Veelgestelde vragen over Selectie en plaatsing

Doe je mee aan de selectie als je instroomt in de hoofdfase?

Heb je je propedeuse van dezelfde opleiding al ergens anders behaald en wil je doorgaan met de hoofdfase bij de HAN? Dan doe je niet mee met de selectie. Maar let op: er moet wel plek voor jou zijn. Meld daarom op tijd bij de opleiding dat je wilt instromen, dan kunnen zij kijken of er plek voor jou is. Als dat zo is, kun jij je via Studielink aanmelden voor de hoofdfase.

Voor hoeveel opleidingen mag ik me aanmelden?

Wil je je aanmelden voor een numerus fixus-opleiding? Dan mag je je daarnaast nog aanmelden voor maximaal 3 andere opleidingen zonder numerus fixus.

  • Je mag je in een studiejaar voor maximaal 2 numerus fixus-opleidingen aanmelden en meedoen met de selectieprocedures. Dat kan ook dezelfde opleiding zijn op 2 verschillende hogescholen.
  • Voor de opleidingen Geneeskunde, Mondzorgkunde, Fysiotherapie en Tandheelkunde kun je je maar bij 1 hogeschool of universiteit per studiejaar aanmelden. Je mag je dus niet voor 2 Mondzorgkunde-opleidingen aanmelden, maar wel voor Mondzorgkunde en bijvoorbeeld Tandheelkunde of een andere opleiding met een numerus fixus.

Hoe vaak mag ik proberen om toegelaten te worden tot een numerus fixus-opleiding?

Je mag per opleiding maximaal 3 keer aan een selectie meedoen. Dat is landelijk bepaald.  De instelling kan hier echter van afwijken. Voor de opleidingen van de HAN geldt dat je maximaal 3 keer een selectie mag doen.

  • Heb je in het verleden al eens meegedaan aan een selectie (hieronder vallen ook eerdere deelnames aan lotingstudies)? Dan tellen deze pogingen mee als selectiepogingen. We spreken dan ook wel van ‘historische deelnames’.
  • In Studielink kun je zien hoeveel geregistreerdeselectiepogingen jij hebt gedaan. Dien je na 15 januari een actief verzoek tot inschrijving in voor een numerus fixus-opleiding? Dan registreren we dit als een selectiepoging.
  • Ben je gezakt en is er wel een selectiepoging geregistreerd dat jaar? Dan kom je in aanmerking voor correctie. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met Bureau Toelating en Selectie van de HAN via toelating@han.nl. We laten je per mail weten of we het verzoek tot correctie goedkeuren of afwijzen.
  • Ben je van mening dat het overzicht in Studielink niet juist is, neem dan zo snel mogelijk contact op met Bureau Toelating en Selectie van de HAN: toelating@han.nl. We laten je per mail weten of we het verzoek tot correctie goedkeuren of afwijzen.

Ik ben te laat met aanmelden. Kan ik mij nog aanmelden voor een numerus fixus-opleiding?

Nee, je kunt je na 15 januari niet meer inschrijven voor een numerus fixus-opleiding. Na die datum krijg je namelijk meteen een bericht dat je te laat bent met je aanmelding en je niet verder kunt met het inschrijfproces. Wél kun je op dat moment door een button aan te klikken een e-mail naar jezelf laten versturen waarop het tijdstip staat vastgelegd waarop je je via Studielink hebt proberen aan te melden. Als je door overmacht niet in staat bent geweest om je tijdig aan te melden, heb je het recht om hiertegen bezwaar te maken en een bezwaarschrift in te dienen. Doe dit zo snel mogelijk, in ieder geval uiterlijk binnen 6 weken. Zorg ervoor dat je de e-mail die je vanuit je Studielink-account naar jezelf hebt laten versturen meestuurt met je bezwaarschrift. Mail naar bureau.klachtengeschil@han.nl voor de bezwaar- en beroepsprocedure of bel (024) 353 05 30. 

