Professioneel ondersteunen Een verrijking van mij als professional

30299 Groep studenten buiten in gesprek

De cursus ‘Professioneel ondersteunen na afstand en adoptie’ wordt door de HAN verzorgd in samenwerking met ervaringsdeskundige experts en het Fiom.

De cursus van een half jaar richt zich op professionals in zorg en welzijn die te maken hebben met ondersteuningsvragen gericht op onder andere afstand (moeten) doen, adoptie, afkomst, migratie en identiteit. In de cursus wordt gewerkt met het narratief van afstandsmoeders en geadopteerden, en wordt de verbinding gelegd naar thema’s die ook spelen in jeugdzorg, pleegzorg en gezinsbegeleiding. Babs is beleidsmedewerker bij het Fiom en volgde de cursus met collega’s.
 

Waarom zou jij deze opleiding aanraden aan nieuwe cursisten?

De post-hbo cursus Professioneel Ondersteunen bij Afstand en Adoptie geeft je handvatten om met zorg in dit werkveld te kunnen handelen, met oog voor wat er kan spelen. Je ontwikkelt een breed perspectief. De verschillende bronnen van kennis worden aangeboord. Je bent niet alleen beschouwend bezig, maar ook met de vraag hoe je jezelf tot bepaalde vraagstukken verhoudt. Het was een waardevolle reis, met heel veel bijzondere ervaringen en nieuwe (persoonlijke) inzichten. 

a6c4bbb8-0d00-11ee-948e-02565807075b Portret van Babs van den Anker tbv artikel post-hbo cursist aan het woord bij AMM

Hoe heb je de cursus ervaren?

De post-hbo cursus is voor mij echt een verrijking geweest. Het heeft zeker bijgedragen aan een ontwikkeling van mij als professional maar ook als persoon. De bijeenkomsten vond ik ontzettend interessant. Dat kwam met name omdat de docenten (ervarings-)deskundigen waren. Ieder met hun eigen kennis, kunde en perspectief. Ook mooi om te zien was dat we als groep heel hecht werden. Alles werd hierdoor bespreekbaar.

Wat neem je mee naar jouw praktijk?

Mijn inzicht in wat zich in het verleden bij afstand en adoptie heeft afgespeeld en de gevolgen daarvan die voor velen thans nog steeds voelbaar zijn, is vergroot. Ik heb bijzondere mensen mogen ontmoeten en hun persoonlijke verhalen mogen horen. Deze hebben een onuitwisbare indruk op mij gemaakt. Deze persoonlijke levenservaringen vanuit verschillende perspectieven neem ik mee naar mijn praktijk. Ze vormen de basis voor mijn werk.

Welke tips heb je voor de toekomstige cursist van de cursus?
Sta open en wees onbevooroordeeld. Luister naar de naar de verhalen en wat er tussen de regels door wordt verteld. En nog een laatste tip: neem voor jezelf voldoende momenten tijdens de opleiding om te kunnen reflecteren!

Over Fiom
Fiom is het expertisecentrum op het gebied van ongewenste zwangerschap, verwantschapsvragen en adoptie. Meer informatie op de website: Homepagina | Fiom

Meer weten over de post-hbo cursus Professioneel Ondersteunen bij Afstand en Adoptie?

Je deskundigheid vergroten in het begeleiden van vraagstukken van afstandsmoeders en geadopteerden? Leren om vanuit hun levensverhalen professionele ondersteuning te bieden? Volg dan de cursus Professioneel Ondersteunen na Afstand en Adoptie. Op 30 augustus 2023 start er weer een nieuwe uitvoering in Nijmegen.
Kijk op de opleidingspagina voor meer informatie: Professioneel Ondersteunen na Afstand en Adoptie (han.nl)