalen van het diploma direct aan de slag of je kunt verder studeren voor een hbo-bacheloropleiding. De HAN biedt associate degrees in de vorm deeltijd en duaal.

Sfeerbeeld klaslokaal lesgeven

Van mbo naar hbo?Dat kan makkelijker!

Twijfel je om een hbo-opleiding te starten? Schrijf je dan in voor een associate degree. Je opleiding duurt 2 jaar en je ontvangt een erkend diploma. Wil je toch nog doorstuderen? Dan kun je altijd nog starten met de aansluitende hbo-bachelor. In de meeste gevallen kom je dan in het derde jaar van je hbo-bachelor terecht. Dan is je associate degree een klein tussenstapje voor je hbo-bachelor diploma. Heb je geen behoefte om verder studeren? Geen probleem, na je associate degree kun je gelijk het werkveld in. Ideaal!

Ad-student aan het werk met een notitieblok

in het kort Alle feiten op een rijtje

  • voor wie: havo-scholieren, mbo-4 studenten en werkenden op mbo-niveau
  • opleidingsvorm: duaal en deeltijd
  • studiebelasting: ongeveer 20 uur per week
  • studieduur: 2 jaar
  • toelatingseisen: mbo-niveau 4, havo- of vwo-diploma, 21+ toets
  • werkplekeis: vaak een vereiste
  • niveau: hbo
  • diploma: associate degree

Bekijk hier alle associate degrees van de HAN

Toch nog je bachelor halen? Stroom door

Heb je de smaak te pakken gekregen en je Ad op zak? Wil je doorstuderen? Dat kan: aansluitend op je Ad kun je je bachelor-diploma halen. Als die bachelor op je Ad aansluit, kan dat zelfs in 2 jaar! Bekijk de mogelijkheden per vakgebied