Ik heb me aangemeld voor een numerus fixus-opleiding en meegedaan aan de selectie, maar ik ben gezakt voor mijn eindexamen. Wat nu?

Vraag dan om je deelname aan de selectie ongedaan te maken. Zo telt het niet mee als selectiepoging. Stuur je verzoek tot correctie naar Bureau Toelating en Selectie via toelating@han.nl. We laten je per mail weten of we het verzoek tot correctie goedkeuren of afwijzen.

  • Daarnaast kun je aan de opleiding vragen om jouw resultaten volgend jaar mee te laten wegen bij het samenstellen van de ranglijst. Het risico dat je volgend studiejaar een hoger nummer krijgt en daarmee minder kans op een plaats, is voor jou. Als de opleiding de selectieprocedure verandert en volgend jaar andere criteria hanteert, zal je opnieuw mee moeten doen aan de selectie.

Wat gebeurt er als er op 15 januari minder aanmeldingen zijn dan de numerus fixus?

Als op 15 januari blijkt dat het aantal plaatsen voldoende is, houdt de opleiding geen selectie. Iedereen die zich uiterlijk op 15 januari heeft aangemeld in Studielink, wordt dan uitgenodigd voor een Studiekeuzecheck. Deelname aan die Studiekeuzecheck is verplicht. Als je deelneemt, krijg je op 15 april naast je rangnummer meteen een plaats aangeboden.  
 

Ik woon in het buitenland. Kan ik de selectie vanuit het buitenland doen?

Als je in het buitenland verblijft tijdens de selectiedagen, kun je dit per mail aan de opleiding doorgeven. De opleiding bekijkt dan wat de (on)mogelijkheden zijn.

Ik woon in Caribisch Nederland. Moet ik voor de selectie naar Nederland komen?

Aankomend studenten uit Caribisch Nederland doen mee aan de selectie, maar hoeven daar niet speciaal voor naar Nederland te komen. Je maakt dezelfde voorbereidingsopdracht als alle andere kandidaten. We maken een afspraak met je voor een selectieprocedure op afstand en voeren zo nodig een (Skype)gesprek met je. Als je wel naar Nederland wilt komen voor de selectie, is dat natuurlijk ook prima.

Ik kan niet op de selectiedag aanwezig zijn. Wat nu?

  • Heb je de uitnodiging ontvangen en kun je onverhoopt toch niet aanwezig zijn? Meld dit dan direct aan de opleiding. Je mag een verzoek indienen om op een andere datum te komen. Al kunnen we niet garanderen dat dit ook kan.
  • Als je een goede en aantoonbare reden hebt waardoor je niet kunt komen (zoals ernstige ziekte of een sterfgeval in de familie) neem dan direct contact op met de opleiding. Als jouw reden gegrond is verklaard door de opleiding, krijg je een nieuwe kans om mee te doen. Mocht er geen selectiedag meer zijn, dan probeert de opleiding naar een oplossing te zoeken. Er is geen garantie dat dat in alle gevallen mogelijk is.
  • Als je zonder geldige reden en zonder vooraf contact op te nemen met de opleiding op geen van de selectiedagen aanwezig bent geweest, kun je helaas niet starten met de opleiding in september.

Hoe wordt mijn rangnummer bepaald?

Dat verschilt per opleiding. We bepalen je rangnummer in het algemeen op basis van het (gewogen) gemiddelde van de programmaonderdelen. Dit kan bijvoorbeeld een toets zijn, een gesprek, of een vragenlijst. We vergelijken jouw gemiddelde met dat van de andere deelnemers aan de selectie. Dat bepaalt de plaats op de ranglijst. Hoe hoger jouw gemiddelde, des te lager je rangnummer. De deelnemer met het hoogste gemiddelde krijgt rangnummer 1. Met een laag rangnummer heb je dus meer kans op een plaats.

Ik ben het niet eens met mijn rangnummer. Wat kan ik doen?

Ben je het niet eens met je rangnummer? Dan kun je contact opnemen met de opleiding. Hoe en wanneer je dat kunt doen, lees je in het bericht met de uitslag van de opleiding. De opleiding kan je uitleggen hoe dit nummer tot stand gekomen is. Ben je het er nog steeds niet mee eens en heb je naar jouw mening heel goede argumenten waarom je een beter rangnummer zou moeten krijgen? Dan heb je het recht om bezwaar te maken tegen het besluit van de opleiding. Doe dit zo spoedig mogelijk. Neem contact op met bureau.klachtengeschil@han.nl voor de procedure. 

Tot wanneer worden er plaatsen aangeboden?

Op 15 april worden de eerste plaatsen aangeboden. Als er een plaats vrijkomt, wordt deze aangeboden aan de volgende kandidaat op de ranglijst. We gaan hiermee door tot en met 15 augustus. Als je op 16 augustus nog geen plaats aangeboden hebt gekregen, kun je definitief niet starten met de opleiding. 

Ik ben te laat met het accepteren van de plaats. Wat nu?

Je plaats is definitief vervallen en is aangeboden aan de volgende kandidaat op de lijst. Mocht er echter sprake zijn van overmacht, dan kun je overwegen om een bezwaarschrift in te dienen.

Bureau Klachten en Geschillen kan je meer vertellen over de bezwaarprocedure via bureau.klachtengeschil@han.nl. 

Ik heb een niet-Nederlandstalige vooropleiding. Wat moet ik doen om te voldoen aan de taaleis?

Je moet aantonen dat je de Nederlandse taal beheerst op het niveau van NT2-II. Dit moet je vóór of uiterlijk op 1 juli doen. Beschik je dan nog niet over het certificaat, maar ben je wel bezig met de cursus? Dan kun je uiterlijk op 30 juni uitstel aanvragen. In dat geval kan je je certificaat tot uiterlijk 31 augustus aanleveren. Stuur het bewijs mee dat je vóór 31 augustus je examen gaat behalen.

Ik heb me voor 2 numerus fixus-opleidingen aangemeld en voor beide opleidingen een plaats aangeboden gekregen. Wat moet ik doen?

Je mag voor maximaal 1 opleiding een plaats accepteren. Studielink zal je vragen welke aangeboden plaats je wilt accepteren en welke je wil weigeren.

Ik heb mijn aangeboden plaats geweigerd, maar dit was niet de bedoeling. Wat moet ik doen?

Als je een plaats hebt geweigerd, kun je dit niet meer ongedaan maken. De geweigerde plaats gaat namelijk direct naar een andere kandidaat. Let op: je hebt hiermee wel een selectiepoging verbruikt.

Ik heb een plaats aangeboden gekregen, maar ik wil niet in september, maar in september over een jaar starten. 

Controleer eerst in Studielink of je nog een selectiepoging over hebt voor deze opleiding. Is dat het geval? Dan kun je de plaats die jou nu is aangeboden weigeren in Studielink en aan de opleiding vragen om jouw resultaten volgend jaar mee te laten wegen bij het samenstellen van de ranglijst.

Let op: het risico dat je volgend jaar een hoger nummer krijgt en daarmee minder kans hebt op een plaats, is voor jou. Als de opleiding de selectieprocedure verandert en volgend jaar andere criteria hanteert, zul je opnieuw mee moeten doen aan de selectie.

Ik wil bezwaar maken tegen een besluit dat over mij is genomen bij de selectie. Hoe moet ik dat doen? 

Bureau Klachten en Geschillen kan je meer vertellen over de bezwaarprocedure via bureau.Klachtengeschil@han.nl of (024) 353 05 30.

Hoe maak ik mijn inschrijving definitief?

Ga naar han.nl/mijnaanmelding. Daar lees je stap voor stap wat je moet doen om jouw inschrijving definitief te maken. Je hebt je studentnummer hierbij nodig. Ga hier op tijd mee aan de slag, zodat je in september met je opleiding kunt starten.